Osmislili su inovativnu ambalažu izrađenu od plastike na biljnoj bazi koja štiti planet

Autor: PD VL native tim , 08. studeni 2022. u 22:00
Foto: Tetra Pak

Dugoročni plan tvrtke je razvoj potpuno obnovljivog aseptičnog pakiranja koje se može u potpunosti reciklirati te je ugljično neutralno.

Otprilike 32% od ukupne plastične ambalaže ne prikuplja se za recikliranje, a razgradnja plastike može trajati stotinama godina. *Prema stajalištu Europske komisije o upotrebi jednokratne plastike, utjecaji plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu mogli bi biti značajni kako na okoliš tako i na zdravlje ljudi.

Dobavljači ambalaže za hranu i pića te globalna industrija robe široke potrošnje imaju važnu ulogu u rješavanju ovog ključnog izazova. Jedno od važnih područja kako riješiti ovaj gorući izazov su inovacije u dizajnu ambalaže čime se može smanjiti plastični otpad i zaštititi okoliš.

Ambalaža igra ključnu ulogu u globalnom sustavu dostave hrane i pića osiguravajući njihovu sigurnost, očuvanje hranjive vrijednosti i dostupnost ljudima diljem svijeta. Sa stalnim porastom svjetske populacije, sigurnost i dostupnost hrane i pića sve su važnija pitanja koja zahtijevaju suradnju svih uključenih u lancu njihove proizvodnje. Cilj je osigurati zaštićenost hrane i pića od kontaminacije i drugih štetnih elemenata te distribuciju uz najveću moguću zaštitu okoliša.

Alternativa plastici proizvedenoj na bazi fosilnih izvora

Velik dio ambalaže koja se danas koristi napravljen je od plastike koja nikada nije reciklirana a na bazi je fosilnih izvora što značajno utječe na okoliš. Zbog posljedica klimatske krize i zahtjeva potrošača za rješenjima s malim utjecajem na klimu, proizvođači hrane i trgovci u maloprodaji reagiraju povećanjem upotrebe obnovljivih alternativa unutar ambalaže.

Obnovljivi resursi su prirodni materijali, poput drveta i šećerne trske koji se, kada se njima odgovorno upravlja, mogu obnoviti i tijekom svog rasta apsorbirati CO2.

Na tome se temelji fokus tvrtke Tetra Pak®. Njihova kartonska ambalaža izrađena je od prosječno 70% kartona, 25% plastike i 5% aluminija, a čepovi na ambalaži izrađeni su od plastike. Međutim, tvrtka je 2021. predstavila niz rješenja za čepove koji se ne mogu odvojiti od ambalaže čiji je cilj smanjivanje otpada, te istovremeno poboljšanje iskustva potrošača.

Zamjena za aluminijski sloj

Nakon završetka testiranja barijere na bazi polimera koja zamjenjuje aluminijski sloj, u tvrtki sada prelaze na testiranje barijere na bazi vlakana jer povećanje obnovljivog sadržaja (papira) predstavlja ključni prioritet.

Čvrsto pričvršćen za pakiranje, čep ne može završiti u okolišu. Također, čepovi su dostupni u biljnoj verziji a time se povećava udio obnovljivih materijala u pakiranju i smanjuje utjecaj na okoliš. Aluminijski sloj koji se trenutno koristi u kartonskim pakiranjima za hranu ima ključnu ulogu u osiguravanju sigurnosti hrane te iako je tanji od ljudske vlasi, doprinosi trećini emisije stakleničkih plinova povezanih s osnovnim materijalima.

Nakon uspješnog završetka 15-mjesečnog testiranja barijere na bazi polimera koja zamjenjuje aluminijski sloj, u tvrtki sada prelaze na sljedeću razinu razvoja – testiranje barijere na bazi vlakana, prve takve vrste za kartonska pakiranja za hranu namijenjena distribuciji u ambijentalnim uvjetima (na ambijentalnoj temperaturi).

Ovo označava još jedan važan korak u dugoročnom planu tvrtke prema razvoju potpuno obnovljivog aseptičnog pakiranja koje se može u potpunosti reciklirati te je ugljično neutralno. Tvrtka je, osim toga, ubrzala širenje ponude papirnatih slamki kako bi osigurala još veći udio korištenja obnovljivih materijala s niskim udjelom ugljika u nizu rješenja za pakiranje hrane i pića. Međutim, tu ne namjerava stati.

Njezina je vizija svijet u kojem kartonska ambalaža nikada ne postaje otpad i gdje se svaki karton, uključujući i čep, prikuplja i reciklira. U nastojanju razvoja najodrživijeg pakiranja hrane na svijetu, Tetra Pak će uvijek osigurati da proizvodi u pakiranju budu zaštićeni i da njihova sigurnost nikada ne bude ugrožena.

Dukat je prepoznao priliku

Projekt tvrtke Dukat postavljen je u skladu s vizijom kružnog gospodarstva koje podrazumijeva uvođenje promjena u poslovanje i svakodnevicu po načelu Reuse, Reduce, Recycle, odnosno smanji, ponovno koristi, recikliraj. To je odgovor tvrtke na primarno linearni model današnje ekonomije, u kojem velike količine proizvedenih dobara završavaju kao otpad.

Naime, tvrtka je pokrenula projekt kružnog gospodarstva koji uključuje odvoženje otpadne višeslojne kartonske ambalaže iz pogona na reciklažu, njeno recikliranje i ponovnu upotrebu kao sirovine za proizvodnju toaletnih ručnika i papira te njihovih držača.

Ti se proizvodi vraćaju u Dukat gdje ih onda koriste njihovi zaposlenici. Zahvaljujući jednostavnoj ali inovativnoj tehnologiji višeslojna kartonska ambalaža razdvaja se na tri komponente: celulozu, aluminij i polietilen (PE) koje se dalje koriste kao sirovina za proizvodnju toaletnih ručnika i papira (celuloza) te držača (aluminij i PE).

Dukat je prepoznao priliku da unaprijedi svoj proizvodni proces u smjeru održivosti, što je rezultiralo jasnim i konkretnim dobrobitima za okoliš. Ovim se projektom oko 140 tona otpadne višeslojne kartonske ambalaže ponovno koristi kao sirovina u proizvodnji ubrusa i toaletnog papira čime se smanjuje ispuštanje ugljičnog dioksida za oko 114 tona i sprječava sječa više od 1800 stabala godišnje.

*Zaklada Ellen MacArthur

* Sadržaj omogućio Tetra Pak

New Report

Close