Smart Industry
Dva projekta

Online upisi u škole i vrtiće u Hrvatskoj

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva uspješno proveo dva projekta: ‘Informatizaciju procesa i uspostave cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove’ te ‘Uspostavu platforme s elektroničkim uslugama za e/m-Potpis i e/m-Pečat’.

Poslovni dnevnik
10. travanj 2023. u 22:00
Foto: PD

Korištenjem usluge e-Upisi na portalu e-Građani klikom miša roditelji upisuju dijete u željenu odgojno-obrazovnu ustanovu, a digitalno potpisivanje čini još jedan korak u digitalnoj transformaciji Hrvatske – izjavio je državni tajnik Bernard Gršić. Nema više odlaska na šaltere, čekanja u redovima i prikupljanja raznih potvrda i dokumenata.

Roditelji od sada djecu u vrtiće, osnovne i srednje škole ili đačke domove mogu upisati lako i jednostavno – online – putem portala e-Građani! Rezultat je to projekta “Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove” kojeg je Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva uspješno završio u ožujku ove godine. Ovim projektom digitalizirao se proces upisa u cjelokupnu vertikalu odgojnih i obrazovnih ustanova.

155

tisuća učenika ima mogućnost online upisa uz smanjeno administrativno opterećenje

Bez odlaska na šaltere

Cijeli proces funkcionira jednostavno – nakon prijave preko portala e-Građani i odabira usluge e-Upisi, lako se pretraže sve ustanove koje provode upise. Najveći problem građanima, prilikom upisa djece u programe koje nude odgojno-obrazovne ustanove, do sada je bilo prikupljanje dokumenata koje izdaju razna tijela javne vlasti, poput rodnog lista, uvjerenja o prebivalištu, potvrde o zaposlenju i visini primanja i slično, zbog čega su morali obilaziti niz institucija. No, sada je s takvom praksom gotovo.

“Za prijavu djeteta u vrtić, školu i đački dom, kao i za prijave u programe obrazovanja odraslih, te za prijave na visokoškolske ustanove – više neće biti potrebno donositi bilo kakve potvrde, nego će sustav sve te podatke sam izvlačiti iz odgovarajućih registara nadležnih državnih tijela koja su dosad građanima te potvrde izdavali na svojim šalterima”, rekao je državni tajnik Bernard Gršić.

Dodao je kako je riječ o podacima koje razne institucije već imaju u svojim sustavima, ali je te sustave bilo potrebno povezati kako bi se građanima ti podaci omogućili u elektroničkom obliku, čime ih se rasteretilo fizičke dostave dokumenata. Korištenje sustava u punom kapacitetu omogućit će i smanjenja gužvi na upisnim mjestima tijekom trajanja prijave ili upisa, s obzirom na to da će se raspolagati s ažuriranim i točnim podacima koji su dobiveni direktno od nadležnih tijela.

Provedbom ovog projekta i korištenjem u cijelosti digitalnog procesa upisa direktno će biti olakšan rad povjerenstava za upis u 2200 ustanova, te smanjeno administrativno opterećenje za 155.200 učenika, odnosno, za oko 248.000 roditelja/staratelja na godišnjoj razini. Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u ožujku je uspješno završio i projekt “Uspostave platforme s elektroničkim uslugama za e/m-Potpis i e/m-Pečat”.

Ovaj projekt omogućuje učinkovitiju komunikaciju unutar sustava državne i javne vlasti, ali i lakšu primjenu elektroničkog potpisa. Sada je građanima, poslovnim subjektima, te tijelima javne vlasti omogućeno elektroničko potpisivanje i pečatiranje različitih podnesaka i zahtjeva, dok je državnim tijelima uz to, omogućen i lakši razvoj usluga koje traže primjenu elektroničkog potpisa i pečata.

Ranije se, prilikom podnošenja raznih zahtjeva, od građana uglavnom tražio vlastoručni potpis ili kad je riječ o poslovnim subjektima, vlastoručni potpis ovlaštene osobe i klasični pečat. S druge strane, ovlašteni službenici pri izdavanju različitih dokumenata koristili su vlastoručni potpis i pečat javnopravnog tijela. Korištenje digitalnih tehnologija takvu je klasičnu korespodenciju učinilo bržom, učinkovitijom i u konačnici jeftinijom.

Građani sada, putem svojih elektroničkih osobnih iskaznica ili drugih kvalificiranih certifikata iz EU, mogu potpisivati dokumente na elektroničkim javnim uslugama, a poslovni subjekti i pečatirati takve dokumente. S druge strane, tijelo javne uprave, svoje izlazne e-dokumente izdaje stavljajući na njih elektronički pečat tijela i prema potrebi elektronički potpis ovlaštenog službenika ili čelnika tijela.

Građanima, poslovnim subjektima te tijelima javne vlasti omogućeno je elektroničko potpisivanje i pečatiranje/PD

Ubrzana komunikacija

U sklopu projekta je uspostavljen i alat za provjeru valjanosti elektroničkog potpisa i pečata, čime se ubrzala komunikacija korisnika s javnom upravom, a zbog usklađenosti projekta s EU regulativom (Uredba eIDAS) omogućena je i prekogranična komunikacija jer sve države članice EU prepoznaju i prihvaćaju elektroničke dokumente potpisane putem uspostavljene platforme.

“Još jedan od benefita ovog projekta koji je proveo Središnji državni ured, je u tome što tijela javne vlasti koje razvijaju elektroničke usluge za svoje građane, ne moraju sama razvijati funkcionalnost elektroničkog potpisivanja i pečatiranja, već po potrebi samo preuzimaju gotova rješenja razvijena ovim projektom”, naveo je državni tajnik Bernard Gršić.

U veljači 2023. godine na platformu je spojeno preko 800 informacijskih sustava javnopravnih tijela – uz tijela državne uprave tu su i županije, gradovi, općine, komunalna poduzeća, dječji vrtići, osnovne škole… Oba projekta financirana su Europskog socijalnog fonda. Projekt “Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove” financiran je u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva proveo ga je u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom – CARNET. Projekt “Uspostave platforme s elektroničkim uslugama za e/m-Potpis i e/m-Pečat” financiran je kroz Operativni program “Učinkoviti ljudski potencijali”.

* Sadržaj omogućio Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva

New Report

Close