Smart Industry
Sigurnosni rizici

I oni koji koriste usluge u oblaku moraju osigurati svoje podatke

Napredniji su i češći nego ikad, a gubitak podataka može prouzročiti velike probleme.

PD VL native tim
10. srpanj 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Za učinkovito i uspješno poslovanje tvrtke važni su čimbenici mogućnost laganog stvaranja, suradnje i neometane komunikacije. U vrijeme ubrzanog razvoja tehnologije, svaka tvrtka treba alate za pouzdan rad koji će joj pomoći u tome.

Bez obzira koliko velika ili mala tvrtka bila, podaci i njihova dostupnost ključni su za njezino vođenje. Gubitak podataka organizaciju može stajati puno novaca, pa je potražnja za njihovom zaštitom sve veća.

Sigurnosni rizici napredniji su i češći nego ikad, a osim velikih poduzeća, na meti hakera često su male i srednje tvrtke. Sigurnosno kopiranje i povrat podataka su neizbježni, ali često se smatra da su preskupi ili kompleksni za upravljanje.

Prema studiji Small Business Trends, čak više od polovice tvrtki nema rezervni plan za gubitak podataka. Takvi problemi dovode do nedostatka povjerenja kupaca u tvrtku, posebno ako se radi o informacijama o njima.

Zabrinjavajuće je i da veliki broj tvrtki (prema globalnim istraživanjima čak 74%) ne pohranjuje Office 365 podatke jer smatraju da Microsoft vodi računa o njihovim podacima ili da backup nije potreban jer je usluga u oblaku.

Iako je točno da Microsoft brine za infrastrukturu, tj. dostupnost Office 365 platforme, podaci su odgovornost kupca, odnosno korisnik brine o njihovoj zaštiti i čuvanju. Zbog toga se tvrtke pouzdaju u konzultante koji im pružaju rješenja koja mogu zaštititi njihove osjetljive podatke, kao i njihove sustave od malicioznih napada.

Uz Backup se štedi vrijeme i novac

A1 Hrvatska nudi Backup usluge koje smanjuje potrebu za on-premise tehnologijom, cijenu čuvanja podataka kao i vrijeme utrošeno na kompleksne procese backupa.

Zašto vam treba Office 365 backup?
A1 Hrvatska nudi Backup usluge prilagođene upravo potrebama korisnika. Uz ova rješenja korisnik smanjuje potrebu za on-premise tehnologijom, cijenu čuvanja podataka kao i vrijeme utrošeno na kompleksne procese backupa. Razlozi gubitka podataka mogu biti različiti, a najočitija je korisnička greška brisanja podataka koji tada nestaju i s oblaka.

Neke tvrtke vode pogrešnu politiku zadržavanja podataka (retention policy), a sve češće su sigurnosne prijetnje poput ransomwarea i malwarea. Često se zaboravlja i na insajderske prijetnje, primjerice nezadovoljni zaposlenik može namjerno obrisati podatke prilikom odlaska iz tvrtke.

Usluga Backup-as-a-Service uključuje podršku od A1 Hrvatska tima stručnjaka, a plaćanje je mjesečno uz potpis ugovora preko A1 Hrvatska i nema online plaćanja. Do izračuna troška za ovu uslugu dolazi se formulom koja uključuje broj korisnika i količinu podataka u GB.

Na svom korisničkom Cloud Market profilu svaki korisnik ima pregled svih kupljenih pretplata i broja licenci te može samostalno upravljati svojom pretplatom – jednostavno može dodavati ili smanjivati broj licenci, birati upgrade/downgrade pretplate, deaktivirati pretplate te mijenjati način obnove licenci.

Također, ima uvid u specifikacije mjesečnog obračuna i zahtjeve za promjenom pretplate, pregled trajanja pretplate te uvid u Microsoftovu domenu, ID Microsoftova računa i ID Microsoftove pretplate.

Tvrtke koje odaberu M365 na A1 Cloud Marketu nemaju kapitalnih ulaganja/SHUTTERSTOCK

Microsoft 365 – paket digitalnih alata nužnih za najsuvremenije poslovanje
Uz pomoć M365 digitalnih alata, koji zaposlenicima omogućuju lakši rad s bilo kojeg mjesta, tvrtke su agilnije i kompetitivne. Ovi se alati međusobno nadopunjuju i besprijekorno rade zajedno te su zato postali neophodni u svakom suvremenom poslu. Zahvaljujući njima poslovanje je pametnije, a kako bi se svima osigurala maksimalna učinkovitost, alati su grupirani tako da svaka tvrtka može na jednom mjestu pronaći idealno rješenje za sebe.

A1 Cloud Market (cloudmarket.a1.hr) platforma je koja nudi sve M365 alate u obliku paketa i koja omogućuje samostalnu kupovinu licenci u skladu s korisnikovim potrebama, kao i upravljanje programskim rješenjima. Na toj se platformi nalaze detaljni opisi sadržaja svakog paketa kao i opcija detaljnih usporedbi između različitih paketa kako bi korisnici dobili baš ono što im treba.

Osim Business i Enterprise paketa koji sadrže sve potrebno za uredsko poslovanje i rad od kuće (poput Outlook-a, MS Office alata, Publisher-a, OneDrive-a itd.), korisnici mogu zasebno odabrati i Exchange Online pakete koji omogućuju hostirano rješenje za e-poštu kojim se može raditi jeftino i sigurno.

Također, na Cloud Marketu se nude i MS Project paketi koji će pojednostaviti i najkompleksnije projekte, kao i licence za Power BI alat za pristup podacima iz stotina podržanih lokalnih i izvora u oblaku, ali i mnoštvo drugih rješenja. Tvrtke koje odaberu M365 na A1 Cloud Marketu nemaju kapitalnih ulaganja, već uslugu plaćaju na mjesečnoj razini i po korištenju (jednostavno dodavanje ili otkazivanje paketa).

M365 donosi kompletno rješenje za ured (desktop aplikacije, online aplikacije, mail, glasovne i video konferencije, web konferencije), sinkronizaciju podataka s raznim uređajima s bilo koje lokacije i u bilo koje vrijeme, uvijek ažurne Office aplikacije te moderne načine zaštite uz Microsoft Threat Protection. A1 Hrvatska pripremila je sve za svakog kako bi tvrtke postigle više s inovativnim aplikacijama, inteligentnim uslugama u oblaku i vrhunskom sigurnošću.

* Sadržaj omogućio A1 Hrvatska

New Report

Close