Novo mjesto za novi početak: Jeste li znali da je hrvatski prosjek obrazovanja odraslih osoba tek 3,5 posto, dok je EU-ov prosjek 10,8 posto?

Autor: Objava za medije , 14. prosinac 2021. u 09:14
FOTO: Press

Namjera je države da do 2030. dostigne prosjek EU-a u obrazovanju odraslih  jer je Hrvatska trenutno na 3,5 posto, dok je EU-ov prosjek 10,8 posto.

ORSUS grupa, jedna od vodećih hrvatskih tvrtki na području upravljanja sustavima sigurnošću, s fokusom na zaštitu na radu, zaštitu od požara, zaštitu okoliša i tehnička ispitivanja, otvorila je ORSUS učilište. ORSUS učilište provodi obrazovanje u djelatnostima u kojima su potrebna specifična znanja i vještine. Uz verifikaciju postojećih i stjecanje novih znanja i vještina svakog polaznika, cilj je novog učilišta na hrvatskom tržištu ponuditi poslovnim partnerima rješenja kroz edukaciju zaposlenika prema međunarodnim standardima – kako bi novostečenim znanjima i vještinama bili konkurentniji na tržištu rada.

Uz postojećih 26 programa iz sektora Promet i logistika, Graditeljstvo i geodezija te Poljoprivreda, prehrana i veterina do kraja godine planira se otvoriti još 10 programa.

Uvjerenje o osposobljenosti upisuje se u e-knjižicu (ERPS – elektronički radno pravni status). Programi se izvode konzultativno-instruktivnom nastavom, te uskoro i preko e-learninga. Praktična nastava izvodi se kod naručitelja usluge ili kod drugog pravnog subjekta.
Upisi u ORSUS učilište su trajni i cjelogodišnji za sve verificirane programe.

“ORSUS učilište krenulo je s radom upravo u tjednu kada je Hrvatski sabor raspravljao o konačnom prijedlogu Zakona o obrazovanju odraslih kojim se unose značajne promjene u sustav obrazovanja odraslih, poglavito u usklađivanju obrazovnih programa s potrebama tržišta rada i kvaliteti provedbe programa obrazovanja.

Namjera je države da do 2030. dostigne prosjek EU-a u obrazovanju odraslih  jer je Hrvatska trenutno na 3,5 posto, dok je EU-ov prosjek 10,8 posto. Izmjene zakona potrebne su kako bi se bolje odgovorilo na potrebe tržišta rada i pomoglo stjecanju boljeg socijalnog statusa obrazovanjem odraslih. Upravo to nudi i ORSUS učilište koje stavlja naglasak na kvalitetu i izvrsnost programa i predavača“, objašnjava Tomislav Katić, ravnatelj Orsus učilišta.

New Report

Close