Poslovna 2022.
Igor Strejček

Globalno tržište je gladno, prilike su neograničene

Najveći izazov je promjena načina razmišljanja da je preživljavanje na lokalnom tržištu dovoljno.

Igor Strejček
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: Borna FiliĆ/PIXSELL

U 2022. očekujemo globalnu ekspanziju digitalne ekonomije, bazirane na naprednim online servisima i daljnjem razvoju umjetne inteligencije. Taj trend će zahvatiti i Hrvatsku, a prilike će se otvarati svima koji su proteklih godina investirali u razvoj svojih ljudi kao i specifičnih tehnologija za rješavanje konkretnih problema.

Uspješnih primjera ima puno, a jedan od njih je i tvrtka Microblink koja se pozicionirala u sam svjetski vrh u domeni računalnog vida za online prepoznavanje i verifikaciju osobnih dokumenata te online identifikaciju korisnika.

Naših 600+ klijenata u više od 80 zemalja većinom su financijske institucije, osiguravajuća društva, telekomi, te razni pružatelji online usluga. Očekujemo da ćemo i u idućoj godini snažno rasti jer imamo za to sve preduvjete. Nakon prošlogodišnje velike investicije novog strateškog partnera, pametno smo uložili u pojačanje tima s novim stručnjacima, implementirali nove alate za kvalitetnije podršku razvoju i prodaji, te proveli organizacijsku transformaciju tvrtke iz start-upa u produktno orijentiranu organizaciju.

Najveći izazov će nam biti daljnje intenzivno širenje tima na lokalnom tržištu, jer nismo jedini koji trebaju vrhunske software development stručnjake. No rješenje vidimo u daljnjem ulaganju u razvoj i dobrobit naših zaposlenika i posljedično jačanje dobrog imidža na tržištu rada, te otvaranje ureda u drugim zemljama gdje prepoznajemo prilike.

Hrvatskom gospodarstvu najveći je izazov promjena načina razmišljanja da je lokalno tržište i preživljavanje na njemu dovoljno te da je biti prosječan u onome čime se bavimo prihvatljivo. Prilike koje se nude na globalnom razini su neograničene.

Tržište je gladno – kako naših vrlo sposobnih i vrijednih stručnjaka koji se bez problema zapošljavaju u top svjetskim tvrtkama, tako i rješenja koja nude naše moderno organizirane tvrtke primjenjujući napredne principe rada bazirane na product managementu i agilnom razvoju.

Želim nam svima puno izazova i prilika za njihovo rješavanje, jer kako bi rekao moj dobar poslovni kolega i prijatelj: “Samo se kroz veliki uloženi trud može napredovati.”

Igor Strejček, direktor Microblinka za Hrvatsku

New Report

Close