Smart Industry
Smart Industry

PAW sustav kroz atraktivnu vizualizaciju omogućuje treću dimenziju

Prehnitova inovativna usluga omogućuje najkvalitetnije upravljanje imovinom.

PD VL native tim
10. listopad 2022. u 22:00
Foto: PD

Geografski informacijski sustav (GIS) je informatički sustav za prikupljanje, obradu, analizu i prikaz prostornih podataka. Primjerice, analizira prostorni položaj i organizira slojeve informacija u vizualizacije pomoću karata i 3D prikaza te može dati dublje uvide u podatke kao što su obrasci, odnosi i situacije. GIS tehnologija pomaže ljudima da postignu zajednički cilj – stjecanje učinkovite inteligencije iz svih vrsta podataka.

Korištenjem GIS-a možemo razumjeti, vizualizirati i interpretirati podatke i razvijati vještinu prostornog razmišljanja koja omogućuje učinkovitija rješenja.

Mnogi korisnici koji su GIS implementirali ili ga planiraju implementirati u svoje poslovanje, surađuju s Prehnitom, jednom od vodećih hrvatskih tvrtki za planiranje i implementaciju GIS -a te izradu IT poslovnih rješenja i softverskih aplikacija, korištenjem informacijsko komunikacijske tehnologije.

”Korisnicima pružamo uslugu potpore u digitalnoj transformaciji poslovanja kroz IT rješenja koja su zasnovana na znanosti o podacima, uzimajući u obzir i prostornu komponentu podataka.

Pritom savjetujemo kako izraditi arhitekturu cjelokupnog sustava, uključujući poslovne procese, prikupljanje, obradu i analizu podataka te automatizaciju poslovnih procesa kroz specifična IT rješenja koja prilagođavamo potrebama pojedinih korisnika putem vizualizacije prostornih podataka koristeći pritom interaktivnu pametnu digitalnu kartu”, ističe vlasnik i direktor tvrtke Prehnit, Vlatko Roland, iskusni GIS/ICT konzultant koji je ujedno osnivač i predsjednik Instituta za GIS, člana EUROGI-ja, krovne europske organizacije za geoinformacije koja je pokrenula INSPIRE, EU direktivu o prostornim podacima.

Upravo zbog svih ovih referenci, Prehnit surađuje s mnogim državnim institucijama kojima je GIS prijeko potreban, poput Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, kao i s brojnim jedinica lokalne samouprave.

Vlatko Roland, direktor Prehnita/M. Habljak/PIXSELL

Nakon niza provedenih istraživanja i osluškivanja potreba tržišta stručnjaci iz Prehnita unaprijedili su svoje inovativne usluge i tržištu ponudili potpuno novu i jedinstvenu, PAW uslugu koja služi kvalitetnijem upravljanju imovinom.

Naime, Property Asset Workbench, među ostalim, omogućuje treću dimenziju kroz atraktivnu vizualizaciju, odnosno postavljanje perspektivnih zračnih snimki i fotografija u prostor, čime se smanjuje potreba za izlaskom na teren do 90 posto u odnosu na sadašnju metodologiju upravljanja nekretninama.

Zasnovana je na AI tehnologiji kompjuterskog vida i inovativnom reverznom georeferenciranju te omogućuje brzo, točno i ekonomično stvaranje slike stvarnog stanja u prostoru putem fotodokumentacije nastale snimanjem iz zraka.

PAW pritom objedinjuje automatizirano prikupljanje podataka realnog stanja na terenu, postojeće podatke iz raznih javnih registara te podataka korisnika, uz korištenje dronova za izradu 3D modela virtualne stvarnosti. Na taj način dobiva najtočnije moguće podatke u stvarnom vremenu, u jedinstvenoj i cjelovitoj prostornoj bazi podataka.
”Naše se rješenje pokazalo neophodnim u procesu digitalne transformacije, pa zato u posljednje vrijeme primamo mnogobrojne upite malih i srednjih tvrtki da uključimo PAW usluge u njihove projekte digitalizacije poslovanja.

Najveća prednost PAW sustava jest da se može bez problema integrirati u već postojeće sustave korisnika, poput ERP, CMS, GIS i BIM sustava, pa korisnik za nekretninu koju odabire na karti dobiva vizualizaciju pozicije objekta na pojedinoj fotografiji, a također mu se omogućava vizualizacija brojčanih, statističkih, klimatskih i meteoroloških podataka, kao što su temperatura i zagađenost zraka te količina oborina”, pojašnjava Vlatko Roland, direktor Prehnita.

PAW je jednostavan za korištenje pa pronalazi primjenu na razgranatom tržištu korisnika koji upravljaju ili održavaju fizičku imovinu te imaju potrebu za registriranjem postojećeg stvarnog stanja u prostoru povezivanjem snimljenih objekata s poslovnim bazama podataka, a sve popraćeno kvalitetnom fotodokumentacijom nastalom snimanjem iz zraka dronom.

Područja primjene su vrlo široka. Mogu ga, primjerice, koristiti jedinice lokalne samouprave i komunalna poduzeća, tvrtke implementatori i upravitelji solarnih elektrana, tvrtke koje implementiraju i održavaju javnu rasvjetu, tvrtke koje imaju industrijske i poljoprivredne komplekse, poduzetničke zone, turistički kompleksi s kućicama i parcelama za kampiranje, upravitelji zgrada, kao i tvrtke koje upravljaju parkovima i zelenilom.

* Sadržaj omogućio Prehnit

New Report

Close