Poslovna 2022.
Bojan Petković

Menadžment – presudna karika digitalizacije građevine

Mnoge građevinske tvrtke za potrebe komunikacije koriste moderne alate poput mobitela, platforme za komunikaciju kao što je Viber te mailove, ali s druge strane i dalje koriste papirnatu dokumentaciju.

Bojan Petković
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: Josip RegoviĆ/PIXSELL

IT rješenja u građevinskom sektoru nailaze na široku primjenu – posljednjih nekoliko godina događa se velika ekspanzija njihova prihvaćanja. Svi sudionici građevinarstva koriste određena IT rješenja, bilo da je riječ o projektantima, arhitektima, stručnom nadzoru, izvođačima pa sve do upravitelja nekretnina.

Međutim, ovaj sektor još zaostaje kada je u pitanju stupanj digitalizacije te se smatra jednom od najmanje digitaliziranih industrija u svijetu.

Naime, mnoge građevinske tvrtke za potrebe komunikacije koriste moderne alate poput mobitela, platforme za komunikaciju kao što je Viber te mailove, ali s druge strane i dalje koriste papirnatu dokumentaciju što može negativno utjecati na izvođenje radova zbog velike količine podataka.

Osim toga, digitalizacija predstavlja savršeno rješenje za druge izazove kao što je nedostatak radne snage. Upravo zbog niskog stupnja digitalizacije, u građevinskom sektoru postoji velik potencijal za uvođenje specijaliziranih IT rješenja kako bi na globalnoj razini cjelokupna industrija bila uz bok ostalih digitaliziranih industrija i tu do izražaja dolazi softversko rješenje PlanRadar namijenjeno za projekte u graditeljstvu i upravljanje nekretninama koje omogućuje jednostavni sustav ticketa i izravnu komunikaciju. Time se štedi vrijeme te smanjuje prekoračenje budžeta, pogrešaka i kašnjenja s izvršenjem zadataka.

Kako bi se proces digitalizacije građevinskog sektora ubrzao, nužno je dizajnirati IT rješenje imajući u vidu jednostavnost korištenja te proces uvođenja inovativnih, digitalnih rješenja staviti u fokus ključnih menadžera. Odnosno, oni moraju biti ti koji će dati jasne instrukcije da se određeno IT rješenje mora implementirati zbog višestrukih koristi na cjelokupni poslovni proces.

Upravo kod ovog posljednjeg postoji velik prostor za napredak tvrtki u Hrvatskoj. Koliko god je nešto jednostavno za korištenje ili donosi napredak, zaposlenici ne mogu biti isključivi nositelji promjena ili inovacija, već bi upravo to trebao biti fokus ključnih menadžera. Samo na taj način inovativne tehnologije mogu uistinu zaživjeti, a sam se proces digitalizacije ubrzati.

Bojan Petković, country menadžer PlanRadara

New Report

Close