Svijet novca
Svijet novca

Labena uložila 2,5 milijuna eura u zagrebački razvojno-dijagnostički centar za molekularnu biologiju

Već nekoliko godina tvrtka sufinancira četiri ili pet projekata godišnje iz područja medicine, farmacije i biotehnologije.

PD VL native tim
25. svibanj 2023. u 22:00
Irena Lemut Čeh, direktorica Labene/PD

Iza tvrtke Labena trideset je godina uspješnog poslovanja u gotovo svim zemljama bivše Jugoslavije. Kada je započela s radom u Ljubljani, bila je to obiteljska tvrtka s četiri zaposlena koja se bavila distribucijom medicinske opreme.

Godinu dana nakon Slovenije, tvrtka 1994. godine otvara ured i u Hrvatskoj i otada se neprestano širi na nova tržišta i razvoj novih proizvoda.

“Danas tvrtka ima dva stupa poslovanja; prvi je distribucija i servisiranje analitičke i procesne opreme u znanosti, medicini, prehrani i industriji materijala, a drugi stup su laboratoriji gdje razvijamo i testiramo lijekove za neke od najvećih svjetskih farmaceutskih kompanija”, ističe Irena Lemut Čeh, osnivačica tvrtke i direktorica.

Jačanje inovacija

Tvrtka Labena vodeći je ponuditelj cjelovitih rješenja u laboratorijskoj i procesnoj analitici u regiji, a svoja znanja i status na tržištu iskoristili su i kako bi pokrenuli hvalevrijedan projekt – Labena Ventures.

Riječ je o prvom regionalnom korporativnom startup-akceleratoru u segmentu biotehnologije, farmacije i zdravstva koji ima pristup sredstvima za investicije od čak 100 milijuna eura.

“Cilj ovog projekta je jačanje inovacija i poduzetničkog ekosustava u zemljama srednje i istočne Europe. Kroz Labena Ventures želimo startup-projektima dati veću vidljivost i mogućnost povezivanja i financiranja. Plan nam je kroz proces voditi do 40 inovativnih startupova, od kojih će deset u konačnici dobiti mogućnost prezentacije investitorima”, pojašnjavaju iz Labene.

Sufinanciranje različitih projekata iz područja medicine, farmacije i biotehnologije za ovu kompaniju nije novitet. Naime, već nekoliko godina sufinanciraju njih četiri ili pet godišnje te surađuju s različitim institucijama kako u Hrvatskoj, tako i u drugim državama gdje djeluju.

“Osnivačima projekata i inovacija pomažemo da kroz treninge, radionice i mentorstvo razviju poslovni fokus, ali i da razrade strategiju i plan za komercijalizaciju te ih pripremamo kako da izađu pred investitora”, pojašnjavaju iz tvrtke Labena.

Tea Kolak, direktorica PlatiMe/PD

Ulaganje u znanost

Do više od 100 milijuna eura potencijalno spremnih za investiranje u startupove iz projekta Labena Ventures došli su kroz razgovor s poduzetnicima, mentorima i globalnim investitorima iz postojećih fondova iz regije, Europe i SAD-a, koji su pokazali ogroman interes za ono što se radi u ovom projektu.

U Zagrebu danas broje 25 zaposlenih, ali ta će brojka biti i veća nakon što otvore razvojno-dijagnostički centar za molekularnu biologiju, laboratorij koji će se prostirati na površini od 400 četvornih metara s dva odjela u koji su dosad uložili oko 2,5 milijuna eura.

“Hrvatska dobro ulaže u sredstva u znanost, no još uvijek je spora što se tiče natječaja. Ako će se pametno ulagati u područja biotehnologije, farmacije i medicine, znanje će ostati u Hrvatskoj, a investicije će doći”, smatraju iz Labene.

Upravljanje likvidnošću

Operativnost i efikasnost u poslovanju igraju veliku ulogu, a podjednako važno je dobro upravljati likvidnošću. Tvrtka Labena i u tom segmentu pokazuje sklonost ka inovacijama koje jamče uspjeh; jedan su od aktivnih korisnika platforme PlatiMe.

