Smart Industry
Intervju

‘Kada govorimo o obnovljivim izvorima energije, važno je otvoriti temu mikro mreža’

Arthur Vašarević, generalni direktor Schneider Electrica za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

PD VL native tim
10. listopad 2022. u 22:00
Dostupan nam je niz uređaja kroz koje možemo regulirati i upravljati potrošnjom, kaže Vašarević/DOMAGOJ KUNIČ

S Arthurom Vašarevićem, generalnim direktorom Schneider Electrica za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu, razgovarali smo efikasnijem korištenju električne energije, izazovima koje donosi e-mobilnost te naprednim rješenjima za bolje upravljanje i pohranu OIE.

Potrošnja energije tema je o kojoj slušamo gotovo svaki dan od početka rata u Ukrajini. Nedavno je Europska komisija predložila i obvezu smanjenja bruto potrošnje električne energije. Smatrate li da je rješenje u štednji ili u načinu efikasnijeg korištenja energije?

Jedno ne isključuje drugo. Štednju smo nužno prihvatili, no efikasnije korištenje energije odraz je naše odgovornosti po pitanju dugoročne održivosti. Efikasnost u korištenju resursa nije privremena mjera, to je dugoročni proces koji zahtjeva učenje, prilagodbu i u konačnici upravljanje.

Sama svrha i cilj Schneider Electrica jest osnažiti sve kako bismo na najbolji način iskoristili raspoloživu energiju i resurse, kako bismo u konačnici istovremeno osigurali i napredak i održivost. Puno toga možemo napraviti sa tehnologijom dostupnom danas, a prvi korak je saznati koliko i kako trošimo energiju. Trebamo razumjeti koji su nam elementi najveći potrošači, gdje i zašto ostvarujemo gubitke te kako ih možemo umanjiti ili u potpunosti eliminirati.

Na koji način se, osim redukcije, može smanjiti potrošnja energije u domovima, odnosno kako se efikasnije koristiti? Kako nam pametna tehnologija može pomoći u tome?

Koncept je isti, bez obzira radi li se o velikom potrošaču u elektro-intenzivnoj industriji ili malom domaćinstvu. Na smanjenje potrošnje možemo utjecati ‘mjerenjem – nadziranjem – upravljanjem’. Danas su manje-više svakom domaćinstvu dostupni mjerači potrošnje i brojila struje, vode, plina. Praćenjem potrošnje priključenih uređaja dobivamo informacije iz kojih izvodimo zaključke ka optimizaciji potrošnje. Dostupan nam je niz uređaja kroz koje možemo regulirati i upravljati potrošnjom.

Primjerice, uz pomoć senzora ili uređaja s vremenskim odgodom, perilice posuđa i rublja uključuju se tek kada se aktivira niska tarifa struje. Povezivanje i integracija različitih pametnih uređaja u mrežu donosi brojne prednosti. Povezujući doslovno sve elemente pod jednim krovom, vlasnici kuća i stanova mogu nadzirati svaki uređaj putem središnje aplikacije koja pruža potpunu vidljivost nad energetskim navikama Ipak, svaki izazov je prilika.

Primjenom inovativnih tehnologija, a u želji za ispunjenjem korisničkih potreba, Schneider Electric se fokusirao na stvaranje rješenja u zgradarstvu kako bismo omogućili energetsku i operativnu efikasnost. U Hrvatskoj, zgradarstvo danas troši oko 40% energije, dok se preostala energija se utroši u industriji i prometu. Sve povezane uređaje i njihov nadzor, IoT, aplikacije, softvere i analitiku objedinjujemo na otvorenoj EcoStruxure platformi.

Za upravljanje u zgradarstvu, integriramo BMS pametna rješenja koja mogu povećati produktivnost, uštedjeti na operativnim troškovima, istovremeno osiguravajući udobnost i zaštitu svih korisnika. Ono nije odlika samo novih, pametnih zgrada, već je modernizacija je izvediva i na starim objektima, u većem ili manjem obimu.

40

posto energije danas u Hrvatskoj troši zgradarstvo, a kapitalna ulaganja od svega 2 posto u pametne BMS sustave u zgradarstvu mogu donijeti do 30 posto energetske uštede

Jedno od rješenja je i ugradnja solara. Koliko je ugradnja isplativa u ovom trenutku i hoće li u tome pomoći Vladina odluka da ukine PDV na njenu ugradnju?

Obnovljivi izvori energije (OIE) su itekako dobrodošli i ubrzanje u tom smjeru je poželjno i potrebno. Ukidanje ili smanjenje PDV-a, odnosno poticanje na prelazak na OIE je svakako značajan impuls ka široj primjeni, u odnosu na ukidanje poreza na samo jednu komponentu.

Uz obnovljive izvore energije i ponudu rješenja za samoodržive sustave, kroz naša napredna rješenja omogućavamo korisnicima lakše nošenje sa energetskim izazovima. Važno je razmišljati ne samo o raspoloživosti OIE, njihovoj primjeni i postavljanju, već i konačnici o mogućnostima skladištenja energije, zbog čega je važno otvoriti i temu o sve zastupljenijim mikro mrežama.

