Poslovna 2024.
Poslovna 2024.

Naš imperativ je proširiti se u Jugoistočnu Europu s ETF-ovima i digitalnom aplikacijom ‘Genius’

Ivan Kurtović, predsjednik Uprave InterCapital Asset Managementa.

Ivan Kurtović
29. studeni 2023. u 22:00
Ivan Kurtović, ICAM/Lumina Images

Usporavanje gospodarstva, no ne i (duboka) recesija je naš osnovni scenarij za 2024. godinu globalno. Najviše rizika za takav scenariji vidimo u ‘core’ dijelu Europe koja je izgubila glavninu svoje konkurentnosti.

Naime, Europa, a primarno Njemačka, nije uspjela kroz godine napraviti tranziciju k novim, ‘value added’ sektorima, poput Amerike. Europa je i dalje jako puno proizvodno te izvozno orijentirana, a za održati konkurentnost trebaš imati jeftinu radnu snagu te jeftine izvore energije. Europa nažalost nema ni jedno niti drugo trenutno.

Inovacije i rast produktivnosti postaju danas imperativ poslovanja. No investirati se treba i mora kada se može, ne kada je nužda jer je tada obično kasno. Naime, za inovacije i poslovnu transformaciju treba određeno vrijeme jer je to proces u kojem treba prilagoditi poslovni model, ali i ono bitnije – korporativnu kulturu.

Najveća prijetnja usporavanje u EU

Usporavanje gospodarstva i prenošenje krize iz ‘core’ zemalja (primjerice, Njemačka, Francuska, Austrija i sl.) u našu regiju vidimo kao najveću prijetnju.

Inflacija u zadnje dvije godine je kao posljedicu donijela i rast kamatnih stopa globalno. Veliki dio korporativnih dugova podignutih u doba korone dolazi na naplatu upravo krajem 2024. godine te u 2025. Naime, neizbježan je rast kamata na novoodobrene kredite, no postojat će dio tvrtki koje će se puno teže (ili gotovo nikako) zadužiti opet.

Unutar financijskog sektora, digitalizacija preuzima (ili je već preuzela) u potpunosti svakodnevnu interakciju s klijentima. Klijent želi jednostavnu i jeftinu uslugu dostupnu 0-24 h. ETF-ovi preuzimaju narativ investicijskog dijela industrije. Jednostavni su, iznimno transparentni te ono najbitnije, cjenovno iznimno konkurentni. Upravo je InterCapital Asset Management regionalni predvodnik ETF industrije u regiji s četiri iznimno atraktivna proizvoda.

Inovacije su značajno pomaknule granice jer što je danas investicijski, štedni, mirovinski, a što brokerski proizvod. ‘FinTech’ (aplikacije) nas uče kako to sve može biti u jednome i to može biti iznimno konkurentno. Tu bi istaknuo i našu aplikaciju ‘Genius’ koja na jedan iznimno intuitivan i cjenovno atraktivan način klijentima nudi razna investicijska rješenja.

U regiji Jugoistočne Europe (SEE regiji), ali i onoj široj regiji Centralne Europe (CEE), glavni trend su velike investicije. Dio se odnosi na ‘near/friendly-shorting’, termin koji je nastao nakon Covida, a govori o realociranju proizvodnje iz dalekih zemalja, poput Kine, bliže mjestima potrošnje. Globalno, Indija i Meksiko preuzimaju ogroman dio proizvodnje od Kine. U Europi su to zemlje CEE/SEE regije.

Iste zemlje su i glavni dobitnici EU Next generation fondova, gdje će u narednih desetak godina sliti gotovo 10 do 12 posto BDP-a u formi bespovratnih EU sredstava. Upravo stoga, za InterCapital je imperativ proširiti se u Jugoistočnu Europu i to s novim i atraktivnim proizvodima poput ETF-ova te digitalne aplikacije ‘Genius’. Sloveniju Bugarsku, Rumunjsku i Grčku vidimo kao okosnice budućeg rasta.

Usporavanje gospodarstva i prenošenje krize iz ‘core’ zemalja (primjerice, Njemačka, Francuska, Austrija i sl.) u našu regiju (direktno ili pak indirektno kroz CEE zemlje) vidimo kao najveću prijetnju, kao i daljnji rast kamatnih stopa do kojeg može doći radi drugog vala inflacije.

New Report

Close