30 godina hrvatskoga gospodarstva
Tri desetljeća Rasca

Od obrta u seoskoj garaži do vodećeg europskog proizvođača komunalnih vozila

Godine 1994. izradili su svoj prvi stroj za održavanje prometnica, a danas Rasco u portfelju ima više od 80 proizvoda …
Promo
31. svibanj 2021. u 09:00
Foto: Rasco

Krenuli su iz male seoske garaže u Kalinovcu kraj Đurđevca, a danas svoje ralice i posipače prodaju Rusima, Norvežanima, Nijemcima, Kanađanima… 31. godinu traje putovanje otkad su prijatelji Frane Franičević i Darko Paviša osnovali obrt kako bi poljoprivrednicima servisirali traktore, kombajne i ostalu mehanizaciju.

Godine 1994. izradili su svoj prvi stroj za održavanje prometnica, a danas Rasco u portfelju ima više od 80 proizvoda koje izvoze u 40 zemalja na pet kontinenata. Tvrtka zapošljava više od 400 ljudi u svoja dva pogona, u Kalinovcu i u Senti u Srbiji.

‘Krajem 2020. dovršili smo trogodišnji investicijski ciklus vrijedan 46 milijuna kuna. Povećanjem prostora u kojem tvrtka posluje za 60 posto, nabavom najmodernijih strojeva te edukacijom postojećih i novih zaposlenika za korištenje novouvedenih tehnologija, Rasco je u potpunosti spreman za izazove koje pred njega stavljaju kupci, globalni konkurenti i tržišta na kojima posluje“, ističe predsjednik uprave Rasca Ivan Franičević.

Rascov razvojni tim od tridesetak inženjera uvijek ima pune ruke posla pa tako trenutno rade na razvoju električne čistilice Lynx. Baterijski sklop se temelji na tipu baterija koje se koriste u Tesla električnim automobilima, a cijeli sustav predstavlja vrhunac današnje tehnologije u električnim vozilima.

Prva hrvatska cestovna čistilica je, kao i ostali Rascovi proizvodi, u potpunosti razvijena u Hrvatskoj. Može se reći da je to jedna od posebnosti tvrtke jer stvoriti kompaniju koja razvija, proizvodi i prodaje svoje vlastite napredne strojeve kupcima diljem svijeta, u regiji koja nije imala ni tradiciju metalske proizvodnje, a još manje naprednog inženjeringa, je sigurno priča o uspjehu.

On je temeljen na kulturi visoke kvalitete i orijentacije prema detaljima koji čine vrhunski proizvod. Uz to daju priliku mladim obrazovanim ljudima da ostanu živjeti u svom kraju, a bez da izgube mogućnost rada i osobnog razvoja na najmodernijim tehnologijama.

New Report

Close