Smart Industry
Nova faza

Gršić: Centar dijeljenih usluga omogućuje bolju dostupnost servisa, kvalitetniju uslugu i veću sigurnost podataka

CDU za učinkovitiju javnu upravu koja građanima štedi vrijeme i novac.

PD VL native tim
10. srpanj 2023. u 22:00
Centar dijeljenih usluga omogućuje međusobnu komunikaciju svih državnih registara i baza podataka/Shutterstock

Želite osnovati tvrtku? Prodati automobil? Ili možda obaviti neku drugu transakciju za koju vam je potreban cijeli niz dokumenata, ali se pitate koliko ćete morati utrošiti vremena na obilaske šaltera i novca na svu tu papirologiju? Odgovor je – sve manje, s obzirom na činjenicu da bi se u narednih nekoliko godina cijela državna infrastruktura trebala objediniti pod “jednim kišobranom”.

I do sada se preko portala e-Građani, koji trenutačno nudi više od 100 usluga, mogao dobiti dio potrebnih potvrda i dokumenata, no uspostavom Centra dijeljenih usluga (CDU) pokrenuta je nova faza digitalne transformacije koja će unaprijediti i sam portal e-Građani, te omogućiti bolju dostupnost servisa i veću sigurnost podataka.

Sve pod ‘jednim kišobranom’

Građani i poslovni subjekti dobivaju potpunu dostupnost svih usluga i podataka na svim mjestima interakcije s državnom, odnosno, javnom upravom.

Strateški projekt Vlade RH
Centar dijeljenih usluga, odnosno, “državni oblak”, jedan je od ključnih projekata Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, te ujedno i strateški projekt Vlade RH koji omogućava razmjenu podataka među državnim tijelima. Uspostavom Centra dijeljenih usluga objedinjuje se i racionalizira cjelokupna državna informacijska struktura, a cilj je da se upravlja s jednog mjesta i da se svi troškovi vode na jednom mjestu.

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva nedavno je potpisao sporazum s četiri pružatelja usluga– Finom, APIS IT-em, AKD-om i CARnet-om, te tako krenuo u razvoj i nadogradnju CDU-a.

“Kontinuiranim razvojem Centra dijeljenih usluga postižu se uštede i optimizacija korištenja IT sustava”, kazao je državni tajnik SDURDD-a Bernard Gršić. Centar dijeljenih usluga omogućuje međusobnu komunikaciju svih državnih registara i baza podataka.

Drugim riječima, ako građanin u nekoj državnoj instituciji rješava jednu uslugu i zatreba mu potvrda iz druge institucije, više neće morati tamo odlaziti i pribavljati tu potvrdu, nego će te dvije institucije jednostavno razmijeniti tražene podatke s obzirom da će biti umrežene. To u konačnici štedi vrijeme i novac građanima, ali i olakšava posao institucijama.

Iako je projekt uspostave Centra dijeljenih usluga prije svega namijenjen tijelima javnog sektora kao korisnicima, i građani i poslovni subjekti koji nemaju direktan dodir s CDU-om, također od njega imaju koristi. “Povezivanjem svih državnih servisa preko središnjeg sustava interoperabilnosti građani i poslovni subjekti dobivaju potpunu dostupnost svih usluga i podataka na svim mjestima interakcije s državnom, odnosno, javnom upravom”, kazao je Gršić.

356

korisnika ima CDU, a razmijenjeno je više od 29 milijuna poruka iz dostupnih registara

Osim toga, CDU omogućuje i brži razvoj novih usluga, kraće vrijeme od ideje do realizacije, te korištenje novih usluga i aplikacija, ali i veću sigurnost osobnih podataka. Država, pak, kroz CDU dobiva brži pristup najnovijim tehnologijama koje su osnova za pružanje većeg broja digitalnih usluga javne uprave na što efikasniji način i u što kraćem roku.

Centar dijeljenih usluga ima pet temeljnih ciljeva: standardizirati digitalne usluge, omogućiti bolju povezanost s registrima i bazama podataka u svim tijelima državne uprave, cijeli sustav informacijsko-komunikacijske infrastrukture napraviti povoljnijim, odnosno jeftinijim, sve podatke koji su pohranjeni učiniti sigurnijima, te omogućiti centralizirano upravljanje sustavom. Krajnji cilj uključivanja tijela javnog sektora u CDU je da se omogući učinkovitija javna uprava.

Pridružile se gotove sve županije
Centar dijeljenih usluga, koji je službeno pušten u rad 25. studenoga 2019. godine, do sada ima ukupno 356 korisnika, a među najvećim korisnicima koji su svoje sustave povezali u CDU su Državna geodetska uprava (SDGE – Sustav digitalnih geodetskih elaborata), Državni zavod za statistiku (uspješno proveden popis stanovništva), Ministarstvo poljoprivrede (interni sustavi), Ministarstvo kulture (e-Kultura), Ministarstvo turizma (e-Turizam), Ministarstvo zdravstva (eCijepih i eCEZDLIH), Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine (ePlanovi, eDozvola i eGrađevinski dnevnik), Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (Obrtni registar, SMIV, SZP), Hrvatska vatrogasna zajednica (VATROnet), Klinika za dječje bolesti Zagreb i Klinički bolnički centri Osijek i Split (Radiološki informacijski sustav), Klinički bolnički centri Zagreb, Rijeka i Sestre Milosrdnice (bolnički informacijski sustav), Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (početak razvoja novog sustava e-HZZO koji se od početka razvija na infrastrukturi CDU-a, kao i početak konsolidacije i migracije sustava CZIH u CDU). Također su korisnicima CDU-a postale i gotovo sve županije i pojedine općine budući da je CDU namijenjen i jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Od početka godine, prema riječima državnog tajnika Bernarda Gršića, preko “državnog oblaka” razmijenjeno je više od 29 milijuna poruka iz dostupnih registara, a to aktivno radi 158 institucija.

* Sadržaj omogućio Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva

New Report

Close