Poslovna 2022.
Dragutin Kamenski

I ovu godinu obilježenu inflatornim pritiscima uspješno privodimo kraju

U 2022. godini očekujemo nastavak poteškoća oko dobave materijala i njihovih cijena, ali i povećanu investicijsku ak…
Dragutin Kamenski
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: Emica ElveĐI/PIXSELL

Kako nevolja ne dolazi sama, nakon izbijanja pandemije koronavirusa prošle godine, ove godine svjedočimo narušenim lancima opskrbe. Oni su znatno otežali nabavu materijala te su također snažno digli cijene istih pa je tako na primjer cijena armaturnog čelika od početka pandemije narasla za preko 60%.

Izvođači su se našli u nezavidnoj situaciji gdje su ostali s fiksnim ugovorima dok su cijene materijala snažno narasle. Ovo vidimo kao jedan od najvećih opasnosti za naš sektor koji bi mogao zaustaviti investicije te tako zaustaviti rast i oporavak sektora nakon pada uzrokovanim krizom koronavirusa.

Uslijed toga pozdravljamo odluku Vlade koja je krajem rujna donijela zaključak kojim poziva javne naručitelje da uvaže porast ugovorenih jediničnih cijena materijala i proizvoda veći od 10%. Iako je ovo dobar put, zasad nije zakonski obavezan te vidimo da neki javni naručitelji ovaj zaključak zasada neće provoditi. Povrh svega, i sljedeće godine očekujemo kao i niz drugih industrija, izazove izazvane nestašicom kvalitetne radne snage.

Ipak, pred građevinskim sektorom velik je potencijal. Vjerujemo kako će nakon skoro dvije godine nakon zagrebačkog i godinu dana nakon petrinjskog potresa krenuti toliko očekivana obnova. Također, nacionalni plan oporavka i otpornosti te povučena sredstva iz europskih fondova trebale bi povećati i ubrzati investicije javnog sektora za koje se nadamo da će biti ekonomski opravdane i imati što veći fiskalni multiplikator.

Nakon vrlo dobre turističke sezone očekujemo i nastavak investicijskog ciklusa naših turističkih kompanija a i ostalih privatnih ulagača.

Zaključno, u 2022. godini očekujemo nastavak poteškoća oko dobave materijala i njihovih cijena, ali i povećanu investicijsku aktivnost javnih investitora i povratak privatnih.

Dragutin Kamenski, vlasnik Kamgrada

New Report

Close