Poslovna 2022.
Zdravko Jelčić

Rast ruralnog gospodarstva pravi je put oporavka

Ubrzanje strukturnih reformi i priliv ozbiljnog europskog novca u periodu 2022.-2027. te uvođenje eura 2023. jako će pogodovati oporavku gospodarstva, pa tako i drvnoj industriji.

Zdravko Jelčić
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Tri najveća izazova za tvrtke u poslovanju u 2022. bit će nedostatak energije i sirovina, kvalificirane radne snage i iseljavanje, te snažna inflatorna očekivanja. Vlada RH se u 2021. dobro nosila s izazovima, osobito korona krizom.

U kriznim vremenima potrebne su odlučne, čvrste i jasne mjere. Stoga potičemo i očekujemo da Vlada učini sve da se snažnije pokreću strukturne reforme te da se u 2022. maksimalizira korištenje raspoloživih EU sredstava.

Korona kriza nas uči da Hrvatska može biti uređena i efikasnija. Mnogima promjene ne odgovaraju, no držim da u ovoj Covid krizi moramo ubrzati provedbu Nacionalnog programa reformi. Ubrzanje strukturnih reformi i priliv ozbiljnog europskog novca u periodu 2022.-2027. te uvođenje eura 2023. jako će pogodovati oporavku gospodarstva, pa tako i drvnoj industriji. To su razlozi za optimizam.

Dobra konjunktura, domaća i ino potražnja u 2021. daju optimizam da će se rast produžiti i u 2022. i u drvoprerađivačkom sektoru. Industrijska proizvodnja najbolji multiplikator rasta i kao lokomotiva vuče ostale sektore.

Udio prerađivačke industrije u hrvatskom BDP-u je oko 12%, a u najnaprednijim zemljama oko 20 posto. Drvni sektor ima ogromni neiskorišteni izvozni potencijal i valja pratiti primjer Poljske kao uzor za naše tvrtke na planu modernizacije i učinkovite apsorpcije EU novca, kojima se Poljska pozicionirala kao vodeća zemlja u EU, pored Njemačke i Italije, u izvozu drvnih proizvoda.

Naš drvni sektor najviše posluje na najrazvijenijim svjetskim tržištima, a po zadnjim podacima za 2021. ostvario je izvoz od 775 milijuna eura te čini 8% ukupnog izvoza Hrvatske.

No, u industriji 4.0 u uvođenju robotike i digitalizacije sustava, drvna industrija RH je ispod 2.0. Da bismo preskočili ovaj jaz do 4.0 i time proizvodili konkurentniji proizvod moramo bolje koristiti EU sredstva u periodu 2022.-2027. po uzoru Poljske.

Rast ruralnog gospodarstva, izvozno orijentiranog, jedini je pravi put gospodarskog oporavka i najsnažniji poticaj rastu BDP-a, a industrijska proizvodnja utemeljena na domaćem resursu treba biti u prioritetu ekonomske politike Vlade. Svi napori u vođenju države bez rasta proizvodnje i izvoza osuđeni su na neuspjeh.

Postoje mnoge tvrtke u drvnoj industriji koje dobro i stabilno posluju, koja uz daljnja ulaganja i restrukturiranja mogu u kratkom roku udvostručiti proizvodnju i izvoz. Uz sve probleme i neizvjesnosti gledam na 2022. kroz nastavak pozitivnog rasta proizvodnje, izvoza te zadržavanje stabilnosti.

Zdravko Jelčić, predsjednik Uprave Spin Valisa

New Report

Close