Smart Industry
Ferro-Preis

Ljevaonica iz Čakovca uvodi rješenja Industrije 4.0

Primijenjeno rješenje i metode sastoje se od nekoliko dijelova i provode se u nekoliko faza.

Promo
16. lipanj 2021. u 22:00
Ferro-Preisu će rješenje tvrtke Ascalia omogućiti daljnji rast i veću konkurentnost/FERRO-PREIS

Tvrtka Ferro-Preis iz Čakovca uspješno je implementirala „smart industry“ rješenje tvrtke Ascalia koje doprinosi optimizaciju troškova i smanjenje utjecaja na okoliš. Zahvaljujući ovom projektu, ljevaonica Ferro-Preis jedna je od prvih tvrtki u metaloprerađivačkoj industriji u Republici Hrvatskoj koja je u procesu pune primjene rješenja koje nudi tzv. Industrija 4.0, a koja će joj omogućiti daljnji rast i povećanje konkurentnosti na tržištu, održivi razvoj i očuvanje okoliša.

Primijenjeno rješenje i metode sastoje se od nekoliko dijelova i provode se u nekoliko faza. U prvoj fazi, pilot projektu, cjelokupni proizvodni pogon ljevaonice Ferro – Preis spojen je na Ascalia sustav. Navedeni proces bio je dokaz da se uz minimalna ulaganja u postojeći strojni park može omogućiti povezivanje proizvodnje u stvarnom vremenu s centralnim inteligentnim nadzornim sustavom.

Nakon povezivanja sustava ljevaonice na Ascaliu, krenulo se s rješavanjem prvog problema, a to je detaljna analiza utroška sirovine i energenata cijelog pogona u stvarnom vremenu (eng. „energy management system“).

Budući da Ascalia sustav za upravljanje proizvodnjom i energijom nudi više od sličnih konvencionalnih rješenja, Ferro-Preis u stvarnom vremenu prima informacije o količini energenata i resursa utrošenih za svaki pojedinačni proizvedeni odljevak.

Navedeno je važno iz više razloga, od kojih je prvi da navedeni podaci omogućuju optimizaciju procesa i optimizaciju korištenja resursa u proizvodnji, a drugi razlog je očuvanje i zaštita okoliša zbog te iste optimizacije procesa.

Ascalia sustav kontinuirano prati proizvodnju što mu omogućava trenutnu detekciju anomalija koje se pojavljuju u potrošnji energenata i automatski upozorava odgovorne osobe u ljevaonici na isto. Zbog fluktuacije potrošnje energenata i sirovina, što je vezano uz proizvodni program i specifičnosti proizvoda, podaci koji se dobiju od Ascalia sustava nisu samo statistički izvještaji temeljeni na primljenim podacima, već se za isto koriste specifični napredni algoritmi koji pravovremeno upozoravaju na anomalije.

Temeljem kreiranih izvještaja iz Ascalia sustava, Ferro-Preis može u realnom vremenu reagirati na uočene nepravilnosti na način da korigira potrošnju energenata i sirovina, a krajnji rezultat je optimizacija procesa rada po svakom proizvedenom odljevku uz minimalno opterećenje okoliša i maksimalno iskorištavanje utrošenih resursa energije, ljudskog rada i sirovina.

Drugi dio Ascalia rješenja temelji se na umjetnoj inteligenciji (eng. AI), čiji je cilj sustavno praćenje potencijalnog škarta i sprečavanje nastanka istog, odnosno njegovo smanjenje. Sam proces proizvodnje odljevaka u ljevaonici je dugotrajan i kompleksan te zahtjeva kontrolu nad svim ulaznim parametrima (kao što su kemijski sastav metala, mehaničke karakteristike pijeska i strojeva, temperatura, vlaga, tlak zraka i dr.,) da bi odljevak bio sukladan propisanim standardima kvalitete.

Zbog navedenog, a budući da se radi o kompleksnim i isprepletenim sustavima, vrlo je važno da podaci koje kreira umjetna inteligencija, omoguće njezinim korisnicima, konkretno FERRO – PREISU, da prema dobivenim podacima simulira izračun potencijalnog škarta i eventualno da iz istih vidi potencijalne uzroke i posljedice na isti.

akle, umjetna inteligencija, kao duboka neuronska mreža konstantno obrađuje sve navedene podatke u realnom vremenu i može već tijekom odvijanja procesa upozoriti na nedosljednosti u procesu proizvodnje i na potencijalni škarta te ukazati na uzroke istog. Sve to omogućuje korekcije u tijeku samog procesa, pravovremenu reakciju operatera u proizvodnji i podešavanje proizvodnih parametara.

Optimizacija procesa utječe na smanjenje škarta kroz bolju kontrolu svih parametara tijekom proizvodnog procesa, smanjuje negativni utjecaji na okoliš kroz optimalnu potrošnju energenata i sirovina te povećava konkurentnost i kvalitetu proizvoda.

Kombinacijom rješenja Ascalia sustava Ferro-Preis samouvjereno kreće u smjeru industrije 4.0, održivog razvoja i učinkovite proizvodnje.

New Report

Close