Poslovna 2022.
Nikola Požgaj

Jesmo li uopće spremni za ekonomiju bez Covida?

Mi u Požgaj grupi smo upravo situaciju koju nam je nametnuo Covid-19 iskoristili da se po brzom postupku transferiramo u tržišni model.

Nikola Požgaj
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Stalna pozicija u kojoj slušamo od aktera u političkom i društvenom okruženju je kako Covid-19 ograničava rast i razvoj. Pa se s pravom postavlja pitanje što ćemo nakon što Covid-19 kriza bude pod punim nadzorom!?

Ili možda da se zapitamo što ćemo kad države odluče donijeti odluku da je pandemija završila i da više nema povlaštenih kredita, bespovratnih sredstava, besplatnih zdravstvenih usluga povezanih s pandemijom, poticaja za ovo ili ono. Jesmo li spremni za taj moment kada s jedne strane prestanu izdašni državni intervencionizmi, a s druge strane otvori se svijet u punom smislu te riječi?

Sagledavajući pozicije u kojima je samo u Republici Hrvatskoj država na ovaj ili onaj način utrošila 40 milijardi kuna u razdoblju pandemije i veliku većinu tih sredstava prenijela direktno ili indirektno na vlastite građane, odnosno ukupno stanovništvo, s pravom se moramo zapitati jesmo li spremni vratiti se u realni život? S tim da ovaj put moramo prihvatiti da je realni život postao nekoliko desetaka posto skuplji.

Mi u Požgaj grupi smo upravo situaciju koju nam je nametnuo Covid-19 iskoristili da se po brzom postupku transferiramo u tržišni model. Sada, s pravom možemo reći da smo jedini domaći veliki subjekt u branši koji je donio takvu odluku kojom ćemo dokazati da se može i tržišno, a ne samo državno. Jer upravo znajući da će doći vrijeme prestanka blagodati besplatnog novca za sve, vrijeme je da se tome i prilagodimo.

Besplatan ovac u našoj branši znači podcijenjena vrijednost državne imovine-šuma koju nažalost krivom politikom državni monopolist (Hrvatske šume d.o.o.) rasprodaje kao da je nepresušni i vječni resurs.

Pa je tako nastavljen trend u kojem je očit sve veći izvoz i rasprodaja sirovina, umjesto da se iz tog visokovrijednog i ograničenog resursa stvara dodana vrijednost i tako prilagođava upravo tim novim okolnostima u kojima će trebati presložiti ekonomiju bez Covida, ekonomiju na održivim pretpostavkama!

Gledajući takvo postupanje državnog monopolista, koji politikom koju provodi radi upravo suprotno od toga da se priprema za budućnost bez pandemije i ne mari za trendove i vizije u kojima će biti važna samoodrživost, postavlja se s pravom pitanje, jesmo li spremni na ekonomiju bez covid-a?

Mi u Požgaj grupi, ponovo prvi u branši, pokazali smo da jesmo! Pozivamo i druge da slijede naš put.

Nikola Požgaj, direktor Požgaj grupe

New Report

Close