Poslovna 2024.
Poslovna 2024.

Jedna adresa za sva ICT rješenja kako bi već danas bili korak ispred konkurencije

Uspješna godina jednog od vodećih solution providera u Dalmaciji i Hrvatskoj.

PD VL native tim
29. studeni 2023. u 22:00
Iva Grković, izvršna i financijska direktorica tvrtke LAMA/Božidar Babić

Iako Hrvatska prati europske trendove – pa se tako u proteklom periodu upravljačka moć žena zaposlenih na čelnim položajima u Hrvatskoj povećala za respektabilnih 50%, ipak ih je još uvijek premalo u top menadžmentu, a još su malobrojnije one koje su direktorice ili osnivačice ICT tvrtki.

Jedna od tih iznimnih žena je i Iva Grković, mag.oec, koja sa zavidnim samopouzdanjem crta nove granice poslovanja.

Pred godinu je dana, nakon dugogodišnje uspješne karijere u međunarodnim i domaćim vodama, hrabro stupila na upravljačke pozicije izvršne, ali i financijske direktorice renomirane splitske ICT tvrtke LAMA, tvrtke koja se već godinama ubraja u HR TOP100 ICT kompanija po prihodima, a ujedno je i jedan od vodećih solution providera u Dalmaciji i Hrvatskoj.

Razvoj projekata u blockchainu

‘Pratimo već dugo ključne trendove u FinTech sektoru i zanimljive usluge koje tek stižu ili su, kao Blockademia, već ovdje, samo ih treba približiti korisnicima’.

“Jasno mi je da je poduzetništvo način života i mora se uložiti puno ljubavi, volje i vremena u projekt u koji vjeruješ. Tako da sam u trenutku kad sam preuzela tvrtku, bila potpuno spremna na vrlo dinamičan, kreativan posao, kao i na brojne izazove.”, kaže Iva, pa nastavlja:

“Ali, isplatilo se: iako se nije lako nositi s poslovnim modelima kod kojih svaka investicija treba biti opravdana konkretnim povratom ulaganja, odnosno rastom prihoda: mi smo zadnjih godinu dana ostvarili rast po svim segmentima, ulaganja u našu infrastrukturu, rast u broju djelatnika, rast u paleti proizvoda i njihovoj funkcionalnosti te uz sve to svakako rast i na prihodovnoj strani od 54%. Ovdje moram naglasiti i jačanje i važnih vrijednosti koje nije moguće egzaktno mjeriti: povjerenje naših korisnika i dugoročnost suradnje s njima i našim partnerima”

30 godina poslovanja

O godini koja se bliži kaže: “2023. bila je iznimno dinamična za LAMU: otvorili smo ured u Zagrebu, značajno povećali broj zaposlenika, svečano proslavili 30 godina uspješnog poslovanja tvrtke…

Od brojnih projekata realiziranih ove godine posebno bih istaknula preko 800.000 eura vrijedan ugovor za razvoj i implementaciju poslovnog informacijskog sustava HRBNIS Hrvatskog registra brodova, čime smo učvrstili još jednu dugogodišnju uspješnu suradnju. Također smo pokrenuli i svoju partnersku mrežu. Na taj način nastavljamo ulaganje u proizvode i usluge iz našeg portfelja, ostajemo konkurentni na svojim tržištima, ujedno ih šireći.

Drago nam je što smo uz postojeće pronašli i nove snažne partnere, a daljnje prilike za suradnju tražimo konstantno. Tijekom 2023. s partnerima smo predstavili i svoja rješenja za pametne gradove – Smart Cities, cjeloviti sustav za upravljanje tvrtkama koje se bave komunalnim uslugama. Naravno kroz partnersku mrežu nudimo i naš glavni proizvod LaFMS, sustav za upravljanje procesima i dokumentima. Interno, uz brojna organizacijska poboljšanja, nastavili smo educirati i jačati naš tim voditelja i općenito povećavati razinu ekspertize.

800

tisuća eura vrijedan ugovor za razvoj i implementaciju poslovnog informacijskog sustava HRBNIS Hrvatskog registra brodova ugovorila je LAMA ove godine

U tvrtki koja konstantno raste iznimno je važna međusobna sinergija, dijeljenje stečenih znanja, iskustava i najboljih praksi kako bi svatko mogao ostvariti svoj puni potencijal. Stalno vodimo računa o tome da djelatnici budu povezani istim vrijednostima i kulturom tvrtke. Uz sve, aktivno smo uključeni i u rad i razvoj lokalne ICT zajednice, usmjeravajući mlade prema tehnološkim zanimanjima, te smo čvrsto povezani s akademskom zajednicom.”

Na pitanje o tome što LAMU čini drugačijom od ostalih ICT tvrtki, Iva ističe:

“Svakako pružanje kompletne podrške poslovanju, bez obzira na djelatnost korisnika i specifičnost svakog user casea – specifične prilagodbe rješenja koje je potrebno napraviti prema korisnikovim potrebama, a koje su svakom pojedinom iznimno važne. I tu govorimo o LAMINOJ praksi “ključ u ruke”, odnosno kako naš slogan glasi, “Jedan partner za sve izazve poslovanja tvrtke!”

Moram posebno naglasiti i važnost našeg LaFMS-a, uz kojeg su naši korisnici već sada korak ispred drugih. Istraživanja pokazuju da na tržištu 60% tvrtki prakticiraju “remote” rad te u svjetlu toga digitalna arhiva, digitalno upravljanje dokumentima i njihova ovjera od velike je važnosti za svaku tvrtku bez obzira na veličinu. Osim toga, dolaze nam i planirane izmjene na nivou cijele EU poput “ViDA” (VAT in the Digital Age), a za što je LaFMS već spreman. LaFMS je sustav za upravljanje poslovnim procesima protokola, urudžbiranja, arhiviranja i digitalnog spremanja dokumenata i drugih sadržaja, a namijenjen je javnim i privatnim tvrtkama te obveznicima primjene Uredbe o uredskom poslovanju. Povezan je sa svim većim ERP-ovima, a podržava e-račune, digitalni potpis, digitalni pečat, OCR…”

Nastavak digitalizacije Hrvatske

Kao što je poznato, LAMA je uključena i u razvoj projekta na blockchainu, aplikacije za verifikaciju i autentifikaciju dokumenata i svih binarnih datoteka. O tome će Grković reći:

“Pratimo već dugo ključne trendove u FinTech sektoru i zanimljive usluge koje tek stižu ili su, kao Blockademia, već ovdje, samo ih treba dodatno približiti korisnicima.

Da ponovim: Blockademia podatke sprema na blockchain, što ih čini neizbrisivima i nepromjenjivima. Primjenjivost i sigurnost ovakve pohrane već su prepoznali npr. fakulteti koji izdaju diplome, certifikate i svjedodžbe. Dvije godine nakon primarnog lansiranja, projekt Blockademia službeno je objavljen i na burzi, a u listopadu predstavljen na najvećem godišnjem blockchain forumu, Blockchain Life 2023. u Dubaiu.

Za kraj, direktorica LAME Iva Grković poručuje: “Tendencije ICT industrije razvojno su pozitivne – prognoziram nam svima uspješnu godinu. Mi za 2024. još najavljujemo i izlazak LAME izvan granica Hrvatske. Nastavimo zajedno digitalizirati Hrvatsku, a LAMA Solutions4Business i dalje ostaje vaš “Jedan Partner za sve izazove poslovanja tvrtke!

* Sadržaj omogućuje LAMA

New Report

Close