Podrškom do posla: projekt Udruge ZAMISLI

Autor: Promo , 12. prosinac 2022. u 22:00
U sklopu projekta osobe s invaliditetom educirane su kako tražiti i zadržati posao/PD

Osnovni cilj projekta Stjecanje znanja i vještina te participacija osoba s invaliditetom na tržištu rada.

Društveni poredak i promjene s kojima se suočavamo u današnje vrijeme zahtijevaju zapošljavanje svake osobe koja nije lišena radne sposobnosti. U tom slučaju i osobe s invaliditetom za dostojanstven i kvalitetan život žele ostvariti svoje pravo na rad.

Unatoč tome osobe s invaliditetom nailaze na mnogobrojne prepreke i smatraju se najmanje poželjnom radnom snagom. Najčešći razlozi nezaposlenosti osoba s invaliditetom su neprilagođenost radnog mjesta, društvene predrasude i stereotipi prema osobama s invaliditetom.

Poslodavci su jedan od važnijih čimbenika u procesu njihovog zapošljavanja. Ako želimo promijeniti stav okoline prema osobama s invaliditetom moramo stvarati uvjete u kojima će doći do interakcije između poslodavaca i osoba s invaliditetom. Upravo zato osmislili smo projekt “Podrškom do posla”.

Marijon

Snažno zagovaramo da se volontiranje i podrška u procesu traženja posla, sve više cijeni i unutar EU institucija na koje mogu utjecati kao članica EGSO-a.

Osnovni cilj projekta je: promicanje aktivne participacije osoba s invaliditetom u području profesionalne rehabilitacije, zapošljavanja i rada; poticanje i stjecanje znanja, vještina i navika potrebnih za zapošljavanje i traženje posla; poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada i alternativnih oblika rada. Svoje dojmove o provedbi projekta podijelila je predsjednica, Svjetlana Marijon:

”Zahvalna sam Gradu Zagrebu na odobrenoj potpori bez koje ove aktivnosti ne bismo mogli provesti. Najvažniji rezultat provedbe projekta jest potvrda važnosti podrške u procesu traženju posla. Osim podrška izvana, odgovornost za pronalazak posla je u samoj osobi koja treba istaknuti svoje kvalitete, mogućnosti, a posebno ako može govoriti o volonterskom iskustvu.

Da, osobe s invaliditetom volontiraju i upravo zahvaljujući tome u Udruzi ZAMISLI danas rade četiri osobe s invaliditetom koje su svoju suradnju sa udrugom započele volontiranjem. Snažno zagovaramo da se volontiranje, i podrška u procesu traženju posla, sve više cijeni i unutar EU institucija na koje mogu utjecati kao članica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO).”

Uz pomoć savjetnika kreirale su se poslovne ideje koje se mogu ponuditi na tržištu rada/PD

U sklopu projekta provedene su dvije skupine projektnih aktivnosti. Prva skupina odnosi se na informiranje i edukaciju te su aktivnosti usmjerene stjecanju znanja, vještina i navika potrebnih za zapošljavanje i zadržavanje posla.

To su radionice i predavanja koje su održali naši vanjski suradnici i stručnjaci Udruge ZAMISLI. Druga skupina aktivnosti obuhvaća aktivnost “OSI nude svoje usluge,” u kojoj 4 korisnika uz pomoć poslovnih savjetnika kreiraju poslovne ideje koje je moguće ponuditi na tržištu rada. Kroz ovu aktivnost OSI su plaćeni za svoj honorarni angažman, kako bi osvijestili i taj aspekt pružanja usluga.

Teme koje su obrađene u prvoj skupini projektnih aktivnosti su: komunikacijske vještine, uspješno upravljanje vremenom, sastavljanje životopisa i motivacijskog pisma, zakonodavni okvir radnog odnosa, prava, obveze i mogućnosti u okviru profesionalne rehabilitacije.

Na radionicama sudionici su dobili informacije koje im pomažu kod predstavljanja budućem poslodavcu (pomoć pri kreiranju i uređenju životopisa), alate za bolje upravljanje vremenom i metode za uspješniju komunikaciju. U okviru tema “zakonodavni okvir radnog odnosa” i “prava, obveze i mogućnosti u okviru profesionalne rehabilitacije” sudionici su naučili o svojim pravima i obvezama koje će imati kao zaposlenici i kao osobe s invaliditetom te prava koja ostvaruje poslodavac ako zaposli osobu s invaliditetom. Sve te informacije olakšavaju razgovor za posao, a ujedno i poboljšavaju vještine za zadržavanje posla.

Prema provedenim evaluacijama o provedenim radionicama, sudionici su vrlo zadovoljni te ovakav oblik pružanja usluga planiramo nastaviti i dalje, te na taj način osigurati održivost ovog projekta.

New Report

Close