Poslovna 2024.
Poslovna 2024.

Projekti CO2NTESSA i Cjelovita energetska tranzicija tvornice cementa u glavnom fokusu za sljedeću godinu

Ivan Ergović, predsjednik Uprave NEXE-a.

Ivan Ergović
29. studeni 2023. u 22:00
Ivan Ergović/I. Šoban/PIXSELL

U godini koja je na izmaku, NEXE Grupa je uz ostvarenje planiranih godišnjih ciljeva poslovanja istovremeno predano radila na realizaciji strateških aktivnosti u cilju zelene, energetske i digitalne tranzicije, odnosno osiguranja dugoročnog razvoja i održivosti poslovanja. U skladu s definiranim strateškim ciljevima, projekcije pozitivnih trendova vidljive su i u planskim dokumentima za 2024.

S druge strane, realizacija strateških aktivnosti za razdoblje do 2030. godine utkana je u svaki dio naše organizacije. Veselimo se svakom koraku ka njihovom ostvarenju, od najvećeg projekta CO2NTESSA, projekata ulaganja u obnovljive izvore energije, modernizaciju tehnologije i procesa, razvoj niskougljičnih proizvoda, digitalizaciju poslovanja do ulaganja u naše zaposlenike.

U 2024. očekuje nas niz projekata s ciljem daljnje energetske tranzicije poslovanja, a ističe se projekt Cjelovite energetske tranzicije tvornice cementa NEXE koji će rezultirati povećanjem udjela korištenja alternativnih goriva i energije iz obnovljivih izvora, te u konačnici smanjenjem emisija ugljičnog dioksida.

Značajan socijalni utjecaj

CO2NTESSA će stvoriti dodanu vrijednost i značajan pozitivan socijalni utjecaj kroz stjecanje novih znanja, zapošljavanje i ostanak mladih u Slavoniji.

Zeleni vodik kao čisti energent također otvara perspektive u budućnosti pa smo i na tom području aktivni u smislu analiza i studija izvodljivosti u tvornici cementa NEXE d.d., dok je Dilj d.o.o., kao jedan od partnera u projektu Doline vodika Sjeverni Jadran (NAHV) u 2023. ostvario ‘grant’ koji mu omogućava daljnji razvoj projekta proizvodnje i korištenja vodika u proizvodnji crijepa. Kako su iznosi očekivanih investicija u ovom projektu vrlo visoki, nužno je projekt dovesti u fazu spremnosti za apliciranje za sufinanciranje.

Naš najveći projekt koji podrazumijeva modifikaciju proizvodnje klinkera i proizvodnju cementa bez emisija CO2 – CO2NTESSA, nedavno je uvršten na Listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske. Vlada je prepoznala vrijednost i benefite ovog projekta koji će, uz uvođenje nove tehnologije i proizvodnju cementa s nultom stopom emisije stakleničkih plinova, stvoriti potencijal za razvoj prvog hrvatskog CCS sustava (Carbon Capture & Storage) i omogućiti razvoj čvorišta za transport i skladištenje ugljičnog dioksida.

U godini pred nama nastavljamo predano raditi na ovom projektu koji će doprinijeti postizanju ciljeva Strategije Europa 2020., Europskog zelenog plana, a očekuje se i doprinos projekta Strategiji niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. te Nacionalnoj razvojnoj strategiji RH do 2030. Osim toga, CO2NTESSA će stvoriti dodanu vrijednost i značajan pozitivan socijalni utjecaj kroz stjecanje novih znanja, zapošljavanje i ostanak mladih u Slavoniji.

NEXE Grupa će realizacijom strateških ciljeva omogućiti ostanak mladih i stručnih ljudi u Slavoniji, što uključuje i naše kontinuirano ulaganje u postojeće zaposlenike, unapređenje njihovih vještina i kontinuirano poboljšavanje svih uvjeta rada. Uz rizik dinamičnog tržišta, ali i dalje značajan snažan pozitivan utjecaj države i EU fondova na razinu projekata i u 2024., vjerujemo da će se pozitivni trendovi u poslovanju nastaviti i u godini pred nama.

New Report

Close