Ulaganja u obnovljive izvore energije
Velik potencijal

Isplati li se investirati u solarnu elektranu?

Ulaganjem u solarnu elektranu kućanstvo postaje slobodno od promjena cijena i energetski neovisno.

PD VL native tim
30. kolovoz 2021. u 22:00
Foto: PD

Republika Hrvatska ima visok udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji. Iz obnovljivih izvora, proizvodimo čak 29 posto energije što nas svrstava iznad prosjeka EU. No, gotovo 80 posto naše obnovljive energije proizvode stare hidroelektrane.

Uz njih, energija vjetra čini preostalu petinu proizvedene obnovljive energije. Na području Hrvatske, postoji nekoliko desetaka lokacija koje imaju zadovoljavajući vjetropotencijal. No, u usporedbi s drugim europskim zemljama poput Danske, Norveške ili sjevernog dijela Njemačke, taj je potencijal malen.

Neiskorišteni solarni potencijal odlična je prilika za ulaganje i doprinos očuvanju okoliša. Hrvatska je među zemljama Europske Unije u kojima se najviše isplati graditi solarne elektrane.

Zbog svoga geografskog položaja Hrvatska ima visoku prosječnu godišnju osunčanost te je među europskim zemljama s najvećim solarnim potencijalom. Unatoč tome, udio solarne energije u ukupnoj proizvodnji energije u Hrvatskoj manji je od jedan posto.

Njemačka s upola manjim solarnim potencijalom ima 650 puta više instaliranih solarnih kapaciteta nego Hrvatska, Mađarska 25 puta, a Slovenija tri puta više.

Naš najveći solarni potencijal je na područjima uz Jadransku obalu, a ondje je njegova iskorištenost najniža.

Najviše instaliranih elektrana danas je na sjeverozapadu Hrvatske. Krajem 2020. u Republici Hrvatskoj bilo je instalirano tek 300-tinjak solarnih elektrana na obiteljskim kućama.

100

tisuća kuna zaradi vlasniku tijekom životnog vijeka prosječna solarna elektrana

Prinos je veći nego kod klasične štednje, dok rizik gotovo i ne postoji

Povrat investicije za prosječnu obiteljsku kuću u Hrvatskoj očekuje se kroz 6 do 8 godina, nakon čega elektrana počinje svome vlasniku donositi dobit. Sva energije koju proizvede nakon što sama sebe otplati za kupca je ‘besplatna’, a ujedno i čista te ekološki prihvatljiva. Višak proizvedene energije, vlasnik elektrane prodaje u energetski sustav. Na taj će način, tijekom svoga životnog vijeka prosječna solarna elektrana svome vlasniku zaraditi oko 100.000 kuna.

Ulaganjem u solarnu elektranu kupac se štiti od mogućeg rasta cijena struje u budućnosti

Prosječna cijena električne energije na europskom tržištu u stalnom je porastu. Primjerice, 2017. godine ona je iznosila 50 eura po MWh, dok je danas njezina cijena oko 90 eura, što je porast od 80 posto. Za očekivati je da će se ovaj trend nastaviti i utjecati na lančano poskupljenje većine proizvoda. Stoga ulaganje u solarnu elektranu postaje još atraktivnije, jer njime kućanstvo postaje neovisno i slobodno od promjena cijena na energetskom tržištu.

Sastavni dijelovi sunčanih elektrana posjeduju jamstveni rok i do 25 godina, no to ne znači da solarna elektrana protekom navedenog razdoblja prestaje raditi i proizvoditi električnu energije. Nakon zajamčenih 25 godina, ona će i dalje proizvoditi električnu energiju u nešto manjem obujmu dok njezin rok trajanja može biti i preko 30 godina.

Hrvatska je među zemljama s najvećim solarnim potencijalom u Europi/PD

Klimatske promjene posljedica su emisije štetnih plinova

Glavni uzrok klimatskih promjena je štetno sagorijevanje fosilnih goriva, od kojih su nafta i ugljen najveći zagađivači. Ugradnjom solarne elektrane građani izravno pozitivno utječu na zaustavljanje klimatskih promjena i očuvanje Zemlje.

Jedna prosječna solarna elektrana od 5 kW tijekom svoga životnog vijeka smanji količinu ispuštenog ugljičnog dioksida ekvivalentnu sadnji 180 stabala.

Kakvu elektranu izabrati za svoj dom?

Iako je na tržištu moguće pronaći različita rješenja, prije kupnje nužno je dobro se informirati o omjeru investicije i budućeg prinosa. Također, ključno je voditi računa o sigurnosti i kvaliteti elektrane.

Najjednostavnija, a ujedno i najsigurnija opcija je odabir partnera koji svojim kupcima nudi rješenje po modelu ‘ključ u ruke’, koje uključuje rješavanje sve potrebne dokumentacije i svih neophodnih dozvola, odabir i ugradnju najboljih komponenti solarnog sustava, puštanje u rad te praćenje rada solarne elektrane tijekom cijela njezina životnoga vijeka.

Na taj ćete si način značajno olakšati put do energetske slobode svoga kućanstva, a istodobno ćete biti sigurni da je vaša investicija isplativa i sigurna.

Za više informacija, javite nam se na e-mail: solar@enna-opskrba.hr

* Sadržaj omogućila Energia Naturalis

Održiva i sigurna investicija

Instalacija solarne elektrane na krov vlastite kuće održiva je i sigurna investicija s izrazito pozitivnim financijskim efektom. Uz to, takav oblik ulaganja ekološki je prihvatljiv jer osim uštede, predstavlja i značajno smanjenje ekološkog otiska vašeg kućanstva

New Report

Close