Smart Industry
PROMO

Procesi su transparentniji i sljediviji, uz veću sigurnost i mogućnost recikliranja

Kao vodeći pružatelj EDI rješenja specijaliziran za područje digitalnih lanaca opskrbe, EDITEL također temeljito istražuje blockchain tehnologiju i njezin potencijal. Kažu da ima ogromnu moć u lancu opskrbe. Zašto je to tako i što to znači za EDI?

Promo
11. rujan 2023. u 22:00
Blockchain može igrati važnu ulogu, posebno u globalnom lancu opskrbe/Shutterstock

Prije svega, treba napomenuti da se EDI ne može usporediti s blockchain tehnologijom. To su dvije različite stvari. EDI je proces između poslovnih partnera, a blockchain je IT tehnologija. Blockchain neće zamijeniti EDI, ali u nekim slučajevima će biti osnova za nove i optimizirane EDI procese.

Ali krenimo korak po korak – što je blockchain? Jednostavno rečeno, blockchain ili tehnologija distribuirane matične baze je decentralizirana i javna baza podataka u kojoj se pohranjuju transakcije. Ne mogu se promijeniti tehnologijama šifriranja, što znači da je neovlašteno mijenjanje nemoguće.

Korištenje blockchain tehnologije donosi ogromnu dodanu vrijednost jer su transakcije zaštićene od neovlaštenih promjena i mogu se pratiti. To je jedan od razloga zašto se produktivne blockchain aplikacije često koriste u financijskom sektoru.

Sigurno i zaštićeno od neovlaštenog otvaranja zvuči sjajno, ali zašto to mora biti javno? Javna baza podataka nema smisla u lancu opskrbe! Nijedan sudionik ne želi javno prikazati svoje transakcije ili lance opskrbe. Nitko to ne želi ni u financijskom svijetu, no potrebnu povjerljivost moguće je osigurati i u javnoj bazi podataka pomoću najnovije tehnologije šifriranja.

Velika prednost za trgovce

Uz primjenu blockchaina, trgovci mogu pristupiti podacima o kvaliteti sirovina u ranoj fazi i biti sigurni da se ti podaci nisu promijenili.

Potencijal blockchain tehnologije u lancu opskrbe

Ako pogledamo današnje lance opskrbe, vidjet ćemo da se podaci prenose od jednog do drugog partnera. U konačnici, u lancu opskrbe, svaki se partner mora osloniti na prethodnog partnera.

Vremenska komponenta u “uzastopnom” prijenosu podataka također igra ulogu, svi u lancu opskrbe primaju podatke tek kada ih prethodni partner proslijedi dalje.

I voilà, ovo je primarni potencijal blockchaina u lancima opskrbe. Podaci su dostupni od samog početka (osnovni proizvodi, zemlja podrijetla, proizvodnja itd.) za sve sljedeće sudionike u lancu opskrbe. Trgovci mogu pristupiti podacima o kvaliteti sirovina u ranoj fazi i biti sigurni da se ti podaci nisu promijenili. To rezultira proširenim mogućnostima za optimizaciju i sigurnost lanca opskrbe. Primjerice, sljedivost proizvoda i njihovih komponenti ili, u slučaju hrane – sastojaka ili sirovina.

Gdje se blockchain tehnologija može dobro iskoristiti?

Blockchain može igrati važnu ulogu, posebno u globalnom lancu opskrbe kada su uključena područja/zemlje bez pouzdanih ovlasti ili poslovnih partnera. U takvim slučajevima upotreba blockchain tehnologije može stvoriti dodatnu transparentnost, a time i sigurnost. Tamo gdje nije dostupna “pouzdana strana”, blockchain tehnologija koristi se za popunjavanje te praznine.

Blockchain također ima potencijal za lance opskrbe koji obuhvaćaju brojne aktere i stoga imaju mnoga sučelja. To značajno ubrzava prijenos informacija, uz ugodnu nuspojavu smanjene potrošnje papira i ručnog unosa podataka.

Mogućnosti primjene su raznolike

Blockchain tehnologija ne koristi samo logistici i opskrbnim lancima u cjelini. Korištenjem SmartContracts ili NFT-ova, brojni procesi u raznim područjima, mogu se obavljati jednostavnije ili učinkovitije. U konačnici, procesi koji danas nisu baš profitabilni, zapravo se isplate. To ne samo da štedi vrijeme i novac, već i rasterećuje okoliš u nekim industrijama i sektorima. Na primjer, blockchain može pomoći da procesi lanca opskrbe postanu transparentniji i sljediviji, što omogućuje poboljšano praćenje tokova otpada i sprečavanje onečišćenja. Blockchain tehnologija može pomoći u povećanju stope recikliranja poboljšanjem praćenja i transparentnosti u lancu recikliranja.

Pomoću rješenja temeljenog na blockchainu, tvrtke mogu dokumentirati sve korake u lancu recikliranja, od prikupljanja do obrade i upotrebe recikliranih materijala. Time se osigurava viši stupanj nadzora i veća kvaliteta recikliranih materijala.

Osim toga, blockchain tehnologija također može pomoći u optimizaciji trgovine recikliranim materijalima omogućujući pouzdan i siguran prijenos informacija o podrijetlu i kvaliteti recikliranih materijala.

Ako imate bilo kakvih pitanja o tehnološkim inovacijama u lancima opskrbe, rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja. Kontaktirati nas možete na mail info@editel.hr.

New Report

Close