30 godina hrvatskoga gospodarstva
Nositelj gospodarstva

Grupa KONČAR dočekala velikih 100 godina na čelu hrvatske industrije

Tijekom 100 godina predanosti i težnje izvrsnosti, KONČAR je izrastao u sinonim za kvalitetu, visoke standarde, inovacije i tehnološki napredak, ali i u simbol dugotrajnosti i tradicije.

Promo
31. svibanj 2021. u 09:00
SE Vis

Od 1921. godine pa sve do danas, svijet je svjedočio mnogim društvenim i gospodarskim promjenama. U tih sto godina ni za što se nije moglo potvrditi da drži svoju konstantnu osim tehnologije, koja je u tom razdoblju napredovala kao nikad prije. A kad je riječ o tehnologiji i napretku, unatoč svim socio-ekonomskim promjenama, 24. siječnja 1921. za hrvatsko gospodarstvo ima posebnu povijesnu težinu.

Tog dana je u jednoj maloj zagrebačkoj radionici s radom započeo današnji neupitni regionalni elektroenergetski lider i jedan od nositelja hrvatskog gospodarstva – KONČAR.

Tradicija znanja i izvrsnosti prepoznata na 130 svjetskih tržišta

Tijekom 100 godina predanosti i težnje izvrsnosti, KONČAR je izrastao u sinonim za kvalitetu, visoke standarde, inovacije i tehnološki napredak, ali i u simbol dugotrajnosti i tradicije. Da ove ključne vrline nisu prepoznate samo u regiji, potvrđuju i reference u gotovo 130 zemalja diljem svijeta, koje Grupu KONČAR čine jednim od najvećih hrvatskih izvoznika i predvodnikom hrvatske industrije. Neizmjeran doprinos domaćoj, a zatim i svjetskoj industriji ponajprije se ogleda u impresivnom stoljetnom portfelju Grupe KONČAR.

Od davne 1921., KONČAR je proizveo i isporučio više od 400 tisuća transformatora raznih vrsta, naponskih nivoa i snaga, djelomično ili u potpunosti izgradio i revitalizirao 375 hidroelektrana, proizveo i revitalizirao 700 generatora te proizveo i isporučio gotovo 200 niskopodnih tramvaja i vlakova.

Niskopodni elektromotorni vlak

Takvi povijesni uspjesi, kao ni ovi današnji, ne bi bili mogući bez tradicije znanja koju Grupa KONČAR razvija i njeguje već dugi niz naraštaja. Dugogodišnja povezanost i suradnja s istaknutim obrazovnim institucijama, a prvenstveno zagrebačkim FER-om, jamči najkvalitetnije zaposlenike koji su spremni, ne samo parirati konkurenciji najvećih svjetskih proizvođača, već ih i nadmašiti u znanju, kvaliteti i inovativnosti.

Upravo to je temeljni razlog zašto su proizvodi i oprema Grupe KONČAR prisutni na svim kontinentima. Štoviše, tehnološka rješenja KONČARA nisu samo prisutna, već čine vitalni dio nekih od najvećih svjetskih elektroenergetskih sustava. Osim toga, ostvareni izvoz u stogodišnjoj povijesti od 6,4 milijarde USD kao dokaz kvalitete, pouzdanosti i stalnog tehnološkog napretka govori dovoljno i sam za sebe.

Veliki 100. jubilej u znaku izuzetnih poslovnih rezultata

Poseban značaj svim ovim uspjesima daje činjenica da ih je KONČAR uspio nanizati unatoč brojnim neizvjesnim gospodarskim promjenama, koje u nijednom trenutku nisu otvorile prostor za kompromise. Zahvaljujući takvoj otpornosti i ustrajnosti, KONČAR je svoju 100. obljetnicu obilježio izvrsnim poslovnim rezultatima i snažnim rastom prodaje.

Točnije, konsolidirani poslovni prihodi u prvom tromjesečju iznosili su 709,2 milijuna kuna, što je čak 15 posto više u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. Nadalje, ostvareni izvoz je zabilježio bilježi novi rast, iznosom od 460 milijuna kuna, što je 78,3 milijuna kuna ili 20,5 posto više, nego u prvom kvartalu prošle godine. Tako je udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje proizvoda i usluga dostigao čak 67 posto, a države u koje se najviše izvozi su Njemačka, Švedska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Austrija.

Apsolutno su neizostavni i novougovoreni poslovi u iznosu od 958,7 milijuna kuna, kojima dodatnu težinu pridaje podatak kako je riječ o rastu od 282,6 milijuna kuna ili 41,8 posto u odnosu na prošlu godinu.

Dobrobit kupaca, zaposlenika i vlasnika

Prema riječima predsjednika Uprave KONČARA mr. sc. Gordana Kolaka, KONČAR je poslovne procese vrlo brzo prilagodio novim uvjetima i uspio zadržati pozitivan trend poslovanja.

„U prvom kvartalu 2021. godine domaće gospodarstvo, kao i ona u regiji te na svjetskoj razini, i dalje su pod utjecajem pandemije koronavirusa. U ovoj izvanrednoj situaciji bitno je zaštititi najvažnije sektore gospodarstva, imovinu, tehnologiju i infrastrukturu, a pogotovo je bitno zaštititi radna mjesta i radnike. Odlični financijski rezultati u prvom kvartalu ove poslovne godine još su jedan dokaz naše kvalitete, stručnosti i znanja. To je smjer na kojem ćemo i dalje predano raditi, vodeći pri tome računa o dobrobiti svih kupaca, zaposlenika, vlasnika te poslovnih partnera“, zaključio je Kolak.

New Report

Close