Poslovna 2022.
Stjepan Adanić

Godina 2022. kao početak izgradnje održive energetske kompanije

Sljedeća godina na svjetskim energetskim tržištima bit će izazovna jer se očekuje nužno ulaganje značajnih napora kako bi se ponovo postigla u pandemiji narušena ravnoteža

Stjepan Adanić
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: PD

Jadranski naftovod d.d. je u godini koju je obilježio snažni globalni i hrvatski gospodarski oporavak nakon recesije izazvane pandemijom Covida-19 zabilježio uspješne poslovne rezultate.

Sljedeća godina na svjetskim energetskim tržištima bit će izazovna jer se očekuje nužno ulaganje značajnih napora kako bi se ponovo postigla u pandemiji narušena ravnoteža između naglo narasle potražnje za naftom i nedovoljno fleksibilne ponude, koja je u uvjetima jako smanjene potrošnje, bila bitno nestabilna.

U takvim se uvjetima očekuje da će cijene nafte, ali i svih ostalih energenata, nastaviti rasti, zbog značajno veće potražnja od ponude.

Ipak, na naftnom tržištu postoje prilike koje mogu uravnotežiti tržište, počevši od očekivanja za obnovu nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila, a potom i povećanja američke proizvodnje nafte iz škriljevaca.

U slučaju očekivanih većih tržišnih korekcija otvara se mogućnost preokretanja tržišne strukture iz trenutačnog backwardationa u contango, što bi išlo u prilog i JANAF-u.

U ovakvim okolnostima na naftnom tržištu, JANAF je sklapanjem dugoročnih ugovora osigurao stabilnost poslovanja i prihoda te visoku popunjenost kapaciteta.

Iskustva uspješnog nošenja s izazovima pandemije i oporavka, koji je potom uslijedio, JANAF će nastojati kapitalizirati i na novom poslovnom području diverzifikacijom poslovanja u smjeru zelene tranzicije, procesu kroz kojeg upravo prolaze sve naftne kompanije na svijetu.

Naime, u sljedeću godinu kompanija namjerava ući s novom Strategijom razvoja i tranzicije u razdoblju od 2022. do 2030. s vizijom do 2050., koja se upravo dovršava.

Stoga u 2022. godini očekujemo započeti prve konkretne poteze u dugoročnoj niskougljičnoj preobrazbi nakon koje će se naftna transportno-skladišna kompanija preustrojiti u dugoročno održivu energetsku kompaniju, značajnog proizvođača zelene energije iz obnovljivih izvora.

Stjepan Adanić, predsjednik Uprave JANAF-a

New Report

Close