Poslovna 2022.
Dajana Marčela

Predsjednica Uprave Saponije otkriva njihov najznačajniji investicijski projekt

Proizvodi Saponije iz FMCG segmenta bilježe ove godine rast prihoda od prodaje, međutim efekt rasta FMCG segmenta je d…
Dajana Marčela
24. prosinac 2021. u 12:56
Foto: PD

U poslovanju Saponije u 2021. godini fokusirali smo se na politiku kontinuiteta stabilnosti u globalnom okruženju koje se bitno mijenja pod utjecajem pandemije, realizirali smo kratkoročne prioritete, a dugoročna strategija razvoja Saponije koja uključuje značajne investicijske projekte uspješno se provodi. Primarni poslovni cilj bio je rast tržišnih pozicija najznačajnijih brendova što smo i ostvarili, posebno kroz projekt na Faks helizimu i Ornelu u drugoj polovici godini.

Proizvodi Saponije iz FMCG segmenta bilježe ove godine rast prihoda od prodaje, međutim efekt rasta FMCG segmenta je djelomično neutraliziran padom prodaje I&I segmenta. Naime, u 2020. pojedine kategorije proizvoda bilježile su izniman rast volumena prodaje, posebno u prvim mjesecima pandemije.

Globalni poremećaj dobavljivosti sirovina te trend rasta njihovih cijena predstavlja izazov s kojim se susrećemo od početka ove godine. Pravovremenim narudžbama i ugovorenim količinama repromaterijala s dobavljačima, u Saponiji smo relativno mirno prebrodili prvo polugodište, dok se prema kraju godine rizik rasta cijena sirovina postupno materijalizira.

Ovisno o kretanjima na svjetskom tržištu u 2022. godini, definirat ćemo cjenovnu politiku i tržišne aktivnosti, vodeći računa o profitabilnosti Saponije. Najvažnije pretpostavke budućeg razvoja Saponije su investicije u tehnološke procese i daljnju digitalizaciju poslovanja.

Najznačajniji investicijski projekt za Saponiju koji će se realizirati do 2023. je energetska obnova i povećanje energetske učinkovitosti svih šest objekata proizvodnih pogona i smanjenje visoke potrošnje energije iz distribucijskih mreža kroz proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Cjelokupna investicija od 50,5 milijuna kuna doprinijet će ostvarenju vizije poslovanja koja uključuje održivi razvoj s minimalnim utjecajem na okoliš. Za ostvarenje ciljeva projekta odobrena nam je potpora u iznosu od 19,9 milijuna kuna koju je dodijelilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u okviru natječaja “Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama”

Cilj nam je i u budućnosti jačati poziciju Saponije kao jednog od najvećih proizvođača deterdženata i sredstava za čišćenje u regiji. Razvoj inovativnih proizvoda i korporativno načelo održivog razvoja te investiranje u tehnološke procese platforme su na kojima gradimo ostvarenje postavljene strategije.

Dajana Marčela, predsjednica Uprave Saponije

New Report

Close