Računovodstvo u stvarnom vremenu i plaćanje bez internetskog bankarstva najvažnija su poslovna promjena u 2023.

Autor: PD VL native tim , 07. studeni 2022. u 22:00
Foto: Shutterstock

Fintech inovacija ePlati uvela je plaćanje i zaprimanje informacija o promjenama na bankovnim računima kroz računovodstvene programe.

U godini na izmaku dogodile su se ključne inovacije u financijskom poslovanju koje će, po svemu sudeći, u potpunosti promijeniti način na koji konzumiramo financijske usluge.

Financijski sektor je u cijelom svijetu najveći korisnik digitalnih tehnologija i glavni pokretač digitalne transformacije gospodarstva i društva, stoga ne čudi sve veći upliv tehnoloških kompanija u razvoj financijskih usluga.

“Internetske usluge plaćanja te brojne druge usluge u oblaku, koje je ranije pružao isključivo financijski sektor, danas pored banaka pružaju i kompanije tehnološkog sektora, čime se povećala sigurnost, jednostavnost, dostupnost i raznovrsnost financijskih usluga”, ističe Marko Emer, CEO Elektronički računi. No, ono što je ključno je da se povećala mogućnost izbora za potrošača, a istodobno se smanjila cijena korištenja usluga financijskog sustava.

Kroz revidiranu Direktivu PSD2, 2019. godine je započela obavezna liberalizacija platnog prometa na način da su banke otvorile svoje sustave licenciranim pružateljima usluga platnog prometa (Third party providers -TPP).

“Uvođenjem Target i TIPS sustava za instant payment dan je okvir sustava plaćanja koji se temelji na uvjetu da se platna transakcija treba realizirati unutar 10 sekundi i koja je, za razliku od dosadašnjeg klirinškog sustava, dostupna 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu”, pojašnjava Emer.

Fintech unaprjeđenje računovodstvenih programa

Razvojem tehnologije i spomenutog regulatornog okvira porastao je i razvoj rješenja koja se temelje na digitalnoj identifikaciji, mobilnim aplikacijama, analitici velikih podataka, računalstvu u oblaku, lancu blokova (blockchain) i decentraliziranom vođenju evidencije transakcija.

“Revidiranom Direktivom o platnim uslugama Europske unije PSD2 otvorio se prostor da platne usluge ‘presele’ iz bančinih rješenja u poslovne i računovodstvene softvere koje poslovni subjekti već koriste u svakodnevnom poslovanju. Integracija ePlati u više od 390 računovodstvenih programa i poslovnih rješenja u tom se kontekstu nameće kao najveća poslovna inovacija na tržištu u ovoj i godini pred nama”, naglašava Emer.

Od rujna kada je predstavljena javnosti, platforma ePlati opisuje se kao najveća financijska revolucija jer donosi potpunu automatizaciju plaćanja i zaprimanja informacija o promjenama na bankovnim računima direktno kroz računovodstvene programe.

“Programska rješenja za računovodstvo i poslovanje, njih 390, uskoro ćemo povezati sa svim poslovnim bankama putem jedinstvenog sučelja i protokola platforme ePlati, što njihovim korisnicima omogućuje računovodstvo u stvarnom vremenu i plaćanje bez upotrebe internetskog bankarstva”, naglašavaju iz Elektroničkih računa.

390

računovodstvenih programa i poslovnih rješenja integrirano je u mojeRačun mrežu

Kvalitetno upravljanje novčanim tijekom

Podsjetimo, Elektronički računi prvi su licencirani pružatelj usluga plaćanja i iniciranja plaćanja (PIS – Payment Initiation Service) i informiranja o stanju na bankovnom računu (AIS – Account Information Service) na domaćem tržištu, a ujedno i inicijator kreiranja najveće infrastrukture poslovnih i računovodstvenih programa u Hrvatskoj, mojeRačun mreže, koja je od 2014. godine do danas okupila oko 390 rješenja.

Računovodstvo u stvarnom vremenu kroz ePlati poduzetnicima omogućuje kvalitetno upravljanje novčanim tijekovima jer više neće donositi poslovne odluke na temelju starih informacija. Svaku promjenu po poslovnom bankovnom računu, korisnici će zaprimati u stvarnom vremenu, direktno u računovodstveni softver.

