Poslovna 2022.
Gdje ih mijenjati

Najvažnijom svjetskom valutom i kod nas će se uskoro više trgovati

Najbolji tečaj dolara i eura nudi mjenjačnica Efektiva promet.

PD VL native tim
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Efektiva sa zagrebačkih Ravnica nudi najbolji tečaj za dolare.

Tečajevi obuhvaćaju mnogo ekonomskih čimbenika i varijabli te mogu varirati iz različitih razloga. Međutim, ono što je poznato jest to da svatko prilikom mijenjanja valute želi dobiti najviše. Hrvatski poduzetnici na godišnjoj razini razmijene mnogo roba i usluga za koje su plaćeni u stranoj valuti.

Za istu razmjenu žele profitirati najviše moguće, pa čak i krizne trenutke i recesiju pretočiti u svoju korist. Međutim, da bi to bilo tako, neće se uvijek obratiti bankama, a svoju će valutu mijenjati u mjenjačnicama.

Rast robne razmjene sa SAD-om

Zemlja koja doživljava recesiju manje je privlačna ulagačima, a ta situacija može se reflektirati i na samu trgovinu. Prvo, to je zbog povećanog rizika ulaganja u gospodarstvo s lošim ekonomskim izgledima. Drugo, kada dođe do recesije, kamatne stope se obično smanjuju, što smanjuje inozemnu potražnju za domaćom valutom.

Međutim, čak iako se to dešava neke razmjene su kao statusni simbol. Jedna takva je i ona Hrvatske s Amerikom. Zato je, iz ekonomske perspektive, uvijek važno razmišljati o tečaju odnosno o tome koliko jedna njihova jedinica vrijedi kod nas.

Da približimo, tečaj označuje pojam po kojem se jedna valuta može zamijeniti za drugu valutu. Na primjer, 1 euro može se zamijeniti za 1,13 dolar. Tečaj se stalno mijenja na svjetskim deviznim tržištima na kojima se trguje svim vrstama valuta. Euro je jedna od valuta kojima se najviše trguje, uz američki dolar, japanski jen i funtu sterlinga.

Međutim, kada govorimo o robnoj razmjeni Hrvatske i Amerike govorimo naravno o kunama i dolarima, koji na koncu i jesu jedna od dominantnijih valuta. Robna razmjena Hrvatske sa SAD-om doživljavala je oscilacije u vrijeme vladavine Donalda Trumpa, međutim nikada nije prestala pa možemo reći da je Amerika kao manji trgovinski partner dijelom našeg ‘trgovinskog identiteta.’

U 2020. Hrvatska je izvezla više od 2 milijarde dolara, a uvezla nešto više od 1 milijarde. To je pokazatelj toga da u Hrvatskoj postoji ‘roba’ koja je tražena, a od toga su najistaknutiji lijekovi, proizvodi od metala, cement pa čak i prehrambeni proizvodi.

U tim uvjetima dolazi do plaćanja u dolarima koji se, sasvim ljudski, žele razmijeniti u najvećoj kunskoj protuvrijednosti. S druge strane trgovinski odnosi nerijetko podrazumijevaju i povremene posjete zemlji iz koje se izvozi. Naravno, ti ljudi u našu državu dolaze s valutom iz njihove države i najčešće istu razmjenjuju upravo u našoj državi.

Mjesto na kojem će to učiniti je, naravno, mjenjačnica. U Zagrebu smo pronašli jednu koja njeguje dolar. Riječ je o Efektivi sa zagrebačkih Ravnica, a oni nude najbolji tečaj za dolare. “Tečaj određujemo prateći stanje na burzama novca, ponudu i potražnju na tržištu, tako da gotovo uvijek imamo najbolji tečaj dolara i tečaj eura”, kažu iz Efektive.

Prilika za domaće poduzetnike

Brzo reagiraju na promjene, što njihovu uslugu čini boljom od banaka i ostalih mjenjačnica kojima je to nerijetko usputna ili sezonska djelatnost.

Kako smo već spomenuli, svi žele dobiti najbolje od dolara. U Efektivi danas imaju tisuće klijenata koji im dolaze radi boljeg tečaja, to su većinom poduzetnici, građani koji štede u stranim valutama, turisti i mnogi drugi. U budućnosti ih možemo očekivati i više jer su se ove godine dogodili veliki pomaci u odnosu Hrvatske i SAD-a.

Naime, ukinute su vize koje hrvatskim građanima omogućuju turistička putovanja i poslovna putovanja poput sudjelovanja na kongresima i poslovnim razgovorima.

Time će se otvoriti nove prilike za hrvatska poduzećima na golemom tržištu SAD-a. Istovremeno su krenuli i izravni letovi između Hrvatske i SAD-a, pa semo očekivati i veći priljev tiurista s obje strane, pa tim i potražnja za kupnjom i prodajm dolara.

* Sadržaj omogućila Efektiva promet

New Report

Close