Smart Industry
FIYU

Imaju rješenje koje ubrzava razvoj, štedi novac i resurse, a bez gubitka kvalitete

Serengetijeva platforma za brži razvoj softverskih rješenja namijenjena je široj upotrebi u raznim industrijama.
PD VL native tim
08. svibanj 2023. u 22:00
FIYU je dostupan široj publici, ne samo developerima, već i managerima /Shutterstock

Digitalizacija i inovacije su ključni elementi za rast i razvoj svake tvrtke. Danas su brzina i novi standardi života doveli do toga da gotovo nema proizvoda ili usluge koji se na neki način ne oslanjanju na softver ili aplikaciju. Tehnologija brzo zastarijeva, a razvoj tržišta sve je brži, stoga tvrtke traže kako ubrzati razvoj, ali ne na štetu kvalitete.

Najčešći problem s kojim se susreću mnoge kompanije je da su, koristeći gotova softverska rješenja, prisiljene promijeniti ili prilagoditi neke svoje poslovne procese kako bi u potpunosti iskoristile kapacitet rješenja. Kod ‘custom made’ softvera to nije slučaj, zato što su to aplikacije/softveri posebno razvijeni kako bi zadovoljili specifične poslovne potrebe.

Završni proizvod je softver koji je potpuno prilagođen potrebama i procesima tvrtke, budući da je opremljen svim potrebnim funkcionalnostima koje tvrtka treba. To u konačnici pojednostavljuje cijeli poslovni proces te štedi razne resurse. Osim toga, takva rješenja su namijenjena za sve daljnje nadogradnje i integracije kada se za to ukaže potreba.

80

posto FIYU skraćuje vrijeme razvoja digitalnih aplikacija

Brži izlazak na tržište

“Gledamo li iz perspektive developera, oni žele odraditi što više posla u optimalnom vremenu, bez repetitivnih poslova, a voditelji, odnosno oni koji su zaduženi za budžet i provedbu projekta, htjeli bi da se što više napravi uz što manje troškova”, rekao je Saša Ivičević, direktor internog razvoja i osoba zadužena za razvoj FIYU platforme iz tvrtke Serengeti, a iza kojeg je 20 godina iskustva u razvoju softvera. Drugim riječima, potrebno je pronaći model koji će pomiriti ova dva suprotstavljena svijeta i omogućiti benefite za oba.

Nadalje, kod svakog razvoja postoje osnovni elementi koje svaka aplikacija odnosno softver mora imati, i koji odmah na početku razvoja zahtijevaju da se u njihov razvoj uloži određeno vrijeme i znanje odnosno resursi koji su potrebni za razvoj. Riječ je o osnovnim modulima poput User Management, Organization Management, Notification Management i tako dalje. U kontekstu developera, kojih kronično nedostaje na tržištu, oni također ne žele trošiti vrijeme i znanje na najosnovnije elemente, nego žele izazovne projekte.

Saša Ivičević

Žele razvijati nove funkcionalnosti, povezivati razne sustave, testirati nove stvari jer jedino tako se oni sami, ali i IT kao industrija, razviju i iznalaze nova rješenja. Još od 70-ih godina 20. stoljeća IT industrija radi na razvoju upravo rješenja i metodologija koje skraćuju vrijeme razvoja. Na tržištu se tako mogu pronaći razna rješenja za brzi razvoj (eng. RAD – Rapid Application Development). Neka od njih su tzv. low-code platforme, a neke full-code platforme.

Kada govorimo o prednostima rješenja za brzi razvoj, i to full-code platformama, u odnosu na tradicionalni razvoj, najveće prednosti su zapravo istovremena mogućnost korištenja i u velikim tvrtkama i u startupima, puno brža prilagodba i izlazak na tržište te ogromne uštede vremena i financijskih resursa. Sve ovo mogu potvrditi primjeri iz prakse.

