Smart Industry
PROMO

Inovativni softveri kao konkurentska prednost u Pametnoj industriji

Cilj je pronaći način kako pratiti tehnološke trendove.

Promo
11. listopad 2023. u 22:00
Ivan Milas, suvlasnik i član Uprave za prodaju tvrtke Serengeti/ROBERT ANIć/PIXSELL

Integracija industrije i IT razvoja nikada nije bila snažnija: informacijska tehnologija i operativna tehnologija doslovno se spajaju, pri čemu softver postaje neizostavan čimbenik uspjeha. Iako su mehanika i hardver i dalje neophodni, raste potražnja za rješenjima koja se temelje na naprednim tehnologijama.

Prvo pravilo s tehnologijama je da ih je potrebno poznavati. Drugo pravilo je da je potrebno znati kada i kako ih primijeniti. Zato su tu konzultantske tvrtke za razvoj softvera, poput hrvatske tvrtke Serengeti. Bilo da je riječ o cloud tehnologijama, automatskim testiranjima, virtualnoj stvarnosti, strojnom učenju, umjetnoj inteligenciji, mikroservisima ili IoT-u, razvojni inženjeri tvrtke Serengeti na samom su vrhu po stručnosti, znanjima i iskustvu, a koje su stjecali uglavnom na inozemnim projektima.

Među internacionalnim projektima Serengetijevog portfelja, a u prilog Pametnoj industriji, nalazi se projekt koji se odnosi na programiranje softvera koji upravlja cijelim proizvodnim pogonom tvrtke koja pruža sve usluge u vezi s tekstilnom proizvodnjom i opskrbom, od sirovih materijala do gotovih proizvoda, skladištenja i logistike. Putem softvera se koordinira automatska obrada tkanine i to prema svim parametrima obrade. Spomenuti klijent se bavi i obradom tekstila specifičnih karakteristika kao što su tkanine koje se koriste za zaštitu od požara, vlage, kao i onih koji se koriste u proizvodnji namještaja.

Svaka industrija može postati pametna, uz odgovarajuću strategiju, ispravno postavljene razvojne procese i odgovarajuću tehnologiju.

Drugi pak primjer dolazi iz sektora proizvodnje medicinskih uređaja, gdje su postavljeni najviši mogući standardi kvalitete i sva rješenja prolaze brojne provjere kvalitete. U proizvodnji medicinskih uređaja, pa i softvera kao dijela finalnog proizvoda, greške mogu imati zdravstvene posljedice i upravo zato je prilikom razvoja softvera za zdravstvenu industriju testiranje samog softvera vrlo rigorozno. Tu je riječ o preko 18 000 automatskih testova dnevno, ali i nekoliko stotina manualnih testova koji uključuju i hardverski dio. Zahvaljujući tehnologiji, dio manualnih testiranja je optimiziran tako što se putem softvera odabire hardver koji se testira.

Za klijenta koji se bavi proizvodnjom robota za zavarivanje, a koji se koriste u proizvodnim pogonima, optimiziran je postupak programiranja robota na način da se na grafičkoj razini posloži logika i automatski se generira dokument koji daje naredbe robotima. Tako je proces upravljanja robotima značajno ubrzan, a ručno programiranje je gotovo u potpunosti eliminirano. U suradnji sa Serengetijem ovo rješenje je producirano u roku od devet mjeseci, čime je klijent stekao značajnu konkurentsku prednost.

Dodatno, za istog klijenta radilo se i na razvoju softverskog rješenja koje omogućuje automatizirana testiranja bilo kojeg rješenja za zavarivanje i to 0-24. Kao što vidimo iz ovih primjera, bilo da je riječ o proizvodnji tekstila, medicinske opreme, robota za zavarivanje ili nečem potpuno drugačijem, danas svaka industrija može postati pametna, uz odgovarajuću strategiju, ispravno postavljene razvojne procese i odgovarajuću tehnologiju.

“Izazovi digitalne transformacije neizbježni su pri rastu svake zdrave tvrtke. Bile spremne ili ne, moraju pronaći način kako pratiti tehnološke trendove ukoliko žele uspjeti. Međutim, kompanije nekada trebaju brzu promjenu ili unapređenje poslovnog modela, a pri tome nemaju interne resurse kojima mogu brzo stvoriti novo rješenje. Također, može biti da nemaju specifična tehnička znanja ili im interni resursi trenutno nisu raspoloživi. Takve tvrtke mogu zatražiti pomoć od stručnih partnera za razvoj tehnoloških rješenja i softvera. Serengeti je tu da pomogne tvrtkama da budu što konkurentnije.”, rekao je Ivan Milas, suvlasnik i član Uprave za prodaju tvrtke Serengeti.

Pametna industrija je budućnost, a gdje softveri imaju sve veću ulogu. U današnjem digitalnom dobu, tvrtke koje prepoznaju važnost softverskih inovacija i potrebu partnerstva s iskusnim konzultantskim tvrtkama poput Serengetija na dobrom su putu da ostvare uspjeh na konkurentnom tržištu.

New Report

Close