Poslovna 2022.
Ivica Arar

Jačanje energetske stabilnosti i zelena tranzicija u fokusu

Rast cjelokupnog gospodarstva, prvenstveno generiran snažnijim rastom BDP-a u trećem tromjesečju, nadišao je očekivanja pa imamo razloga za optimizam.

Ivica Arar
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: S. Strukić/PIXSELL

Gospodarska kretanja u ovoj godini imaju naglašeno pozitivan predznak. Rast cjelokupnog gospodarstva, prvenstveno generiran snažnijim rastom BDP-a u trećem tromjesečju, nadišao je očekivanja pa imamo razloga za optimizam. U prilog navedenome ide i očekivanje makroekonomskih stručnjaka kako se već u ovoj godini očekuje dostizanje pretpandemijske razine gospodarske aktivnosti.

Iako je pandemija trenutno u najjačem zamahu, pozitivna kretanja makroekonomskih pokazatelja, očekivanja HNB-a o usporavanju stope inflacije u 2022. godini te predviđanje gospodarskog rasta od 4,4 posto u 2022. godini jednoznačno ukazuju na nastavak uzlaznih kretanja hrvatskoga gospodarstva.

Iako se očekuje stabilizacija isporuke plina i odnosa s glavnim dobavljačima plina iz Rusije, Europa je trenutno izložena neravnoteži i djelomičnoj neizvjesnosti u dobavi plina, čime je dodatno naglašena važnost vlastite proizvodnje plina, podzemnog skladišta plina i LNG terminala.

Ove tri sastavnice Hrvatsku čine manje izloženom riziku nestašice plina u odnosu na brojne druge zemlje te građanima i gospodarstvu osiguravaju stabilnost i sigurnost dobave plina. Plinacro će kroz razvoj i unaprjeđenje plinske infrastrukture i u budućnosti biti posvećen jačanju energetske neovisnosti i stabilnosti Hrvatske, središnje i jugoistočne Europe, prvenstveno kroz diverzifikaciju dobavnih pravaca i ulaganja u izgradnju novih interkonekcija sa susjednim zemljama. Nastavit ćemo i s razvojem projekata koji mogu povećati transport plina preko hrvatskog plinskog transportnog sustava i time podići razinu učinkovitost samog sustava.

U dugoročnom kontekstu osvrnuo bih se i na izazove vezane uz Europski Zeleni plan te naglasio uvjerenje da će prirodni plin biti ključan energent u tranziciji prema dekarbonizanom gospodarstvu. Kao što je istaknuo premijer Plenković na klimatskom summitu COP29 u Glasgowu, borba protiv klimatskih promjena zahtijeva napore i izazovnu prilagodbu, a Plinacro će spremno odgovoriti na izazove energetske transformacije i podržati proces dekarbonizacije prema niskougljičnom gospodarstvu.

Naime, Strategijom za integraciju energetskih sustava i Strategijom za vodik za klimatski neutralnu Europu, EU prepoznaje postojeći plinski sustav kao platformu za buduće korištenje dekarboniziranih plinova i vodika kao nužnog energenta u potpunoj dekarbonizaciji EU.

Plinacro, kao i ostali europski operateri plinskih transportnih sustava, svoju buduću ulogu nalaze i u transportu biometana i vodika te transportu, prikupljanju i skladištenju CO2.

Ivica Arar, predsjednik Uprave Plinacra

New Report

Close