Serengeti je hrvatska konzultantska IT tvrtka koja je 2021. godine tržištu predstavila rješenje za brzi razvoj aplikacija nazvano FIYU upravo zbog toga što značajno ubrzava razvoj softverskih rješenja. Prvi su sami bili svoj klijent, a već drugom klijentu su razvoj ubrzali za 80 %.

Tri osnovna paketa

Rješenje je dostupno u tri osnovna paketa: Community, Standard i Advance, a tvrtke ga mogu koristiti samostalno ili u suradnji s tvrtkom Serengeti.

Zaokruženo skalabilno rješenje

FIYU je cjelovito PaaS rješenje odnosno platforma s ugrađenim modulima za upravljanje samom platformom, popratnom dokumentacijom, izvornim kodom, infrastrukturom za kontinuirane nadogradnje i sustavnu implementaciju dodatnih funkcionalnosti te spremnom Amazon Web Services infrastrukturom. Riječ je o rješenju koje je razvila domaća IT tvrtka iza koje je 16 godina stabilnog poslovanja i suradnje na razvoju enterprise rješenja za klijente iz Hrvatske, zapadne Europe i SAD-a.

Kada govori o prednostima koje FIYU ima nad konkurencijom, Ivičević objašnjava kako konkurencija koju su istraživali, i koja ima slična rješenja poput FIYU, ne zalazi u sferu na koju se FIYU usmjerio, a to je da se radi o zaokruženom rješenju koje sadrži sve potrebno kako bi se razvoj kvalitetno ubrzao. Osnovna ideja ovog rješenja je da klijenti uz samu platformu dobiju i cijeli paket dodatnih usluga potrebnih za kvalitetan razvoj.

Također naglašava kako i dalje rade na razvoju same platforme, a da su osnovne module kreirali temeljem inicijalnih potreba. “S obzirom da kontinuirano vodimo računa o povratnoj informaciji naših korisnika i kakve su njihove potrebe, kontinuirano modificiramo i razvijamo dodatne module koji bi još više olakšali razvoj na FIYU platformi i tako ubrzali cjelokupan razvoj”, objasnio je Ivičević te se osvrnuo na to kome je sve FIYU namijenjen osim developerima. “FIYU mogu koristiti tj. razvijati cijeli timovi, arhitekti, startupovi, tvrtke koje žele brzo realizirati ideju neke aplikacije. Dostupan je i široj publici, ne samo developerima, već i managerima koji odlučuju s kojom platformom će se ići u razvoj”, rekao je.

Ivičević

Uz samo rješenje i dodatne module, nudimo i kompletnu infrastrukturu na korištenje.

“Platforme koje smatramo konkurentnima FIYU su low-code, što znači da nije potrebno znanje kodiranja da bi se razvila neka aplikacija. Mi smo se zapravo fokusirali na developersku zajednicu i da developerima ovo posluži kao pomoć i alat u bržem razvoju aplikacija. Upravo to je jedna od glavnih prednosti. Druga velika prednost je što smo proširili opseg djelovanja, ne samo na ‘software as a service’, već na ‘platform as a service’, što znači da uz samo rješenje, i dodatne module, nudimo i kompletnu infrastrukturu na korištenje”, kaže Ivičević.

Možemo zaključiti da je FIYU je izrazito skalabilno i modularno rješenje namijenjeno široj upotrebi u raznim industrijama (zdravstvo, bankarstvo, maloprodaja, energetski sektor, industrija, logistika…), a mogućnosti njegove primjene doista su brojne. Dostupno je u tri osnovna licenčna modela, odnosno paketa: Community, Standard i Advance, a tvrtke ga mogu koristiti samostalno ili u suradnji s tvrtkom Serengeti. Serengeti je tržištu predstavio rješenje za brži razvoj, a na samim tvrtkama je da prepoznaju ovu priliku i ubrzaju vlastiti razvoj.

* Sadržaj omogućio Serengeti

New Report

Close