Poslovna 2024.
PROJEKTI

Novi strateški projekti Janafa na Terminalu Omišalj

Stjepan Adanić, predsjednik Uprave Jadranskog naftovoda.

Stjepan Adanić
23. prosinac 2023. u 08:21
Stjepan Adanić, Janaf/PD

Jadranski naftovod na pragu je ostvarenja još jedne iznimno uspješne poslovne godine uz sasvim izgledan dobar poslovni rezultat za 2023. Kompanija je još jednu godinu obilježenu geopolitičkim previranjima uspješno prebrodila razvijajući svoje strateške projekte, ulažući u ključne segmente poslovanja te jačajući suradnju sa svojim partnerima.

U ovom su trenutku poznati tek rezultati prvih devet mjeseci poslovanja u 2023. a oni itekako jasno ukazuju na to kakva će 2023. godina biti za Janaf kada se zaključi. Naime, u prvih devet mjeseci ove godine prihodi Janafa premašili su 113 milijuna eura, što je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine 29 posto više i gotovo je na razini godišnjeg prihoda za 2022. godinu.

Neto dobit u prva tri tromjesečja iznosila je 49,6 milijuna eura, što je 43 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije. Možda još važnije, čak 73 posto prihoda od transporta nafte te skladištenja nafte i naftnih derivata ostvareno je od inozemnih korisnika usluga.

Kapaciteti zakupljeni do 2030.

Skladišni kapaciteti Janafa u potpunosti su zakupljeni do 2030. godine, što vodi prema opravdanim razmišljanjima o njihovom proširenju kako bi se zadovoljile potrebe svih naših partnera. Stoga smo Vladi predložili da se gradnja novih spremnika u Omišlju proglasi strateškim investicijskim projektom.

Značajnom financijskom rezultatu treba pridodati sigurnost opskrbe koju je Janaf osigurao Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji, ali i zemljama u okruženju. Svjesni smo činjenice kako smo za mnoge krajnje korisnike jedini održivi dobavni pravac sirove nafte te u skladu s time činimo sve potrebno kako bi potrebe naših partnera bile zadovoljene. Stoga je odluka najviših tijela Europske unije da JANAF proglase dijelom strateške europske energetske infrastrukture posve opravdana.

Skladišni kapaciteti Janafa u potpunosti su zakupljeni do 2030. godine, što vodi prema opravdanim razmišljanjima o njihovom proširenju kako bi se zadovoljile potrebe svih naših partnera. Stoga smo Vladi Republike Hrvatske predložili da se gradnja novih spremnika u Omišlju proglasi strateškim investicijskim projektom.

U 2024. godini nastavit će se proces digitalizacije poslovanja, koji je već sada u punom jeku. Digitalni procesi već su implementirani u financijsko planiranje, nabavu, praćenje realizacije planova i investicija, izradu ugovora i druga ključna područja rada, čineći poslovanje učinkovitijim i transparentnijim.

Naravno, bez obzira na odlične poslovne rezultate ostvarene u naftnom biznisu, moramo imati na umu da se europski kontinent kreće prema dekarbonizaciji gospodarstva i to čeka i nas, sukladno Zelenom planu Europske unije i proklamiranim načelima Vlade Republike Hrvatske.

Janaf je već poduzeo prve korake u prelasku na obnovljive izvore energije te je pokrenuo proces diverzifikacije poslovanja kompanije prema zelenoj ekonomiji i niskougljičnoj energetskoj tranziciji.

New Report

Close