Svijet novca
Svijet novca

PE ulaganja ‒ ekonomija kakvu priželjkujemo

Mirna Marović, predsjednica Hrvatske private equity i venture capital asocijacije govori o važnosti PE industrije.
PD VL native tim
30. lipanj 2022. u 22:00
Mirna Marović/JOSIP REGOVIĆ/POSEBNA PONUDA

Private equity ulaganja i dalje su slabo poznata široj javnosti unatoč činjenici da su u vlasničkoj strukturi nekih od najpoznatijih domaćih kompanija, poput Infobipa ili Mlinara, upravo ta vrsta financijskih ulagača.

Kolika je važnost PE industrija za hrvatsko gospodarstvo u razgovoru za Poslovni.TV pojasnila je Mirna Marović, predsjednica Hrvatske private equity i venture capital asocijacije.

Predsjednica ste Hrvatske private equity i venture capital asocijacije. Ljudima iz biznisa je uglavnom jasno o čemu je riječ, ali možete li za širu javnost pojasniti kakva su to ulaganja?

Private equity i venture capital fondovi su fondovi koje ulažu propulzivna poduzeća, odnosno s viskokim potencijalom rasta, koja u pravilu ne kotiraju na burzi (dakle riječ je o privatnim poduzećima). Venture capital ulaganja predstavljalju ulaganja u mlade tvrtke s visokim potencijalom koje vode poduzetnici i koje obično pokreću tehnološke inovacije.

Te tvrtke popularno zovemo startupovi ili scaleupovi. Kod private equity ulaganja u užem smislu radi se o ulaganjima u etablirana i zrela poduzeća koja žele internacionalizirati, profesionalizirati ili razviti svoje proizvode i usluge, te također ostvariti potencijal brzog rasa.

Ove definicije možda zvuče pomalo apstraktno, ali ilustrirat ću vam kako se u svakodnevnom životu većina hrvatskih građana susreće s private equity i venture capital ulaganjima u svakodnevnom životu.

Probudili ste se i pijete kavu – šaljete Whatsapp poruku članu obitelji ili kolegi. Mnogi ne znaju da je iza te aplikacije u tehnološkom smislu naš vodnjaski div – Infobip – prvi službeni hrvatski jednorog, čija je vrijednost premašuje milijardu dolara. Nastavljate dan s prigodnim doručkom u pekarnici od izbora – bez obzira odlučili ste se za Mlinar ili Pan-Pek, trebate znati da iza tih tvrtki stoji upravo private equity kapital.

Žurite na posao, a koriste Bolt prijevoz – ponovo, tvrtka koja je skalirala zahvaljujući venture capitalu. Na poslu kao pauzu za ručak koriste Wolt i pogađate i iza ove tvrtke stoji venture capital. Vraćate se kući i svraćate u obližnju trgovninu – Studenac, Lonia ili Tommy – svejedno je – jer iza svake stoji private equity kapital. Na kraju dana, upalili ste TV i pogledali vijesti Nove TV – i ta je tvrtka u vlasništvu private equity kapitala.

800

milijuna eura PE i VC ulaganja lani je privučeno u Hrvatskoj

Nemoguće je dakako navesti sve primjere, ali i ove koje sam navela stavljaju stvari u sasvim drugu perspektivu. Private equity i venture capital ulaganja su svuda oko nas, ali svima nam nedostaje percepcije koliko su zapravo prisutna. Tu treba samo navesti i da je jedna od možda pogreška medija ta da ne postoji ujednačena terminologija.

Zapravo u medijima ćete rijetko imati prilike vidjet termine private equity i venture capital fondovi. Najčešće se spominje riječ fond ili investicijski fond, što pak ovu podskupinu fondovske industrije gura u isti koš sa svim ostalim investicijskim fondovima. Koristi se također i terminologija fond rizičnog kapitala, koja proizlazi od činjenice da je naš zakonodavac upravo tako nazvao private equity i venture capital fondove.

Slikovito ste prikazali prisutnost private equity i venture capital ulaganja, ali zbog čega su ona važna za hrvatsko gospodarstvo?

Private equity i venture capital fondovi daju podršku najpropulzivnijem dijelu hrvatskog gospodarstva, mahom industrijama najnovije generacije s globalnim pristupom tržištu i s velikim potencijalom rasta. Službena statistka nam kaže da su direktna private equity i venture capital ulaganja u Hrvatsku u 2021. iznosila 312 miljuna eura, što predstavlja rast od 140% u odnosu na prošlu godinu.

No, ta metodologija je možda pomalo i restriktivna – ne uključuje i bankarsko finaciranje transakcije, pojedina indirektna ulaganja, te neke od naših globalno uspješnih scaleupova koji su svoje sjedište premjestili izvan granica Lijepe naše. Koristeći našu bazu podataka, procijenjujemo da je prošle godine privučeno više od 800 miljuna eura private equity i venture capital ulaganja u Hrvatsku. Taj pozitivan trend se nastavlja.