“Subjekti s računima u više poslovnih banka ne moraju više puta u danu provjeravati internetska bankarstva kako bi utvrdili promjene prometa i stanje po računima jer im ih ePlati (AIS) automatski dostavlja u računovodstveni softver.

Za tvrtke koje koriste vanjsko računovodstvo to je znatno rasterećenje jer ne moraju paziti jesu li na vrijeme dostavili dokumente, nego mogu ovlastiti računovođu da automatski zaprima informacije o promjenama po njihovim bankovnim računima u svoj računovodstveni program”, ističe CEO Elektronički računi.

Platni promet dostupan 24 sata

Računovođe više neće u dva dana knjižiti mjesec dana izvoda, nego će sami birati dinamiku zaprimanja prometa po računu svojih klijenata. Računovodstvo u stvarnom vremenu kroz ePlati poduzetnicima omogućuje kvalitetno upravljanje novčanim tijekovima jer više neće donositi poslovne odluke na temelju starih informacija.

Za poslovne subjekte koji imaju veliki broj uplata i isplata po računima, korištenje fintech usluge ePlati potpuno mijenja način na koji su vodili financijsko poslovanje jer više ne rade u prošlosti, odnosno ne barataju podacima o stanju na računu od prethodnog dana, nego 24 sata dnevno raspolažu s najnovijim informacijama.

“U široj primjeni ePlati (AIS) omogućit će i automatsko knjiženja izvoda; subjekt kroz ePlati zadaje nalog da sustav u određeno vrijeme povuče sve izvode o prometima po svim bankovnim računima i sam ih proknjiži na unaprijed određena konta”, dodaje Emer.

Plaćanje bez internetskog bankarstva

Platforma ePlati, koju čine usluge iniciranja plaćanja (PIS) i informiranja o računu (AIS), nepovratno mijenja način na koji će poslovni subjekti konzumirati platne usluge.

Prema trenutnom klirinškom modelu platni sustav je raspoloživ 365 dana, ali umanjen za 104 dana vikenda, ako nije riječ o transakcijama unutar iste banke. Kroz ePlati i plaćanja i uplate nemaju vremensko ograničenje i teku neprekidno 24 sata u danu, sedam dana tjedno.

Usluga PIS može se koristiti za plaćanja svih knjigovodstvenih isprava koje se evidentiraju i knjiže u računovodstvenom programu i to daleko brže nego što su to do sada činili. Poslovni subjekti za provedbu plaćanja i provjeru statusa zadanog naloga ne trebaju internetsko bankarstvo jer se cjelokupni proces svodi na dva koraka – iniciraj i autoriziraj plaćanje iz računovodstvenog programa.

“Internetsko bankarstvo nam omogućuje da cjelokupni platni promet odrađujemo u hodu, ali ePlati (PIS) jedini daje dodatnu automatizaciju plaćanja direktno iz računovodstvenog softvera i to u bilo kojem trenutku unutar 24 sata”, zaključuje Emer.

Uz ePlati, usluge koje omogućuju računovodstvo u stvarnom vremenu i plaćanje bez internetskog bankarstva, prvi licencirani pružatelj usluga PIS i AIS na tržište je lansirao i IBAN to IBAN uslugu plaćanja po zaprimljenom dokumentu. Riječ je o svojevrsnom proširenju usluge iniciranja plaćanja (PIS), namijenjeno pravnim i fizičkim osobama koje postaje sve popularnije rješenje za web shopove.

Rasterećenje bankarskih sustava

Veliku korist od fintech rješenja ePlati i usluga koje obuhvaća imat će i banke. Prvenstveno, integracijom ovog fintech rješenja u čak 390 računovodstvenih programa i poslovnih rješenja i banke će uspostaviti punu integraciju s poslovnim softverima koje koriste njihovi klijenti i sudjelovati u uspostavi maksimalno moguću automatizaciju poslovanja korisnika.

“Rješenje koje smo razvili potrošača stavlja na prvo mjesto, nudeći mu jednostavnije i efikasnije upravljanje financijama, dok banke istovremeno dobivaju partnera koji će im omogućiti veći nadzor i kontrolu pranja novca, zaštite potrošača i sustav inovativnih sigurnih, široko dostupnih i jednostavnih plaćanja, čime će i rasteretiti vlastite sustave”, zaključuju iz tvrtke Elektronički računi.

* Sadržaj omogućio mojeRačun

Organizator
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Analitički partner

New Report

Close