Za PlatiMe, koja omogućava direktno financiranje među pojedincima, u Labeni su saznali zahvaljujući jednom od djelatnika, a na registraciju su se odlučili zbog svih prednosti koje platforma pruža korisnicima.

Na platformi PlatiMe mogu sudjelovati pošiljatelji i primatelji eRačuna te otkupitelji koji nedospjele eRačune mogu otkupiti u samo nekoliko klikova, a jedan poslovni subjekt na platformi može sudjelovati u sve tri uloge.

Aktivnim korištenjem platforme, njeni sudionici ne samo da bolje upravljaju vlastitom likvidnošću, nego postaju stvarni pokretači gospodarske aktivnosti i rasta, što su prepoznali i u tvrtki Labena.

“S velikim rastom poslovanja suočili smo i s pojačanom potrebom za dodatnim praćenjem likvidnosti, stoga smo odlučili započeti suradnju s prvom hrvatskom platformom za otkup eRačuna. Privuklo nas je digitalizirano rješenje, jednostavnost uporabe i ušteda vremena.”

Priljev novca u samo 24 sata

Proces same naplate je vrlo jednostavan jer su sve aktivnosti na platformi digitalizirane, ali ono što iz Labene ističu kao najveću prednost je naplata u samo 24 sata.

“Proces naplate potraživanja je vrlo jednostavan – mi na platformi izložimo svoje račune, prikupimo ponude i odlučimo po kojoj cijeni ćemo ih naplatiti. Novac nam bude na računu već drugi radi dan”.

S obzirom na to da i sami podupiru i sufinanciraju razvoj digitalnih rješenja, na PlatiMe posebno cijene sklapanje eUgovora.

“Usluga PlatiMe svoje je poslovanje prilagodila potrebama tržišta i zahtjevima klijenata te omogućila jednostavnu i efikasnu uslugu upravljanja likvidnošću. Korištenje platforme olakšalo je i ubrzalo naše svakodnevno operativno poslovanje te nam omogućilo bolji fokus na razvoj novih proizvoda, projekata, inovacija i usluga za naše korisnike”, zaključili su iz tvrtke Labena.

* Sadržaj omogućio mojeRačun

Peer-to-peer platforme, kao što je ePlati, koje omogućuju izravno financiranje između pojedinaca, na zapadu su u velikom zamahu jer je to model koji pruža brži i transparentniji postupak dolaska do izvora financiranja za korisnike. Na strani ulaganja, pruža mogućnost veće očekivane zarade u usporedbi s depozitom u banci. “PlatiMe je, kao trenutno jedina digitalna platforma za otkup nedospjelih računa na domaćem tržištu, zatražila mišljenje o svom poslovnom modelu od Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. HANFA je dala mišljenje kako je riječ o svojevrsnoj oglasnoj ploči na kojoj se povezuju ponuda i potražnja uz mogućnost potpisivanja tipskih elektroničkih ugovora (eUgovora) o ustupu potraživanja, što je ocijenila kao transparentno sklapanje ugovora za sve dionike prijenosa određene tražbine”, istaknula je Tea Kolak, direktorica PlatiMe. Ugovori se danas na platformi potpisuju isključivo naprednim elektroničkim potpisom ugrađenim u eOsobnu iskaznicu ili putem PKI certifikata, što jamči maksimalnu sigurnost i brzinu u realizaciji. Govoreći o sigurnosti fintech platforme, Kolak je uz elektroničko potpisivanje ugovora istaknula još jednu važnu prednost. “PlatiMe provodi detaljnu provjeru zainteresiranih otkupitelja koji ne mogu biti netom osnovane tvrtke o kojima nema financijskih podataka, a sama platforma povezana je s business intelligence uslugom mojBI koja, osim što sadrži o više od 60 poslovnih i financijski pokazatelja za više od 300.000 poslovnih u Hrvatskoj, automatski informira o svakom negativnom poslovnom pokazatelju poduzeća”, zaključila je direktorica prve hratske platforme za otkup nedospjelih eRačuna.

New Report

Close