Ako se vratimo na osnovno pitanje, ta su ulaganja sve značajnija u iznosima. Kao drugo, private equity venture capital ulaganja nam omogućuju ubrzani gospodarski razvoj, pozitivnu transformaciju i dugoročnu održivost cjelokupnog hrvatskog gospodarstva i društva u cjelini.

Private equity i venture capital ulaganja predstavljaju gospodarstvo koje kao društvo priželjkujemo, gospodarstvo koje će nas kao društvo povesti u krug najrazvijenijih zemalja. Private equity i venture capital ulaganja imaju za cilj perspektivne hrvatske tvrtke okrenuti globalnim trendovima i tržištima, uvrštenjem sadašnjih i budućih hrvatskih “jednoroga” na svjetske burze.

Doprinos naše industrije dinamici hrvatskog gospodarstva je višestruk, od privlačenja inozemnog kapitala s dugoročnim investicijskim apetitom do otvaranja novih radnih mjesta kroz poticanje propulzivnih kompanija orijentiranih na visok rast, često u najpoželjnijim granama gospodarstva.

Pored toga PE&VC ulaganja povećavaju konkurentnost efikasnim restrukturiranjem na tržišnim principima i pružaju atraktivne investicijske mogućnosti za hrvatske institucionalne ulagače i kompanije. Na koncu, ova ulaganja povećavaju likvidnost na tržištu kapitala.

Mogu li fizičke osobe ulagati u private equity i venture capital fondove?

Private equity i venture capital fondovi visoko su regulirani, a za ulaganje potreban je status profesionalnog ulagača. Najčešći ulagači uključuju institucionalne investitore poput mirovinskih fondova, osiguravajuća društva i drugih korporativnih ulagatelja.

Fizičke osobe mogu uložiti samo ako raspolažu značajnom imovinom kako bi stekli status profesionalnog ulagača. Indirektno, svi hrvatski građani zapravo imaju određenu izloženost prema ovom obliku ulaganja, jer hrvatski mirovinski fondovi ulažu jedan manji dio svoje imovine u private equity fondove, domaće i strane.

Kako poduzetnici mogu dobiti private equity ili venture capital ulaganje?

Private equity i venture capital fondovi iznimno su selektivni u pogledu odabira ulaganja. Kao prvo, neovisno je li riječ o investicijskoj strategiji venture capital ulaganja ili private equity ulaganja u užem smislu – zajednički je nazivnik da tvrtka mora imati potencijal brzog rasta i širenja poslovanja.

Private equity i venture capital fondovi odabiru tvrtke za ulaganje procjenjujući njihov potencijal, kako bi razumijeli njihove rizike i kako bi ih ublažili. Ulažu samo u iznimne tvrtke koje imaju visoki potencijal, talent i pravi tim ljudi. To ne znači da te tvrtke moraju biti najbolje u svom području. Obično nisu. Private equity i venture capital im samo pomaže da dođu do toga.

Međutim, kada govorimo o ovom “braku iz računa” iz perspektive poduzetnika, važno je da oni budu svjesni da se zauzvrat za ulaganja moraju odreći dijela vlasništva nad vlastitom tvrtkom.

Mnogima to nije lako napraviti, ali se u konačnici sve svodi na to žele li imati jedan muffin samo za sebe ili će radije podijeliti svadbenu tortu. Ideja ovakvog ulaganja je postići u nekoliko godina višestruko veću vrijednost kompanije.

Prošle godine ste pokrenuli nagradu za najbolja private equity i venture capital ulaganja. Nastavljate i ove godine?

Naravno, jer je prošlogodišnja dodjela nagrada pod sloganom “Support the best & Transform the rest” zabilježila veliki uspjeh. I ove godine organiziramo konferenciju na isti datum, 6. srpnja, na istom mjestu, u hotelu Westin Zagreb. Nagrađujemo najbolje PE&VC fondove, najuspješnija prikupljanja kapitala, najbolja ulaganja, najbolje poduzetnike-osnivače i najbolje izlazne strategije za kapitalizaciju ostvarenog poslovnog uspjeha.

Sve te kategorije zapravo predstavljaju ono što je hrvatskom gospodarstvu nužno da uhvati korak s najboljim svjetskim ekonomijama, da promijeni cjelokupno poslovno okruženje kod nas prema održivosti i uspjehu. Konferencija BestInvest.hr nagrađuje najbolje poduzetnike i investitore te nudi rješenja za hrvatsko gospodarstvo budućnosti.

Sadržaj omogućio VentureXchange

New Report

Close