Zeleno gospodarstvo
Intervju

‘Može li pametna rasvjeta pomoći u borbi protiv energetske krize? Može.’

Martina Simić Baranović, direktorica tvrtke Signify Hrvatska, govori o uštedi energije i Green swith programu.

PD VL native tim
20. prosinac 2022. u 22:00
Martina Simić Baranović, direktorica tvrtke Signify Hrvatska/ROBERT ANIć/PIXSELL

Cijene energije skaču iznad očekivanja te su nekoliko puta veće od onih koje smo imali prošle godine. Neželjenje posljedice dovode do inflacije, manje potrošnje i sve teže svakodnevice. U hladnim mjesecima je sve skuplje grijati svoje prostore, kako kućanstvima, tako i poslovnim uredima, pogonima, trgovinama.

Na koje načine možemo brzo i efikasno uštedjeti energiju, koliko u tome mogu pomoći pametna rješenja te što je Green switch, upitali smo Martinu Simić Baranović, direktoricu tvrtke Signify Hrvatska.

Ušteda energije postala je prioritet. Na koji je način to moguće napraviti brzo i efikasno, bez obzira radi li se o kućanstvu, velikom industrijskom pogonu ili javnom prostoru?

Vrlo jednostavan i brz način uštede energije je prijelaz na efikasnu LED rasvjetu. Nedavno je u medijima predstavljeno ispitivanje trgovačkih lanaca, koji svi redom navode da će kao najbržu aktivnost uštede energije uvesti zamjenu rasvjete na efikasniju, te regulaciju intenziteta rasvjete prema potrebama.

Slično promišljaju i vlasnici industrijskih pogona i skladišta koji rade duge sate, a pametna LED rasvjeta omogućuje im najefikasnije izvore svjetlosti, te sustave kontrola koje pružaju mogućnost regulacije prema zadatku, dijelu prostora ili dijelu dana.

A o kojim brojkama tu pričamo?

Rasvjeta odnosi 12 posto električne energije potrošene diljem svijeta. Pametna rasvjeta, odnosno ona koja je integrirana u IoT sustav, može smanjiti potrošnju energije do 80 posto, što ju čini značajnom u putu prema održivosti. Zamjena rasvjete je također brzo izvediva, jer ne traži veće građevinske zahvate, značajne investicije ili dugoročno zatvaranje poslovanja.

Efikasan prijelaz na LED rasvjetu

Istraživanje je pokazalo da trgovački lanci kao najbržu aktivnost uštede energije ističu uvođenje efikasnije rasvjete.

Kada se govori o efikasnosti i održivosti, moramo se dotaknuti i pametnih gradova koji nude niz rješenja u tom smjeru.

”Smart city” je širok naziv koji pokriva mnoge usluge i aplikacije, a jedna od najjednostavnijih za primjenu je pametna rasvjeta, koja odmah nudi efikasnost kroz smanjenje potrošnje električne energije i smanjenje emisije ugljičnog dioksida. Postavljanjem mreže pametnih svjetiljki također pripremamo temelje za izgradnju pametnog grada budućnosti, koji na svjetiljke nadovezuje niz pametnih alata i aplikacija.

Radikalne uštede u potrošnji energije mogu odmah pomoći u planu održivosti, ali se i preusmjeriti u alate koji će olakšati život građana, kao što je mreža punionica za električna vozila, te unaprijediti kvalitetu javne usluge kroz sigurnost prometa, odnosno smanjenje nezgoda i brzinu intervencija.

Poznat je podatak da su zgrade u EU odgovorne za 40 posto naše potrošnje energije i 36 posto emisija stakleničkih plinova. Što je moguće učiniti da se te brojke smanje?

Pametni rasvjetni sustavi s integriranim senzorima osiguravaju jednostavne uštede. Senzori prisutnosti omogućuju automatsko gašenje ili prigušenje svjetla ako je prostor prazan, odnosno pojačavanje intenziteta prilikom dolaska ljudi. Kao i u pametnim gradovima, povezana rasvjeta služi kao temelj za izgradnju pametne zgrade budućnosti. Rasvjeta je logičan početak jer je ravjeta nužna gdje god se ljudi kreću.

80

posto može se smanjiti potrošnja energije s pametnom rasvjetom integriranom u IoT sustav

Kako je moguće povezati pametnu rasvjetu?

Za povezivanje se koriste standardni sustavi, pa se lako može integrirati s kontrolama klime, ventilacije ili prozora. Naprimjer, povezan sustav može senzorima pratiti vanjske i unutarnje uvjete, šaljući signal za podizanje roleta, kako bi sunce obasjalo prostor, istovremeno smanjujući grijanje. Ovakvi sustavi mogu značajno smanjiti potrošnju energije i troškove održavanja.

Postoji li prostor ili mogućnost za dodatne uštede?

Vlasnici poslovnih zgrada imaju mogućnost prikupljanja i analize bogatstva podataka prikupljenih kroz senzore kako bi omogućili novu razinu održivosti. Pametan rasvjetni sustav sa senzorima prisutnosti prikuplja podatke o korištenju dijelova prostora i putevima kretanja korisnika. Ovi se podaci mogu iskoristiti za optimizaciju prostora.

Za primjer, ako su dijelovi prostora slabo korišteni, mogu se minimalno grijati, hladiti ili osvjetljavati. Dugoročno vlasnik može odlučiti bolje organizirati prostor ili čak iznajmiti, odnosno prodati dio prostora. Svaka od ovih odluka nosi potencijal manjih troškova, uštede energije i smanjenja emisija ugljičnog dioksida.

Sve više tvrtki okreće se održivom poslovanje jer je ono jedno od glavnih jamaca uspješnosti budućeg poslovanja. Što Signify čini po tom pitanju?

Tvrtka Signify, kao svjetski lider u rasvjeti, integrirala je održivost u svoju strategiju razvoja. Postigli smo ugljičnu neutralnost 2020. godine kroz svoje održivo poslovanje, no značajno veći učinak na europskoj i globalnoj razini možemo postići svojim održivim proizvodima.

Blisko pratimo inicijative Europskog zelenog plana i odgovaramo na njih svojim inovacijama kroz Green switch program. Pametna rasvjeta odgovor je na ključnu inicijativu “Digitalization”, a više o tome pročitajte na: Digitalization | Signify Company.

* Sadržaj omogućio Signify Hrvatska

New Report

Close