Smart Industry
Trokut NEET Akademija

Mladim nezaposlenim osobama prilika da uđu u svijet dinamičnog IT sektora

Na jesen kreće sa dva šestomjesečna programa; full-stack developer i data scientist.

PD VL native tim
11. rujan 2023. u 22:00
Diana Mudrinić/NIKOLINA VUKOVIć STIPANIčEV/CROPIX

U Inkubatoru za nove tehnologije Trokut Šibenik prepoznata je potreba za prekvalifikacijom mladih u područje IT-a kako bi se dodatno ojačale snage poduzetništva. Od svog početka kontinuirano provode svoju Trokut NEET Akademiju te ovu jesen kreću sa zanimanjima za full-stack developera i data scientisa.

Trokut Šibenik provodi razne aktivnosti od ureda za digitalne nomade, NEET Akademije, stručnih predavanja, STEM kampa do Think Future konferencije. Putem raznih aktivnostiprivukli su Šibenčane iz Zagreba da se vrate živjeti i raditi u Šibeniku, privukli su strane tvrtke koje su otvorile podružnice upravo u Trokutu te razvijaju svoje poslovanje i zapošljavaju lokalne talente.

Trenutno je na vidiku jedna velika strana investicija upravo u tvrtku koja se “rodila” u Trokutu te im je iznimno drago gledati kako se razvijaju i činjenicu da će ubrzo cijeli svijet znati upravo za njih. Kada govorimo o Trokutu ne govorimo samo o IT- i coworkingu već o Centru poduzetništva koji sada uključuje 100 aktivnih tvrtki i preko 6000 ćetvornih metara.

Naglasak i na praksi

Uz teorijski dio, polaznici akademije za vrijeme prakse moraju izraditi projekt koji se zatim ocjenjuje i povećava priliku za zapošljavanje.

Ovu jesen pokreću novu 4.0 Trokut NEET Akademiju, koja ove godine ima čak dva programa, a namijenjena je mladim nezaposlenim osobama. NEET Akademija predstavlja jedinstvenu priliku za sve mlade i proaktivne pojedince koji žele okrenuti novu stranicu u svojoj karijeri i ući u svijet dinamičnog IT sektora, te ne moraju nužno spadati u NEET skupinu. Tijekom šest intenzivnih mjeseci, polaznici će imat će priliku proširiti svoje znanje, specijalizirati se za razvoj podatkovnih ekosustava te ostvariti poslovni napredak koji će im omogućiti oblikovanje uspješne profesionalne budućnosti.

Ono što je ključno kod NEET Akademije je da osim same teorije, veliki fokus stavlja na praktični dio. Naime, nakon što polaznici usavrše svo teorijsko znanje drugi dio Trokut NEET Akademije uključuje praksu kod Trokutovih Partnera. Za vrijeme prakse polaznici moraju izraditi projekt koji se zatim ocjenjuje i povećava priliku za zapošljavanje.

Program Data science osmišljen je kako bi upoznao polaznike s najvažnijim znanjima potrebnim za rad s podacima u ulozi data scientista. Ova uloga (radno mjesto) zahtijeva pojedince koji poznaju statističke modele i znaju kako ih upotrijebiti u poslovnom okruženju i adekvatnim potrebama, Ukratko, Data Science program donosi stvarne vještine nužne za dubinsku analizu informacija i promišljeno vođenje poslovnih strategija.

Više od 80 posto polaznika se zaposlilo po završetku Trokutove NEET Akademije/PD

S druge strane, program Full Stack Developer nudi znanje programiranja. Developer ili programer je osoba koja radi sve aspekte web razvoja = front-end; back-end; konfiguriranje servera i implementaciju koda na njemu. Oba zanimanja su tražena na tržištu rada. Nakon tri uspješne NEET akademije uviđamo itekako realnu potrebu domaćih i stranih tvrtki za juniorima iz ovih područja.

Prilikom kreiranja Akademija, u Trokutu se fokusiraju na pružanje podrške u više segmenata.

– Edukaciju uz mentore: Polaznici prolaze kroz intenzivan program edukacije uz podršku iskusnih mentora iz industrije.

– Povezivanje s tvrtkama: Suradnja s renomiranim tvrtkama omogućuje stjecanje praktičnih vještina i rada na stvarnim projektima.

– Prilika za prekvalifikaciju: Akademija je otvorena za sve zainteresirane, pružajući im mogućnost prekvalifikacije za tražena zanimanja u IT sektoru.

– Podrška pri zapošljavanju: Trokutova misija je pružiti podršku u osiguravanju zaposlenja nakon završetka programa.

Data science pokriva zaista specifično područje te su tražili već iskusnu tvrtku na tržištu koja ujedno može održavati predavanja. Tako s Intuita consultingom već sada drugu godinu imaju odličnu suradnju te su im partneri i podrška prilikom osmišljanja te implementacije programa. “Trenutno smo i dalje u fazi za proširenjem partnerske mreže, te sam sigurna da će se ovom timu pridružiti još nekoliko jakih tvrtki kojima su potrebni junio developeri ili data scientisti”, ističe direktorica Diana Mudrinić.

100

tvrtki aktivno je uključeno u Inkubatoru za nove tehnologije Trokut Šibenik

Svakom kandidatu tj.budućem polazniku akademije se pristupa individualno te im se pruža podrška od informativnog razgovora do samog kraja te nakon akademije. Tijekom perioda od šest mjeseci polaznici se obučavaju za određeno IT zanimanje tijekom kojeg se i odrađuje stažiranje s tvrtkama Partnerima koji upravo traže djelatnike koji poznaju tu određenu materiju iz IT-a.

U Trokutu su nastojali bez posrednika spojiti nezaposlene direktno s tvrtkama koje na tržištu traže stručnost iz područja za koju održavaju Akademiju. Ta kombinacija se pokazala dobitnom s obzirom da se današnjim danom preko 80 posto polaznika zaposlilo po završetku Akademije, preostalih 20% nije pronašlo posao iz raznih primarno privatnih razloga.

“Dobar dio polaznika koji se zaista trude i istaknu već pri samome završetku dobiju ugovore i taj dio nas najviše veseli. Njihova postignuća su također i naša te smo na sve njih jednako ponosni jer priliku objeručke prihvate i maksimalno iskoriste, a to je cilj NEET akademije”, zaključuje direktorica Diana Mudrinić.

* Sadržaj omogućio Trokut Šibenik

New Report

Close