Poslovna 2021.
Dragutin Kamenski

Nadamo se da će država EU novac trošiti na ekonomski opravdane projekte

Vlasnik i predsjednik Uprave Kamgrada.

Poslovni.hr
29. studeni 2020. u 22:01
Foto: DALIBOR URUKALOVIĆ/PIXSELL

Nalazimo se na kraju ove, neuobičajene godine za cijeli svijet, ekonomiju pa i za građevinski sektor i kompaniju Kamgrad.

Od samih početaka „korona krize“ Kamgrad je učinkovito upravljao novim i nepoznatim situacijama. Prve mjere uveli smo prije nego što je iste propisao Stožer, a nakon toga uvodili nove ili mijenjali postojeće. Kamgradovi zaposlenici pokazali su da se znaju nositi s kriznim situacijama te smo, unatoč svim poteškoćama, održali zadane rokove prema investitorima te se još jednom dokazali kao pouzdan i siguran partner.

Sama kriza je značajno pogodila građevinski sektor. Svi relevantni pokazatelji DZS-a, od vrijednosti izvršenih radova, novih narudžaba do broja izdanih građevinskih dozvola upućuju na značajan pad u usporedbi s godinom ranije. Turizam, kao glavni pokretač hrvatske ekonomije također je jedan on najpogođenijih, te očekujemo značajno smanjenje investicija turističkog sektora koje su dosad bile presudne za rast građevinskog sektora, pa i Kamgrada. Očekujemo da će zbog neizvjesnosti i drugi privatni investitori „stati na loptu“ i odgoditi investicije do daljnjega.

A gospodarstvo muče i dugotrajni strukturni problemi. Kako bi potaknuli investicije koje su usko korelirane s građevinskim sektorom, treba što prije napraviti duboke i konkretne reforme, prije svega pravosuđa, fiskalnog i poreznog sustava te birokratskog aparata.

S druge strane, stimulusi centralnih banaka diljem svijeta pokušavaju ublažiti krizu i potaknuti investicije. U Hrvatsku ekonomiju bi se kroz razne EU fondove trebale uliti milijarde eura. Samim time očekujemo porast javnih investicija, pretežito u domeni infrastrukturnih projekata. Nadamo se da će država iskoristiti ovu priliku i uspjeti povući i utrošiti novac na kvalitetne i ekonomski opravdane projekte koji će u budućnosti generirati rast ekonomije i skratiti vrijeme oporavka od ove krize. Nadamo se da će se, osiguraju li država i Grad Zagreb sredstva, kroz Fond za obnovu kvalitetno obnoviti glavni grad i okolica. Taj dugotrajan i vrlo zahtjevan proces definitivno je prilika za upošljavanje građevinske operative.

U novoj godini, izuzev izazova uzrokovanih pandemijom, očekujemo i one standardne s kojima se naš sektor susreće zadnjih godina, a to se ponajviše odnosi na pitanje tržišta radne snage. Nadamo se da će država na vrijeme reagirati i prepoznati potrebe građevinskog sektora.

Sve u svemu, očekujemo izazovnu 2021. godinu u kojoj se nadamo da će se cjepiva pokazati učinkovitima i s tržišta eliminirati faktor neizvjesnosti koji trenutno koči privatne investicije. Vjerujemo da će to, u kombinaciji s poboljšanjem investicijske klime uslijed dugo očekivanih reformi, ubrzati proces oporavka građevinskog sektora.

New Report

Close