Smart Industry
Jednostavna integracija

Osim što ubrzava poslovne procese, ERP pomaže i u donošenju pravovremenih odluka

Jedan od ERP-ova, Microsoft Dynamics 365 Business Central, dolazi sa snažnom integracijom poznatih Microsoft alata kao što su Power BI ili Excel, što će smanjiti proces učenja.

PD VL native tim
09. lipanj 2022. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Tržišna utakmica nekada zna biti gruba, stoga je ulaganje u poslovanje jedini način da se održimo konkurentima. Ulaganje u ljude je neminovno, a ulaganje u tehnologiju koja će ljudima omogućiti novu razinu produktivnosti, danas je as u rukavu koji imaju svi. Međutim, samo pametnim odlukama će se i odigrati njegova svrha.

Upravljanje poslovnim procesima danas je znatno olakšano primjenom ERP-a. ERP je skraćenica za enterprise resource planning, a riječ je, ni manje ni više, o softverima i sustavima za upravljanje poslovnim procesima.

Iako ne postoje reprezentativne statistike koje daju uvid u konkretan broj poslovnih subjekata koji u Hrvatskoj koriste bilo kakve ERP sustave, benefiti primjene ERP-a u poslovanju su neosporni. S primjenom ERP-a, poslovni subjekti vrijede više, točnije primjena jednog takvog softvera može unaprijediti poslovne procese koji su ključ prihoda i dobiti kao odredišne točke svakog poslovanja.

Prema istraživanju SoftwerPatha koji jednom godišnje prezentira izvješće koje o ERP-u govori u brojkama, situacija je jasna – ERP smanjuje operativne troškove za 23 posto, a administrativne troškove za 22 posto. Nadalje, bitno je naglasiti da je 28 posto organizacija primjenom ERP sustava u poslovanju postiglo povrat investicije unutar godine dana, a čak 58 posto ispitanih unutar dvije godine.

Brz pristup informacijama

Poduzeća odabiru softver za planiranje resursa poduzeća iz mnogo razloga, a ERP rješenja su danas toliko napredovala da mogu zadovoljiti potrebe trgovaca, ali i zdravstvenih ustanova ili proizvođača nafte i plina.

Želja mnogih koji se odluče na integraciju takvog sustava je integracija ključnih procesa unutar poslovnog subjekta. Tradicionalno su to bili sustavi koje su prvenstveno koristile velike, multinacionalne tvrtke, budući da su bili skupi za vođenje i morali su imati namjenski IT tim koji se bavio njihovom implementacijom i održavanjem.

Ipak, to više nije tako, a ERP softveri su se proširili na gotovo sve vrste poslovnih subjekata. Poslovni subjekti ga mogu koristiti ako žele postati učinkovitije, čime se konačno povećava produktivnost i profit. ERP softver može pojednostaviti poslovne procese, automatizirati ručne zadatke i otkriti poboljšanja analizom podataka tvrtke u svim odjelima. Integracija ERP-a pritom više nije toliko zahtjevna, a u vašu tvrtku danas može doći i preko računalstva u oblaku koje je postalo svojevrsni imperativ računalstva u poslovanju.

Za pravovremene odluke koje vode povećanoj učinkovitosti su potrebni i pravovremeni i reprezentativni podaci. Dobar ERP nije tek neka stvarčica koja radi i donosi odluke sama za sebe. Riječ je zapravo o snažnom podatkovnom čvorištu s povezanim podacima u računovodstvu, prodaji, kupnji, zalihama i transakcijama klijenata. Ispred vas ćete imati sustav koji vam omogućuje prikupljanje, pohranjivanje i analizu podataka vaših operacija na jednom centraliziranom mjestu, pružajući jedan izvor istine i vidljivost za strateško djelovanje.

23

posto ERP smanjuje operativne troškove, a 28 posto tvrtki ima povrat investicije već u prvoj godini

Centralizirani podaci omogućuju tvrtki pristup informacijama u stvarnom vremenu i generiranje korisnijih izvješća, bez viška proračunskih tablica ili izvora podataka. Također, omogućeno vam je svakodnevno pratiti poslovne aspekte poput razine zaliha, kako bi se preciznije kontrolirao kapital.

Podaci su novo zlato, a napredak u tehnologiji kombinira podatke s pametnim AI sustavima za prošireno analitičko izvješćivanje. Jedan od ERP-ova, Microsoft Dynamics 365 Business Central, dolazi sa snažnom integracijom Microsoft alata kao što su Power BI ili Excel. Upravo činjenica da u sebi sadrži već poznate alate smanjit će vam proces učenja, a s ugrađenim Power BI nadzornim pločama moći ćete lako iscrtati financijsku izvedbu i utvrditi obrasce na koje treba dodatno staviti fokus.

Također AI sustavi mogu pomoći kod obnavljanja zaliha i predviđanja prodaje, a na koncu predviđanja prodaje i očekivane zalihe može koristiti za automatsko kreiranje narudžbenica – čime ste u startu rasteretili poslovne procese

Usklađenost s propisima

Znači, ERP nije bauk, a uz njega će svaki zaposlenik imati pristup operativnim podacima na zahtjev. Tako možemo reći i da povezuje ljude, a to čini omogućujući im da kroz podatke razumiju sve dijelove tvrtke i ulogu koju igraju.

Bolja povezanost zaposlenika vodi i boljoj usluzi prema krajnjem korisniku. Tako više odjela može jednostavno pristupiti i surađivati na potrebama kupaca s ciljem davanja bržih odgovora i poboljšanja isporuke i točnosti narudžbe. Prodajni predstavnici mogu se usredotočiti na izgradnju odnosa s kupcima umjesto na održavanje proračunskih tablica, a marketeri mogu kreirati kampanje usmjerene na kupca.

Uz Microsoft Dynamics 365, kojeg smo već spomenuli kao reprezentativan primjer ERP-a, možete dati prioritet potencijalnim kupcima na temelju potencijala prihoda. Pratite sve interakcije s kupcima i dobivajte smjernice o najboljim prilikama za dodatnu prodaju, unakrsnu prodaju i obnovu tijekom vašeg prodajnog ciklusa

. Također, nimalo manje bitna je mogućnost ubrzanja procesa prodaje od ponude do gotovine. Imate mogućnost brze reakcije na upite u vezi s prodajom, što omogućuje bolje upravljanje zahtjevima za uslugu i obradu plaćanja – sve iz Outlooka.

Druge pogodnosti ne znače ništa ako vaše poslovanje ne održava usklađenost s propisima. Snažna prednost ERP sustava koja se često zanemaruje je ta što su dizajnirani kako bi pomogli u praćenju industrijskih propisa i promjena usklađenosti. To omogućuje poduzećima da ostanu u skladu s relevantnim zakonima, smjernicama i specifikacijama.

Iako su ERP sustavi dostupni kao lokalna rješenja, softver ERP u oblaku postao je popularniji posljednjih godina. Glavne prednosti ERP-a u oblaku uključuju smanjeno opterećenje IT osoblja, namjensku sigurnost podataka i mobilnost. Korištenje ERP rješenja u oblaku znači da se sustavu može pristupiti bilo gdje, bilo kada na mobilnim uređajima sve dok postoji internetska veza.

To omogućuje bržu akciju bez potrebe da članovi tima budu zajedno, što se pokazalo naročito bitnim u vremenima hibridnog i remote rada kojeg je iskristalizirala pandemija. UZ ERP zaposlenici su bili povezani, a produktivnost i učinkovitost su imale snažnu podršku kroz softver.

* Sadržaj omogućio Dignet Software

New Report

Close