Poslovna 2024.
Poslovna 2024.

Knjiga ugovora za iduću godinu dobrim dijelom je popunjena i očekujemo blagi rast prihoda

Mirko Habijanec, predsjednik Uprave Radnika.

Mirko Habijanec
29. studeni 2023. u 22:00
Mirko Habijanec, Radnik/V. Ž. Rogulja/PIXSELL

Planove za 2024. godini temeljimo na postojećim poslovnim rezultatima i tradiciji od 75 godina uspješnog poslovanja. U prvih devet mjeseci 2023. Radnik je ostvario prihod od 130 milijuna eura, dok konsolidirani prihod za Grupu Radnik iznosi 170 milijuna eura. Grupa Radnik se sastoji od više stabilnih i uspješnih društava: Radnik d.d., Radnik-Plin d.o.o., Bistra d.o.o. Hidroing d.o.o., Vodogradnja d.o.o., Hidroregulacija d.d., s ukupno više od 800 radnika.

Pored uspješnog poslovanja, Radnik ostvaruje kvalitetan odnos s društvenom zajednicom pa smo tako sponzori brojnih sportskih klubova (šest sportskih klubova nose ime Radnik), kao i drugih udruga građana iz područja kulture, socijalnog i humanitarnog rada.

Knjiga ugovora za 2024. godinu dobrim dijelom je popunjena te se očekuje blagi rast prihoda Grupe. Radnik je trenutno angažiran kao glavni izvođač radova na velikim investicijama u Hrvatskoj. Pored domaćih gradilišta, kontinuirano izvodimo betonske i AB radove, tesarske i zidarske radove, širom Njemačke, s kapacitetima od 80 do 120 radnika.

Naznake rasta potražnje

Vjerujemo u naznake rasta potražnje za radovima na izgradnji ili rekonstrukciji objekata u turizmu, a i drugih investicija u gospodarske objekte privatnog sektora.

Ostvarenje očekivanja za 2024. godinu uvjetuje više čimbenika. Vjerujemo u naznake rasta potražnje za radovima na izgradnji ili rekonstrukciji objekata u turizmu, a i drugih investicija u gospodarske objekte privatnog sektora. Planovi se temelje i na investicijama iz javne nabave i obnove potresom pogođenih krajeva.

S obzirom na prijedloge koje komuniciramo putem HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva čiji sam predsjednik, istaknuo bi neka rješenja koja bi dala vjetar u leđa domaćem građevinarstvu u 2024.

Primjerice, izmjene i dopune Zakona o obveznim odnosima kojima je potrebno urediti pravo na razliku u cijeni u slučaju povećanja cijena troškova građenja i to u pogledu jasnijeg određivanja polaznog vremena za praćenje rasta troškova, tako i preciznijeg definiranja primjene rasta troškova s obzirom na ugovorenu vrstu cijena tj. razlika u cijeni kod ugovaranja jediničnih cijena ili kod ukupno ugovorene cijene. Pored toga potrebno je ograničiti raspon rizika kod ugovaranja klauzule, fiksna cijena na +- 3 posto u odnosu na važećih 10 posto jer je rizik od 10 posto povećanja troška je nerazuman i negativan za gospodarstvo.

Potrebno je u dokumentacijama o nabavi koje utvrđuju javni naručitelji uključivati primjenu Posebnih uzanci o građenju koje su osuvremenjene i objavljene 2021. godine, a radi se o poslovnim običajima koji su ukorijenjeni u hrvatsku građevinsku praksu te koju poslovna zajednica vrlo dobro poznaje.

Također, potrebna je dosljedna primjena kolektivnog ugovora za graditeljstvo koji je jedan je od pionira socijalnog pregovaranja partnera, a njegova primjena je temeljna pretpostavka ravnopravne tržišne utakmice. Prije svega zalažemo se za kontrolu poštivanja kolektivnog ugovora od strane nadležnih državnih organa, a po mogućnosti i tijela drugih socijalnih partnera.

New Report

Close