Poslovna 2022.
Branko Roglić

Koncesije treba davati poduzetnicima, a ne županijama i općinama

Orbico u 2021. očekuje 3 mlrd. eura prihoda. Jačamo online prodaju, a plan je i razvoj umjetne inteligencije.

Branko Roglić
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: PD

Poslovna 2022. godina i dalje će biti u znaku koronavirusa i epidemioloških mjera koje se ne mogu predvidjeti, a mogu značajno osporiti razvoj gospodarstva. Četvrti val epidemije nas je vratio i u probleme zdravstva, školstva, kulture i umjetnosti za koje smo mislili da su prošli. Za proračunski suficit, kojeg smo nekad imali, korona i problemi vezani uz nju stvorili su problem pa mislim da ćemo još dosta vremena raditi “pod maskama”.

Reforme koje smo očekivali (sređivanje pravosuđa, zdravstva, smanjenje porezne presije, zakona o radu itd.) i dalje će čekati na provedbu. Nadajmo se ne predugo. Vlada će imati probleme vodeći računa o stabilnosti proračuna i visini javnog duga prije ulaska u eurozonu.

Vjerujem da će im u tome pomoći europski novac namijenjen oporavku i otpornosti gospodarstva. Kao i prošle godine, mislim da državnu imovinu treba odmah staviti u funkciju, privatizirati sve osim hrvatskih šuma, voda, energetike, tračnica, dalekovoda i brodskih veza s otocima.

Koncesije treba davati poduzetnicima, a ne županijama i općinama (čiji broj treba značajno smanjiti) jer je to povratak u socijalizam, iz kojega smo jedva “pobjegli”. Pritom treba voditi računa da se investicije u infrastrukturu vraćaju za 50-100 godina, a naš visoki javni dug treba smanjivati odmah.

U Orbicu smo prošlu godinu završili s prometom od cca 2,5 milijarde eura, odnosno oko 18,2 milijarde kuna. U ovoj godini očekujemo promet blizu tri milijarde eura. Glavne investicije bile su robotizirani logistički centar u Varšavi i sličan logistički centar u Sofiji.

Pored toga, integrirali smo poduzeća u državama gdje imamo operacije, tako da ćemo uskoro u svakoj od njih imati jedno poduzeće. Digitalizacija se također privodi kraju a u planu imamo i razvoj umjetne inteligencije uz jačanje online prodaje.

Branko Roglić, vlasnik Orbica

New Report

Close