Mikro mreže, odnosno Micro Grids, omogućavaju integraciju lokalno proizvedene energije, pružajući istovremeno pouzdanost u opskrbi, optimizaciju korištenja, prodaju u mreži ili pak pohranu viška kroz skladištenje u baterijskim sustavima. U konačnici doprinose smanjenju emisija, što ne smijemo zaboraviti.

Tema koja je trenutno malo gurnuta u drugi plan je e-mobilnost. Električna vozila sigurno su budućnost mobilnosti, a brojke o prodaji to i potvrđuje. Kao najveći problem njihovom većem korištenju ističe se infrastruktura koja teško prati njihovu ekspanziju. Što bi se moglo i trebalo napraviti, koja rješenja primijeniti, da bi se olakšalo svakodnevno korištenje električnih vozila?

Povećanje uvođenja električnih vozila vršit će pritisak na zgrade budući da bi njihovo punjenje moglo zahtijevati i do 40% više energije. Upravo je to ono što nas čeka za dvije do pet godina kad će doći do značajnijeg porasta u broju EV. Iz tog razloga, vlasnici zgrada moraju razmišljati pametnije kad je u pitanju električno opterećenje zgrade i kako bi se mogli prilagoditi povećanoj potrošnji.

To je veliki izazov našeg vremena – kako prilagoditi infrastrukturu koja će podržati elektrifikaciju prijevoza bez remećenja trenutnih električnih instalacija te kako svesti troškove na minimum. Rješenje je u upravljanju energijom putem pametnih tehnologija punjenja i digitalizacije, integrirajući sve elemente u rješenje za eMobility. To znači povezivanje EV punjača sa sustavom upravljanja opterećenjem (Load Management System) u stvarnom vremenu.

Na taj način smo, za početak, omogućili neometan rad više potrošača energije. Schneider Electric u svojoj ponudi ima takvo rješenje, a radi se o EVlink LMS sustavu koji služi kako za kućne instalacije, tako i za one u poslovnim ili komercijalnim zgradama poput hotela ili trgovačkih lanaca. Idući korak je briga o potrošnji, a tu se ponovno vraćamo na teme uvođenja obnovljivih izvora energije, i primjenu mikro mreža. I, na kraju, potrebno je tu svu električnu energiju i dovesti u zgradu, što znači da će biti potrebne instalacije novih kabela i novih zaštitnih uređaja.

Koliko efikasno, po vašem mišljenju, građani Hrvatske koriste energiju? Gdje je najveći prostor za napredak i kako Schneider Electric rješenja i know-how mogu pomoći u tome?

Prostora za napredak i poboljšanja imamo u svim područjima, od infrastrukturnih poboljšanja i modernizacija, implementacija pametnih rješenja pa do individualne razine i mijenjanja vlastitih navika u potrošnji. Mi smo globalni predvodnici u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji.

Pružamo inovativna rješenja u segmentima zgradarstva, infrastrukture, industrija i podatkovnih centara. Zajedno sa našom širokom partnerskom mrežom omogućavamo primjenu inovativnih i IoT rješenja, te omogućavamo skalabilnu tranziciju sa tradicionalnih ka digitalnim tehnologijama, omogućavajući energetsku i operativnu efikasnost.

Digitalizacija i automatizacija u upravljanju energijom nam je u srcu poslovanja. Za napredne sustave nadzora i upravljanje, kao i za detekcije gubitaka, danas se sve više koristi internet stvari. Naša EcoStruxure platforma čini okosnicu kibernetički sigurnog sustava, te omogućuje praćenje i upravljanje analitikom podataka, iz udobnosti kontrolne sobe zaposlenika, nerijetko uz pomoću aplikacije za pametne telefone.

Procjenjuje se da ovakvi pametni sustavi mogu smanjiti gubitke do 15% i smanjiti potrošnju energije do 20% – naravno sve ovisno o segmentu primjene. Uštede u infrastrukturi su u postotku nešto manje, ali u financijskom iznosu itekako značajne, dok primjerice u zgradarstvu kapitalna ulaganja od svega 2% u pametne BMS sustave mogu donijeti do 30% energetske uštede i do 50% manjih troškova održavanja.

Nedavno je vaša tvrtka dobila pet priznanja na dodjeli nagrada Greek Energy Mastering Awards, uključujući i onu za “Energetski učinkovito rješenje godine”. Možete li reći o čemu je riječ i koja su vaša rješenja najviše prepoznata u svijetu?

Tako je, priznanja se odnose na najbolje primjere iz prakse u odgovorom korištenju energije i težnji ka ostvarenju zelene energetske budućnosti. Osvojili smo ukupno pet nagrada, tri zlatne, jednu srebrnu i jednu počasnu za energetski učinkovito rješenje u 2021. godini.

One su rezultat Schneider Electricovih inovativnih rješenja i partnerstava ostvarenih sa zajedničkim ciljem ka još učinkovitijem upravljanju energijom te poboljšanju energetske učinkovitosti infrastrukture u gradovima. Pri dodjeli nagrada posebno je istaknuto naše inovativno SM AirSeT srednje naponsko sklopno postrojenje.

Ono koristi pročišćeni zrak, kao zamjenu za SF6 plin, što elektro intenzivnim industrijama pruža veliki pomak u smanjenju emisija stakleničkih plinova i stvaranju održivije budućnosti.

* Sadržaj omogućio Schneider Electric

New Report

Close