Poslovna 2022.
Marko Badurina

HPB je usmjeren na održivo poslovanje i nove razvojne prilike

Očekujem da će 2022. biti godina optimizma i novih prilika za HPB tim te nemam dvojbi da ćemo ih maksimalno iskoristiti.

Marko Badurina
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: Davorin ViŠnjiĆ/PIXSELL

Ekonomija i bankarstvo su naravno bitno drugačiji u odnosu na 2000.-ite kada sam ušao na tržište rada, no određene postavke bile su konstanta. Međutim, evolucijski korak do kojeg je došlo u našoj industriji u kratko vrijeme od izbijanja pandemije COVID-19 je bez presedana.

Preko noći se promijenio način razmišljanja i rada – i to na bolje. Odluke se donose brže i uz manje papira, većina sastanaka održava se virtualno zbog čega trošimo manje vremena na njihovu organizaciju i provedbu, a digitalni kanali sve više preuzimaju primat nad fizičkima.

U tom smislu, HPB je bila manji, ali važan kotačić u oporavku naše ekonomije nakon COVID-19 šoka koji je ostavio ožiljke na svim ekonomskim subjektima. Međutim, kroz napore Vlade RH i prudentnu monetarnu politiku, naše se gospodarstvo brzo oporavlja s očekivanim realnim rastom od 8,5 posto u 2021. godini. Nakon što se otklone smetnje u dobavljačkim lancima i smanje inflatorni pritisci, rast bi se trebao nastaviti i u 2022. procijenjenom stopom od 4,5 posto.

Iz perspektive kreditnih institucija, nastavak okruženja niskih kamatnih stopa od nas zahtijeva agilnost i spremnost na kontinuirane inovacije, a u konačnici koristi i klijentima i društvu u cjelini jer omogućava financiranje projekata koji u okruženju visokih kamatnih stopa možda ne bi bili rentabilni, poput poticanja inovacija ili dekarbonizacije, što nam je kao društvu cilj.

Sve to dovelo je do toga da je konkurencija na bankarskom tržištu veća nego ikad i zato HPB kao institucija teži održivom i društveno odgovornom poslovanju, što vidim kao ključni aspekt našeg poslovnog modela i važnom polugom razvoja u ovom desetljeću.

U tom smislu, očekujem da će 2022. biti godina optimizma i novih prilika za HPB tim te nemam dvojbi da ćemo ih maksimalno iskoristiti.

Marko Badurina, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke

New Report

Close