Poslovna 2022.
POSEBNA GODINA

Fabris Peruško za Poslovni dnevnik otkriva planove Fortenove: ‘Nakon povijesno jake 2021., iduće godine investiramo 130 milijuna eura’

Devetomjesečnim poslovanjem dodatno smo povećali profit i ostvarili 1,3 milijuna kuna neto dobiti u odnosu na gubitak ostvaren u istom razdoblju lani.

Fabris Peruško
19. prosinac 2021. u 10:43
Foto: PD

Ako smo u 2020. i učili raditi i živjeti s pandemijom, 2021. nam je, nažalost, pokazala da to nije bilo sve. Nastavak pandemije, šokovi u ponudi, potražnji i opskrbi, rast cijena energenata i sirovina, sve veća prijetnja klimatskih promjena i zahtjevi za globalnim prihvaćanjem modela održivosti koji će spasiti planet… sve je to neprestano mijenjalo uvjete poslovanja i tražilo gotovo dnevne prilagodbe planova.

Ipak, unatoč tako izraženim eksternim utjecajima, iza Fortenova grupe je po svemu posebna godina. Mi smo je nazvali transformacijskom. Devetomjesečnim poslovanjem dodatno smo povećali profit i ostvarili 1,3 milijuna kuna neto dobiti u odnosu na gubitak ostvaren u istom razdoblju lani. Već time je 2021. za Fortenova grupu definitivno povijesna godina, čak kad tome ne bismo pribrojili realizaciju nekoliko važnih projekata kapitalne i financijske konsolidacije od kojih su ključni bili prodaja Poslovnog područja zamrznuta hrana za 615 milijuna eura i transfer Mercatora na Fortenova grupu.

Transakciju s kompanijom Nomad Foods, koja preko Leda, Frikoma, Leda Čitluk i još nekih manjih kompanija prvi puta ulazi na tržište regije, mediji i analitičari su proglasili poslom desetljeća u JI Europi, dok je transferom Mercatora, kompanija koja je prvi puta kupljena još 2014., 2021. konačno konsolidirana u vlasništvo Fortenove.

Prethodno je Fortenova grupa, samo dvije godine od provedbe vlastitog financijskog restrukturiranja, u cijelosti refinancirala Mercatorovo zaduženje kod 55 banaka te provela javnu ponudu i povećala vlasništvo u Mercatoru na više od 90%. Očekujemo da ćemo uskoro, nakon isplate preostalih malih dioničara, u Mercatoru imati 100 posto vlasništva.

I time je Fortenova grupa već u 2022., u kojoj će, između ostalog, s ukupnim planiranim ulaganjima od čak 130 milijuna eura, biti jedan od značajnih investitora u gospodarstva država u kojima posluje. Naime, pred nama je realizacija nekoliko vrlo važnih investicija u našim proizvodnim kompanijama, a prva od njih je u pogonu Jane u Gorici Svetojanskoj u kojoj je već montirana najnaprednija tehnologija za aseptičku liniju na kojoj će se puniti osvježavajuća bezalkoholna pića.

Velika ulaganja čekaju Dijamant i PIK Vrbovec, a snažan investicijski ciklus pokrenut će se i u maloprodaji otvaranjem novih i uređenjem postojećih prodavaonica te digitalizaciji maloprodaje u cijeloj regiji. Ujedno, nakon što je s transferom Mercatora objedinjena regionalna maloprodaja Fortenova grupe, u toj djelatnosti u 2022. očekujemo snažne efekte sinergijskih procesa i nastavka konsolidacije.

A uz cijeli niz drugih aktivnosti, posebno u segmentu digitalne transformacije, koje će dodatno pridonijeti našem organskom rastu, ni anorganski rast Fortenova grupe nije isključen.

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravog odbora Fortenova grupe

New Report

Close