Poslovna 2022.
Uzlazni trend

Grupa KONČAR slavljeničku 2021. okrunila povijesnim rezultatima

Nastavljen je rast prihoda, izvoza, dobiti i novougovorenih poslova.

Promo
09. prosinac 2021. u 22:00
Devet od ugovorenih četrnaest KONČAREVIH tramvaja već vozi prugama Liepāje u Latviji

Grupa KONČAR, regionalni predvodnik na području elektro-energetike i tračničkih vozila, globalno prepoznat sinonim kvalitete i pouzdanosti, ove je godine napunila velikih 100 godina djelovanja. Ovu dugu i bogatu povijest ponajprije određuju tradicija znanja i stručnosti te ustrajnost u beskompromisnoj izvrsnosti.

Svoj stoljetni uspješan put Grupa KONČAR nastavila je i u ovoj godini velikog jubileja još snažnijim zaokretom prema digitalizaciji, održivosti i obnovljivim izvorima energije, čime priča o Dobrih 100 godina KONČARA nedvojbeno ima još bolji nastavak.

Rekordna knjiga narudžbi

Da su izvrsni rezultati s početka 2021. godine zaista bili nagovještaj velikih uspjeha, pokazao je impresivan treći kvartal u kojem je KONČAR ostvario trostruko veću neto dobit u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pritom je iznimno važan i poticajan podatak da je prodaja u izvozu nastavila rasti te je dosegnula vrijednost od 1,49 milijardi kuna, što je 149 milijuna kuna ili 11,1 posto više od ostvarenja u prva tri kvartala prošle godine.

“Ovim rezultatima nastavljen je izrazito dobar trend rasta prihoda, izvoza, EBITDA marže, operativne dobiti, ali i novougovorenih poslova. Knjiga narudžbi na kraju rujna dosegnula je povijesno najveći iznos od gotovo 5,2 milijarde kuna i za 22,4 posto je veća od stanja na početku godine. Otvorene obveze – backlog za realizaciju u 2022. i sljedećim godinama iznose više od 3,9 milijardi kuna, što ukazuje na daljnji rast svih segmenata poslovanja te ispunjenje planova za 2021. godinu.

Štoviše, trenutačna ugovorenost nam daje za pravo vjerovati da ćemo i u sljedećoj godini nastaviti pozitivan trend poslovanja Grupe KONČAR”, s opravdanim optimizmom ističe mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA

Godina obilježena velikim projektima

Osim izuzetnih poslovnih prihoda, Grupa KONČAR je ove godine upisala još jedno povijesno postignuće, a riječ je o važnom iskoraku u području malih hidroelektrana (MHE). Nakon dvogodišnjeg sustavnog postupka nuđenja i pregovora, prvi put u povijesti, dobiven je posao na zahtjevnom tržištu Japana. KONČAR će za japanskog naručitelja izvesti projektiranje, proizvodnju i nadzor pri montaži triju generatora za dvije MHE.

Ugovor vrijedan 57,2 milijuna kuna za izgradnju transformatorske stanice 110/20 kV po načelu „ključ u ruke“ potpisan je s tvrtkom Rimac Automobili. Nova transformatorska stanica nužna je za opskrbu električnom energijom budućeg istraživačko-proizvodnog centra za razvoj i proizvodnju baterija i hiperautomobila Rimac Kampus.

Niz važnih događaja za Grupu KONČAR u 2021. godini također broji i početak ugovorenih radova na novoj transformatorskoj stanici 400/110 KV Ohrid. Riječ je o iznimno važnom projektu za Sjevernu Makedoniju, prvenstveno zato što će omogućiti međunarodnu povezanost sa susjednom Albanijom na 400 kV naponskoj razini, čime će se dodatno osnažiti elektroenergetski sustav regije, a sve uz ključan tehnološki doprinos KONČARA. I u tračničkom segmentu KONČAR niže uspjehe te je tijekom godine, između ostalog, potpisan ugovor za razvoj i proizvodnju „mjernog vlaka“ za talijanskog kupca, tvrtku MerMec.

Naposljetku, jedan od najvećih poslovnih iskoraka Grupe KONČAR u slavljeničkoj 2021. godini osnivanje je društva KONČAR – Digital, koje okuplja ponajbolje domaće stručnjake iz područja industrijskog softvera namijenjenog vođenju sustava kritične i urbane infrastrukture.

Elektroenergetski sektor nije navikao na brze promjene, međutim, jasno je da će se u sljedećem srednjoročnom razdoblju suočiti s vrlo velikim promjenama. Stoga individualnim pristupom prema kupcima KONČAR uspješno nastavlja razvoj i implementaciju rješenja koja prate globalne trendove.

New Report

Close