Ništa od dividende Pevexa, mali dioničari razmatraju podnošenje tužbe

Autor: Ana Blašković , 11. svibanj 2022. u 13:40
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Ističu da je Glavna skupština Pevexa odlučila ne isplatiti dividendu iz prošlogodišnjih 288 milijuna kuna dobiti odbivšvši time zahtjev malih dioničara čiji je protuprijedlog bio da se polovina dobiti isplati u dividendu, a polovina ostavi u zadržanoj dobiti.

Dioničari Pevexa ukrstili su koplja na skupštini u utorak; nezadovoljni odbijenicom da kompanija isplati dividendu unatoč rekordnoj lanjskoj dobiti, kao i objašnjenjima o izdanim jamstvima, Udruga malih dioničara razmatra podizanje tužbe.

Ističu da je Glavna skupština Pevexa odlučila ne isplatiti dividendu iz prošlogodišnjih 288 milijuna kuna dobiti odbivšvši time zahtjev malih dioničara čiji je protuprijedlog bio da se polovina dobiti isplati u dividendu, a polovina ostavi u zadržanoj dobiti.

Čelnik Udruge malih dioničara Hrvoje Marković u priopćenju navodi da Uprava na čelu s Krešimirom Bubalom (inače bivšim gradonačelnikom Osijeka) kao razlog za zadržavanje dobiti ističe planirane investicije, dok je njihov prijedlog bio da se ulaganja financiraju zaduživanjima kod banaka. Na skupštini je Markovićev prijedlog za dividendu odbijen s dvotrećinskom većinom.

Burno je bilo i po pitanju jamstava. Kako objašnjavaju iz Udruge, Uprava se očitovala da se taj iznos odnosi na zbroj izdanih i primljenih instrumenata osiguranja, dok je iznos izdanih instrumenata smanjen u odnosu na prethodnu godinu za 3 posto. Neovisni revizor potvrdio je takvo objašnjenje, navodeći kako je u financijskom izvješću trebao biti iskazan iznos od 522 milijuna kuna.

“S obzirom da se objašnjenje Uprave razlikuje od navoda iz financijskog izvješća, Udruga će razmotriti mogućnost podizanja tužbe za utvrđenje ništetnosti odluke o utvrđivanju godišnjih financijskih izvješća i odluke o upotrebi dobiti. Osim toga, nije jasno je li Nadzorni odbor bio upoznat sa stvarnim stanjem garancija kada je utvrdio da su izvješća sačinjena u skladu sa stanjem u poslovnim knjigama”, kažu iz Udruge.

Uprava pojašnjava da je 98 posto garancija izdano u korist banaka za obveze Pevexa po osnovi kreditnih aranžmana te da su sva takva sredstva izdana isključivo za obveze Pevexa i ovisnog društva Dunav logistika. Dioničar Dicentra, bivši predsjednik Uprave Jurica Lovrinčević koji ima 8,82 posto, a njegova tvrtka 14,4 posto, uz kojeg su stali i drugi dioničari, zatražio je odgodu glavne skupštine dok se dioničarima ne prikaže detaljna specifikacija svih izdanih garancija, što je Uprava odbila.

“Kako proizlazi iz pitanja i očitovanja sa skupštine, smatramo da je Uprava odmah po primitku očitovanja neovisnog revizora trebala izvijestiti Nadzorni odbor, otkazati Glavnu skupštinu i podnijeti Nadzornom odboru ispravljeno financijsko izvješće, čime bi transparentno priznala pogrešku i spriječila dio medijskih špekulacija o 920 milijuna kuna danih jamstava. Uprava je 2017. već učinila sličnu stvar kada je Hrvatska revizorska komora, postupajući po prijavi koju je podnio predsjednik Udruge, u provedenom izravnom nadzoru utvrdila propuste u radu revizorskog društva, izrekla mjere otklanjanja uzroka propusta i proslijedila predmet stegovnim tijelima Komore”, kažu iz Udruge malih dioničara Pevex.

New Report

Close