Poslovna 2024.
Poslovna 2024.

Nastavak rasta paketnog poslovanja, novi rekordi, dodatni kapaciteti, još veće plaće i – ‘zelena’ Pošta

Ivan Čulo, predsjednik Uprave HP – Hrvatske pošte.

Ivan Čulo
29. studeni 2023. u 22:00
Ivan Čulo/Tomislav Marić

Posljednje tri godine naučile su nas da budemo spremni na neočekivano. Moramo biti fleksibilni i prilagodljivi jer samo tako možemo napredovati i rasti unatoč globalnim izazovima. Poštanski sektor u 2024. godini očekuje nastavak rasta paketnog poslovanja u kojem svake godine obaramo nove rekorde u broju paketa.

U proteklom smo razdoblju značajnim ulaganjima u infrastrukturu, tehnologiju i ljude proširili svoje kapacitete i transformirali Hrvatsku poštu u modernu logističku tvrtku. Time su se otvorile brojne suradnje s domaćim i međunarodnim e-commerce tvrtkama, a širenje partnerske mreže nastavljamo i sljedeće godine. Istodobno, kroz našu predanost održivom poslovanju postajemo ‘zelena’ Pošta i zadržat ćemo fokus na unapređenju korisničkog iskustva kroz digitalne alate.

Drugi trend koji oblikuje, ne samo logistički sektor, već cjelokupno gospodarstvo je nedostatak radne snage. Kako bi zadržala kvalitetne radnike i privukla nove, Uprava Hrvatske pošte je u suradnji sa socijalnim partnerima u srpnju dogovorila povećanje plaća za 25 posto svim zaposlenicima Hrvatske pošte. Riječ je o velikom ulaganju u naše radnike u iznosu od oko 30 milijuna eura godišnje.

Temelj nove strategije

Rezultati ulaganja su mjerljivi, a zahvaljujući električnim vozilima u 2023. smanjit ćemo emisiju CO2 za više od 1300 tona. Održivo poslovanje jedan je od temelja nove strategije.

Svjesni smo da je povećanje plaća jedini pravi odgovor na fluktuaciju zaposlenika, a stabilnost poštanskog sustava ovisi o poštarima, dostavljačima, vozačima i radnicima u poštanskim uredima. Napominjem da smo već 2022. godine za 8000 radnika u operativnim radnim mjestima povećali plaće za 20 posto. Poštanski sektor nalazi se u specifičnoj situaciji jer moramo pažljivo balansirati između velikog i kontinuiranog rasta paketnog poslovanja i smanjenja negativnih utjecaja na okoliš. Izazov je to koji će odrediti smjer cjelokupnog gospodarstva u narednim godinama.

Hrvatska pošta već je napravila nekoliko velikih koraka u smjeru održivog poslovanja. Imamo najveću flotu električnih vozila u Hrvatskoj, razvijamo vlastitu mrežu punionica za električna vozila, a naši glavni poslovni objekti su energetski učinkoviti. Rezultati naših ulaganja su mjerljivi, a zahvaljujući električnim vozilima ove ćemo godine smanjiti emisiju CO2 za više od 1300 tona.

Održivo poslovanje jedan je od temelja naše nove strategije s usmjerenjem do 2030. godine, a svoju predanost potvrdili smo uključivanjem u međunarodne inicijative s konkretnim i mjerljivim ciljevima. U 2024. godini nastavit ćemo s povećanjem plaća našim radnicima. U ožujku ćemo provesti posljednju fazu povećanja plaća, a prosječna plaća poštara bit će veća od 1000 eura.

Nastavljamo optimizirati poslovanje i širiti kapacitete jer svoj dodatni razvoj vidimo u logistici. Imamo mnogo projekata koji su u poodmakloj fazi realizacije i završit ćemo ih u sljedeće dvije godine. Čak i nakon velikog vala investicija, digitalizacije, automatizacije i izgradnje logistike, svoju snagu na tržištu pokazujemo velikim povećanjem prihoda i volumena. Drugim riječima, kriza nas nije spriječila u realizaciji naše vizije inovativne tvrtke po mjeri radnika i korisnika.

New Report

Close