Smart Industry
Otkriva bolne točke

Postoji rješenje koje rano otkriva prijetnje pa tvrtke mogu djelovati preventivno

Kod automatskog penetracijskog testiranja ispitivač provjerava informacijski sustav te, djelujući poput pravog hakera, otkriva njegove ranjivosti i predlaže mjere zaštite.

PD VL native tim
08. svibanj 2023. u 22:00
Opasnost od kibernetičkih prijetnji neprestano raste/Shutterstock

Globalne kibernetičke prijetnje u stalnom su porastu, a sve veći broj sofisticiranih kibernetičkih napada, uz rastuću ovisnost suvremenog društva o tehnologiji, traži nove pristupe kibernetičkoj sigurnosti, piše Sigurnosno-obavještajna agencija.

U Hrvatskoj je u 2022. godini zabilježeno 10 posto više kibernetičkih napada u odnosu na prethodnu godinu, objavio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na Konferenciji o sigurnosti informacijskih sustava krajem prošle godine.

Istaknuo je i da opasnost od kibernetičkih prijetnji neprestano raste jer kriminalci istražuju nove tehnike i postupke za sve naprednije napade na kritičnu infrastrukturu, tvrtke i građane.

74

posto porastao je broj globalnih DDoS napada u 2022. prema Infosecurityju

Najsuvremeniji sustav zaštite

Među najvećim prijetnjama su napadi uskraćivanjem resursa (DDoS), ransomware (financijske iznude i ucjene) i malware (zlonamjerni programi) te zastarjelost i neodržavanje infrastrukture. Uzlazni trend takvih napada pokazuju i razna istraživanja. Tako je, prema Infosecurity časopisu, globalni broj DDoS napada tijekom 2022. bio 74 posto veći nego godinu ranije.

Budući da je poslovanje većine kompanija postalo ovisno o digitalnim alatima, koji sa sobom donose nove rizike i prijetnje, prvenstveno od raznih hakerskih napada i iskorištavanja slabosti poslovnih sustava, A1 Hrvatska svojim poslovnim korisnicima donosi uslugu automatskog penetracijskog testiranja.

Staničić

Automatsko penetracijsko testiranje omogućuje kompanijama da svoje sustave preventivno usklade s najvišim mogućim standardima.

Radi se o najsuvremenijem sustavu preventivne zaštite uz koju stručnjaci iz ove kompanije kontinuirano prate, otkrivaju i procjenjuju sustave korisnika, njihovu izloženost napadima te predlažu mjere zaštite sukladno riziku od napada.

Usluga automatskog penetracijskog testiranja je provjera ranjivosti informacijskog sustava u kojoj ispitivač djeluje poput hakera. Ispitivač pokušava iskoristiti uočene ranjivosti kako bi dobio neovlašten pristup sustavu, pristupio podacima za koje nema dozvole, onemogućio rad ostalih korisnika ili preuzeo kontrolu nad sustavom.

Siniša Staničić

Te ranjivosti mogu postojati u operativnim sustavima, servisima, ali i nastati zbog nepravilnih konfiguracija sustava ili rizičnog ponašanja zaposlenika tvrtke ili njenih krajnjih korisnika. Takve su procjene korisne i za potvrđivanje učinkovitosti obrambenih mehanizama kompanija, kao i pridržavanje sigurnosnih politika krajnjih korisnika.

“U vremenima kada su korisnici izloženi velikoj šansi za kibernetičke napade, u A1 smo posvetili poseban dio portfelja za poslovne korisnike upravo tim pitanjima. Usluga automatskog penetracijskog testiranja je učinkovito rješenje jer djeluje preventivno i omogućuje kompanijama da definiraju bolne točke za sigurnost svojih sustava te ih preventivno usklade s najvišim mogućim standardima”, izjavio je Siniša Staničić, direktor odjela ICT prodaje i rješenja u A1 Hrvatska.

Zaštita fiksnih korisnika

A1 nudi naprednu DDoS zaštitu, sigurnosnu provjeru infrastrukture koja je izložena internetu, napredna EDR/XDR rješenja, firewall rješenja, kao i zaštitu na DNS razini.

Redovito testiranje

Korisnici koji se odluče za ovu uslugu postaju dio automatizirane A1 platforme koja redovito testira sve sigurnosne sustave kompanije simulirajući hakerske napade. A1 timovi surađuju s klijentima kako bi osigurali da se testiranje provodi na način koji je najbolji za organizaciju klijenta te kako bi se osigurala potpuna transparentnost i otvorena komunikacija tijekom cijelog procesa.

Osim ove usluge, A1 Hrvatska svojim fiksnim korisnicima nudi još brojne usluge za kompletnu zaštitu unutarnjeg i vanjskog perimetra. Tvrtka nudi naprednu DDoS zaštitu, penetracijska testiranja, sigurnosnu provjeru infrastrukture koja je izložena internetu, napredna EDR/XDR rješenja, firewall rješenja, kao i zaštitu na DNS razini. Mobilni korisnici na raspolaganju imaju nadzor i upravljanje flotom uređaja putem MDM rješenja te zaštitu od napada putem usluge Net Protect koja štiti mobitel i ostale uređaje od špijunskog softvera, mrežnih prijevara i štetnih web stranica.

* Sadržaj omogućio A1

New Report

Close