Poslovna 2021.
Andrej Dean, predsjednik Uprave Belja plus

Očekujem da će državne hektare povjeriti onima koji su ga koristili na propisan način

Suradnja, transfer znanja i iskustava između obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, manjih i većih poljoprivrednih proizvođača okosnica su razvoja hrvatske poljoprivrede u budućnosti.

Poslovni.hr
29. studeni 2020. u 22:01
Foto: PD

Iskustva iz 2020. pokazala SU NAM značaj domaće proizvodnje u svim segmentima, ali bih posebno istaknuo proizvodnju hrane koja počiva na obradivom zemljištu i farmama. S gotovo 20.000 hektara oranica i 25 farmi najveća smo poljoprivredna kompanija u regiji koja kontinuirano razvija svoje poslovanje. Naš primjer pokazuje koliko su organizirani proizvodni sustavi važni za gospodarstvo, jer su najuspješniji proizvođači i uzgajivači stoke s razgranatim i uspješnim poslovnim odnosima s kooperantima, dobavljačima i kupcima. Upravo su suradnja, transfer znanja i razmjena iskustava između obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, manjih i većih poljoprivrednih proizvođača okosnica razvoja hrvatske poljoprivrede u budućnosti.

Za ukupno poslovanje Belja ključan resurs je poljoprivredno zemljište. Očekujem da će se u sljedećoj godini prilikom raspisivanja natječaja za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem prioritet dati posjednicima koji su ispunili gospodarski program i zemlju koristili na propisan način, jer je to važan preduvjet povećanja produktivnosti i konkurentnosti domaće poljoprivrede. Uz to, u idućoj godini nas očekuju novi razvojni projekti, kako u poljoprivredi, tako i u proizvodnji hrane, koji se usklađuju s novim okolnostima života i rada kako bi maksimalno zaštitili sve zaposlene.

Iako se iz dana u dan prilagođavamo na novo normalno, nadam se da će se utjecaj pandemije značajno smanjiti do sredine sljedeće godine i da ćemo imati uspješnu turističku sezonu važnu za plasman naših proizvoda, posebno nove linije mliječnih proizvoda koju ćemo od 1. siječnja 2021. pokrenuti u pogonima osječke mljekare.

Također, računamo i na nova izvozna tržišta za naše proizvode koji imaju veliki izvozni potencijal.

Primjerice, Baranjski kulen je jedan od 100 europskih proizvoda sa zaštićenim geografskim porijeklom koje je Europska komisija odabrala za poseban ugovor s Kinom kojim će se regulirati označavanje i trgovanje zaštićenih proizvoda.

New Report

Close