‘Program mi je proširio vidike i dao priliku razmišljati i vidjeti stvari na drukčiji način’

Autor: PD VL native tim , 24. siječanj 2023. u 22:00
Mateja Mirt Pandžić/TOMISLAV MILETIć/PIXSELL

Mateja Mirt Pandžić, rukovoditeljica razvoja kategorije kave u Coca-Cola HBC Adria, o AmCham Talentsu.

Upisi u jedanaestu generaciju programa AmCham Talents u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj su u tijeku, te smo tim povodom razgovarali s Matejom Mirt Pandžić, rukovoditeljicom razvoja kategorije kave u Coca-Cola HBC Adria. Coca-Cola HBC Adria je već nekoliko godina platinasti sponzor programa, a Mateja je imala priliku i sudjelovati u programu.

Prije dvije godine bili ste polaznica programa AmCham Talents. Kakva su vaša iskustva, što biste istaknuli kao najvrjednije što ste dobili programom?

Kad počnete raditi u nekoj industriji, stvaranje mreže kontakata i događanja koja posjećujete najčešće su povezani s tom industrijom. To je samo po sebi sjajno jer vam pruža mogućnost stručne izobrazbe u određenome području. No, ne postoji baš puno prigoda u kojima se možete povezati, a još manje raditi s ljudima koji rade potpuno drukčije poslove od onoga čime se vi bavite.

Upravo su zbog toga takvi programi sjajna prilika za proširivanje vidika i otkrivanje novih potencijala za osobni razvoj, a samim time i razvoj poslovanja tvrtke u kojoj radite.

Velike prilike za učiti i raditi

Danas su više nego ikad dosad dostupne razne prakse i programi za mlade u tvrtkama, tako da, tko god želi učiti i raditi, ima priliku za to.

Koliko ste bili zadovoljni programom i predavačima, a koliko polaznicima s kojima ste timski radili?

Cijelo iskustvo, uključujući predavače i polaznike, bilo je iznimno zanimljivo i teme koje se obrađuju bile su iznimno široke. Bilo je tema koje su usko povezane s industrijom robe široke potrošnje i koje su mi bile bliže. Ali s druge strane, bilo je iznimno zanimljivo slušati predavače koji govore o današnjim trendovima u industriji informatičke tehnologije, financijskim institucijama ili pak o zdravome načinu života kao važnome aspektu razvoja osobne karijere.

S obzirom na to da osim predavanja imamo i timske i individualne radove, moram priznati da me tema gurnula u smjeru razmišljanja kojemu sama vjerojatno nikad ne bih pristupila. Upravo sam zbog toga iznimno sretna što sam dobila priliku sudjelovati jer sam svjesna koliko takav način rada može obogatiti moje sveukupno iskustvo.

Koliko vam iskustvo s programa pomaže u današnjemu poslu?

Vjerujem da su poznanstva i društveno umrežavanje najveće prednosti toga programa. Osim toga, kao što sam već i spomenula, svakodnevni rad u jednome okružju često nas vodi u jedan smjer razmišljanja.

To su situacije u kojima imamo priliku izbaciti se iz svakodnevice i začaranoga kruga svakodnevnih obveza te dati sami sebi priliku razmišljati drukčije i vidjeti stvari na drukčiji način. Robne marke kave koje trenutačno zastupamo, Costa Coffee i Caffe Vergnano, iznimno su zahvalne za rad što se tiče kvalitete i priče koju možemo ponuditi tržištu, ali svakako sam u programu dobila priliku cijelu situaciju pogledati s više različitih strana i samim time zajedno s timom pristupiti cijelom poslovanju s puno širim vidicima i idejama.

Smatrate li da je mladima danas teško doći do iskustva? Nedostaju li im kvalitetni mentori i koliko programi poput AmChamova mogu pomoći u tome?

Mislim da nije teško doći do iskustva, danas su više nego ikad dosad dostupne razne prakse i programi za mlade u tvrtkama, tako da, tko god želi učiti i raditi, ima priliku za to. AmChamov program pravi je primjer toga – mladi sada stvarno mogu učiti o rukovođenju iz iskustva drugih, povezivati se međusobno i učiti onda i jedni od drugih.

Međutim, kvalitetni su mentori velika rijetkost i ljudi još uvijek ne razumiju vrijednost i važnost dobroga mentora. Mi u Coca-Coli HBC imamo platformu Mentorship, na koju se možete prijaviti i pronaći mentora bilo iz koje druge poslovne jedinice. Nevjerojatno je koliko vam kvalitetan mentor može pomoći da napredujete i razvijate se.

125

mladih poslovnih lidera sudjelovalo je u jubilarnoj, desetoj generaciji AmCham Talents programa

Otvara li se danas mladima u Hrvatskoj dovoljno prilika za posao? Koliko o njima samima ovisi hoće li napraviti uspješnu poslovnu karijeru?

Kao što sam i spomenula u prošlome odgovoru, zaista mislim da ima prilika za sve koji žele. Osim toga, smatram da je svatko vlasnik svojega razvoja i da se svatko od nas treba pobrinuti za svoj karijerni put. Ne postoje pravila ni točna špranca koju bismo svi trebali pratiti. Naravno, važno je naći okolinu koja podržava razvoj zaposlenika i koja zaposlenicima daje alate za razvoj.

Međutim, nikomu zapravo neće toliko biti stalo do našega razvoja kao nama samima i na nama je da si osiguramo najbolje moguće prilike i najbolju moguću okolinu. Zaista, mislim da se, kad se hoće, i može, ali treba biti aktivan, uporan i ustrajan.

Na koji način vaša tvrtka pomaže mladima?

Imamo jako puno inicijativa koje su usmjerene na mlade u tvrtki. Primjerice, imamo aktivan program Graduate Trainee, jednogodišnji pripravnički program tijekom kojega pripravnici uče o prodaji, našemu poslovanju te radimo na razvoju njihovih društvenih vještina (soft skills), a ideja je da nakon tih godinu dana preuzmu dužnost stručnog suradnika unutar odjela koji im je zanimljiv.

Osim toga, već niz godina organiziramo Coke Summership, ljetnu praksu za studente na kojoj mladi imaju priliku nekoliko tjedana učiti o našoj tvrtki i raditi na projektu povezanome s područjem njihova interesa. Također, tijekom godine organiziramo i brojne prakse te zapošljavamo studente na raznim projektima.

Nešto je što je trenutačno novo, a tiče se mladih, i nadogradnja našega projekta Raise the Bar – Raise the Bar Youth. To je mogućnost dodatne edukacije i sadržaja za učenike završnih razreda ugostiteljskih i turističkih škola u Hrvatskoj u kojima postoje smjerovi za kuhare, konobare, slastičare i pomoćna zanimanja te hotelijersko-turističke tehničare, turističko-hotelijerske komercijaliste.

Cilj je programa stjecanje znanja u društvenim i poslovnim vještinama: komunikacija i timski rad, samozapošljavanje i upoznavanje s najsuvremenijim tehnikama i trendovima u ugostiteljstvu.

* Sadržaj omogućio AmCham

New Report

Close