Poslovna 2022.
Nikola Mikša

Održivo i ambiciozno u godinu novih izazova

Oporavkom gospodarstva, a time i povratkom optimizma, u bankarskom sektoru očekujemo nastavak trenda izražene potražnje za stambenim kreditima.

Nikola Mikša
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: Boris KovaČev/CROPIX

Ostavljajući za nama još jednu izazovnu godinu, mislim da s umjerenim optimizmom možemo zaključiti da nas u sljedećoj očekuje nastavak oporavka i rasta hrvatskog gospodarstva. S povećanjem postotka procijepljenosti trebale bi se normalizirati djelatnosti vezane za putovanja.

Za Hrvatsku je posebno važno da uspijemo zadržati konkurentnu poziciju na turističkom tržištu, što bi u sljedećoj godini moglo biti izazovnije od prethodne.

Pojačano povlačenje sredstava iz EU fondova trebalo bi dinamizirati investicije. Vremenom bi se trebali normalizirati poremećaji u lancima opskrbe, jer su se svi bitni dionici u njima počeli dobro prilagođavati. Očekujemo slabljenje inflatornih pritisaka, kao i nastavak povoljne dinamike fiskalnih pokazatelja.

Oporavkom gospodarstva, a time i povratkom optimizma, u bankarskom sektoru očekujemo nastavak trenda izražene potražnje za stambenim kreditima te postupni oporavak potražnje za gotovinskim kreditima stanovništvu. Veća sklonost investicijama mogli bi ojačati kreditnu potražnju u korporativnom segmentu i segmentu javnih poduzeća.

Najvažniji cilj i dalje ostaje konvergencija te pripreme za pristupanje europodručju. To je i najveći izazov za bankarsku industriju, jer je pred nama vrlo važan zadatak pripreme klijenata za uvođenje eura. Bit će nužne promjene poslovnog modela, jer će se niz bankarskih usluga ili obujmom značajno smanjiti ili nestati, u formi u kojoj ih poznajemo danas, pa trebamo procijeniti načine kako ih ili preoblikovati ili zamijeniti.

Prelazak na euro je složen i traži angažman mnogih ljudskih i materijalnih resursa. Banke će trebati postavljati prioritete kako se zbog uvođenja eura ne bi zanemarile ostale strateški važne inicijative.

Bankarstvo prolazi kroz razdoblje dinamičnih promjena poslovanja uvjetovanima tehnološkim napretkom i korisničkim očekivanjima. Digitalna tranzicija nas potiče na ubrzane inovacije. Pred nama je i prilagodba novim uvjetima u poslovnom okruženju, prije svega pojavom fintech kompanija koje sve više ulaze na tržište bankarskih proizvoda i usluga.

Banke su prepoznate kao važan akter u financiranju održivog razvoja. Nisu u pitanju samo smjernice EU i očekivanja regulatora, već i naša svijest o ulozi koju trebamo i želimo igrati. Zato u OTP banci pojačano integriramo ESG kriterije u poslovanje i pripremamo se za održivo financiranje.

Već smo počeli uvoditi programe, poput OTP Zaokruži kao poslovnog projekta s društvenom vrijednošću ili internog projekta Zeleno svjetlo za zeleno. Moramo biti vođeni potrebom i ambicijom da sve što radimo, radimo pametnije, brže, kvalitetnije i učinkovitije.

Naravno, s primarnim ciljem da uspješno ispunimo očekivanja naših klijenata, a uz to da budemo odgovorna korporacija u zajednici u kojoj poslujemo. Ključan oslonac za ostvarivanje tog cilja naši su zaposlenici, čije talente, znanja i vještine kontinuiramo potičemo i razvijamo.

Nikola Mikša, član Uprave OTP banke

New Report

Close