Svijet novca
PROMO

Osigurajte potraživanja jer raste rizik od stečajeva

Edvard Ribarić, Trade credit leader u Marsh Hrvatska kaže da će najviše biti izložene industrije visoko ovisne o trošku energije.

Promo
26. siječanj 2023. u 22:00
Edvard Ribarić, Trade credit leader u Marsh Hrvatska/PD

Nesigurna vremena u kojima trenutno živimo dovode u pitanje opstanak mnogih tvrtki. Kako osiguranje potraživanja može pomoći da određena kompanija ipak “održi glavu iznad vode” pojašnjava Edvard Ribarić, trade credit leader u tvrtki Marsh Hrvatska, hrvatskoj podružnici najvećeg svjetskog brokera u osiguranju i reosiguranju, dijela Marsh Mclennan grupe.

Kakvo je danas poslovanje kompanija u Hrvatskoj s aspekta rizika, a uzimajući u obzir globalnu krizu i događaje koji su je uvjetovali?

Nekoliko prošlih pandemijskih i post-pandemijskih godina karakteriziralo je jak upliv države u gospodarstvo bilo putem fiskalnih stimulusa, raznih direktnih potpora ili pomoći na području osiguranja izvoznih potraživanja. Rezultat toga bio je velika otpornost kompanija na krizu te znatno manji broj stečajeva od očekivanog, nažalost predviđanja za nekoliko sljedećih godina nisu ni približno tako optimistična.

Rusko-ukrajinski sukob s globalnim efektima koji nisu viđeni od Drugog svjetskog rata, inflatorni pritisci, globalna recesija, porast cijena energije, poremećaji lanaca dobave, rast kamatnih stopa – mogu dovesti do vala novih stečajeva i insolventnosti na globalnim tržištima.

Navedeni porast već se znatno osjetio i u 2022. godini za koju je predviđen porast stečajeva od 10% u usporedbi s 2021. Postupni završetak privremenih državnih potpora, povećane potrebe za radnim kapitalom i dodatnom likvidnošću od strane realnog sektora uz istovremeno smanjenje fiskalne pomoći države rezultirao je povećanjem odobrenih kredita kompanijama u eurozoni od 20%. Također, utjecaj rata u Ukrajini na porast cijena nekih vrsta roba te karantene u Kini rezultirale su daljnjim pritiskom na cijene inputa.

Što možemo očekivati u 2023?

U 2023. očekuje se globalni porast stečajeva od 19% obzirom na snažan negativan utjecaj koji će na profitabilnost i likvidnost poduzeća imati visoki troškovi energije, porast kamatnih stopa i plaća.

U Europi se očekuju porasti broja stečajeva od 36% u Italiji, 29% u Francuskoj, 17% u Njemačkoj i 10% u Velikoj Britaniji. Pretpostavka je da će najvećem riziku biti izložene industrije visoko ovisne o trošku energije kao npr. papirna i metalna industrija pa je tako samo u Njemačkoj riziku većih gubitaka izloženo oko 4000 poduzeća iz tih industrija. Osim njih industrije koje bi mogle biti posebno pogođene su: građevinarstvo, prijevoz, proizvodnja strojeva i opreme, proizvodnja tekstila.

Procjenjuje se nadalje da će prosječne kamatne stope za poduzeća u 2023. rasti za dodatnih 200bp te će i to dodatno utjecati na smanjenje marži poduzeća, posebno u eurozoni.

200

baznih bodova porast će prosječne kamatne stope za poduzeća u 2023.

Može li osiguranje potraživanja poslužiti kao zaštita poslovanja u doba krize?

Apsolutno da, osiguranje potraživanja u zadnjih nekoliko godina bilježi značaj porast na globalnoj razini budući je COVID-19 pandemija te s njom povezana poslovna neizvjesnost utjecala na porast svijesti o nepredviđenim rizicima u poslovanju. Osiguranje potraživanja pomaže kompanijama zaštititi svoja potraživanja (imovinu) i smanjiti svoju izloženost riziku neplaćanja kupaca.

Prema podacima ICISA-e (International Credit Insurance and Surety Association), Međunarodne udruge za osiguranje kredita i jamstava, u 2021. godini ukupna globalna izloženost prema osiguranim kupcima iznosila je 2,7 bilijuna eura što predstavlja porast od 12% u odnosu na 2020., bruto premija rasla je za 10% i dostigla 7 milijardi eura dok su ukupne štete pale za 58% i iznosile 1,6 milijardi eura što je prvenstveno rezultat državnih mjera i potpora gospodarstvu.

Na žalost, obzirom na ranije izneseno, pitanje je samo kada će, a ne hoće li doći do drastičnog povećanja isplaćenih šteta radi insolventnosti i neplaćanja kupaca. Osiguranje potraživanja puno je šira financijska usluga od samog osiguranja jer s dodatnim prednostima koje omogućuje postaje sastavni dio risk managementa svakog osiguranika. Teško je navesti sve prednosti osiguranja potraživanja, ali neke od njih su zaštita gubitaka, rast prodaje, povećanje konkurentnosti, market intelligence, pristup kvalitetniji izvorima financiranja itd.

Kako vi kao Trade credit leader u Marsh Hrvatska društvima ukazujete na važnost kupnje police osiguranja potraživanja?

Osiguranje potraživanja društvima omogućuje jasan, troškovno isplativ i fleksibilan način zaštite od neplaćanja te predstavlja neizostavan instrument risk managementa koji daje drugu, objektivnu i neovisnu procjenu rizika kupaca kao i sustav ranog upozorenja u slučajevima kada kreditna sposobnost kupaca počinje padati, pa se tako na učinkovit i pravovremen način može upravljati rizicima neplaćanja. Ako se neovisno o tome ipak dogodi neočekivani gubitak uslijed neplaćanja kupca, osiguranje isplaćuje naknadu štete, štiteći na taj način imovinu i bilancu osiguranika.

Marsh Hrvatska ima tim koji se bavi samo ovim rizicima, dakle isključivo osiguranjem potraživanja. Naša globalna ekspertiza kao najvećeg svjetskog brokera za sve vrste osiguranja zasigurno je dodatan benefit da nas klijenti angažiraju jer je kod odabira osiguratelja i samog načina osiguranja iznimno važno da klijenta savjetuje netko tko u potpunosti razumije rizik. Siguran sam da globalna kompanija kao Marsh koja posluje više od 152 godine i bavi se upravljanjem rizicima ulijeva povjerenje i da je lokalna ekspertiza u Hrvatskoj samo točka na i kod izbora brokera.

New Report

Close