Poslovna 2022.
Mihael Furjan

Pred nama je povijesna prilika, treba ju iskoristiti

Pliva je i u 2021., godini, u kojoj obilježavamo čitavo stoljeće uspješnog poslovanja, ostala lider na hrvatskom farmaceutskom tržištu i jedna od vodećih kompanija u regiji JIE.

Mihael Furjan
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: Josip RegoviĆ/PIXSELL

Farmaceutska industrija ostala je značajan gospodarski čimbenik u Hrvatskoj i EU unatoč globalnom padu potražnje lijekova na recept, vezanom uz ograničeno funkcioniranje zdravstvenih sustava, te zadržala poziciju jednog od vodećih pokretača rasta. Tvrtke okupljene pri HUP UPL bilježe kontinuirani rast broja zaposlenih i prihoda.

Danas direktno zapošljavaju 6000 ljudi, ostvaruju gotovo osam milijardi kuna prihoda, osiguravaju 70% ukupne farmaceutske proizvodnje i među najvećim su investitorima, pogotovo u segmentu istraživanja i razvoja.

Pliva je i u 2021., godini, u kojoj obilježavamo čitavo stoljeće uspješnog poslovanja, ostala lider na hrvatskom farmaceutskom tržištu i jedna od vodećih kompanija u regiji JIE. Naši proizvodni pogoni rade bez prekida, i omogućavaju redovnu opskrbu korisnika na šezdesetak izvoznih tržišta aktivnim farmaceutskim supstancijama i gotovim lijekovima.

Kao dio Teva grupe odgovorni smo za terapiju više od 200 milijuna pacijenata dnevno širom svijeta. Jedan smo od najvažnijih izvoznika, s gotovo 90% prihoda ostvarenih na stranim tržištima, te smo tijekom ove globalne krize povećali izvoz i na nekim tržištima dodatno ojačali svoje poslovanje. Prema dosada ostvarenim rezultatima očekujemo kako ćemo 2021. završiti rastom prihoda, zahvaljujući jačanju proizvodnje i izvoza.

Pred hrvatskim je gospodarstvom povijesna prilika koju moramo iskoristiti, želimo li se što bolje pozicionirati na karti gospodarski uspješnih zemalja.

Bespovratna sredstva EU fondova, koja Hrvatska ima na raspolaganju, prilika su da se održe visoke stope rasta, ostvarene i tijekom 2021. Zajednički trebamo osigurati ulaganja u najkonkurentnije segmente uvođenjem pametnih tehnologija, održive zelene proizvodnje, razvoja industrije 4.0 i kreiranja proizvoda visoke dodane vrijednosti, na kojima moramo temeljiti buduće gospodarske aktivnosti.

Poduzetnici su i u ovoj vrlo izazovnoj godini pokazali da mogu jačati izvoz, otvarati radna mjesta i usprkos nepovoljnim okolnostima poslovati pozitivno. Vjerujem u nastavak tih trendova i to da će izvoz i investicije, uz rast domaće proizvodnje, i u 2022. biti najvažniji čimbenik rasta koji će doprinijeti rastu BDP-a i boljoj kvaliteti života svih građana.

Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive

New Report

Close