Zeleno gospodarstvo
Zbogom papiru

Fintech rješenja dodatan su vjetar u leđa zelenoj tranziciji gospodarstva

Iako je isprva postojao otpor bespapirnom poslovanju i digitalnoj transformaciji, danas ga, uz ‘ready-to-use’ rješenja, prihvaća velik broj tvrtki.

PD VL native tim
23. veljača 2023. u 22:00
Barbara Barić, voditeljica Sektora prodaje, CRM-a i marketinga tvrtke Elektronički računi/PD

Priznanja Zeleni certifikat i Premium zeleni certifikat pokazatelj su da se briga o okolišu i zajednici može voditi u svim segmentima poslovanja. Jedan od načina je kroz digitalizaciju jer time ne samo da se štedi papir i manje zagađuje okoliš, nego tvrtke svojim zaposlenicima pružaju više raspoloživog vremena za kvalitetno provođenje poslovnih procesa, ističu iz tvrtke Elektronički računi koja je i pokrenula ovaj projekt 2021. godine. Riječ je o svojevrsnom nastavku ekoloških aktivnosti koje ova tvrtka provodi već deset godina od svoga osnutka, a koje su uvijek uživale široku potporu njihovih partnera i korisnika.

“Započeli smo projekt Zeleni certifikat kako bismo odali priznanje tvrtkama i organizacijama koje digitalizacijom i društveno odgovornim poslovanjem ostvaruju izravan pozitivan utjecaj na okoliš. Među partnerima, većinom proizvođačima računovodstvenih programa i poslovnih rješenja, imamo znatan broj onih koji su utjecali da pojam bespapirnog ureda zaživi i u praksi”, istaknula je Barbara Barić, voditeljica Sektora prodaje, CRM-a i marketinga tvrtke Elektronički računi.

Priznanje Zeleni certifikat

Tvrtka Elektronički računi potiče poslovne subjekte da se okrenu ekološki prihvatljivijim rješenjima te da djelovanjem poboljšavaju kvalitetu života zajednice.

Ured bez papira

Kada se prije više od desetljeća počelo intenzivnije govoriti o bespapirnom poslovanju i digitalnoj transformaciji, postojao je određeni otpor među tvrtkama jer su poduzetnici često smatrali da su za takvu promjenu potrebna značajna ulaganja.

Zahvaljujući mojeRačun uslugama, digitalnim rješenjima njihovih partnera i interesu korisnika, danas postoje brojna ready-to-use rješenja za zelenu tranziciju mikro, malih i srednjih tvrtki. “Poslovni subjekti koji su ranije započeli proces digitalizacije poslovanja povezali su, primjerice, razmjenu eRačuna s ovjerom kroz mojDMS i potpuno izbacili papir iz ureda. S tim aspektom su posebno su bili zadovoljni korisnici koji koriste usluge računovodstvenih servisa jer je povezivanjem procesa razmjene i elektroničke ovjere preko sustava mojDMS riješen i problem jedinstvenosti pohrane dokumentacije i dostave dokumentacije između poduzetnika i samog servisa, koji je i jednoj i drugoj strani oduzimao puno vremena”, pojasnila je Barić.

Zeleno poslovanje je standard

Dobitnici Zelenog i Premium zelenog certifikata digitalnu ovjeru i pohranu elektroničkih dokumenata su odavno savladali, a ovim priznanjem samo su još jednom pokazali kako je očuvanje okoliša dio njihovog poslovnog identiteta.

“Naši partneri iz tvrtke RIS software, inače nositelji Premium zelenog certifikata, često ističu da očuvanje okoliša nije više isključivo moralno pitanje, nego postaje i zakonska obaveza, a kod njih je, primjerice, zeleno poslovanje standard. S Ensolva specijaliziranim sustavom za nabavu ili Faros ERP sustavom, njihovi korisnici ne moraju tiskati nijedan list papira”, pojašnjava Barić.

Riječki RIS software jedna je od prvih kompanija u Hrvatskoj koja je u svoja poslovna rješenja implementirala mojeRačun usluge, a suradnja se dodatno proširila integracijom ePlati koji će njihovim korisnicima omogućiti bespapirno poslovanje u punom značenju te riječi.

“Računovodstvo u stvarnom vremenu i plaćanje bez internetskog bankarstva, direktno iz Faros ERP-a i bez ijednog tiskanog dokumenta, znači da nijedan računovođa više neće raditi u prošlosti zatrpan u papirima”, pojašnjava voditeljica Sektora prodaje, CRM-a i marketinga tvrtke Elektronički računi.

455

partnerskih ERP i računovodstvenih rješenja čini infrastrukturu mojeRačun mreže

Trajno ulaganje u zaposlenike

Suvremena digitalna poslovna rješenja promijenila su način poslovanja. Između ostalog, tvrtkama su omogućila da posao vode uspješno i efikasno sa smanjenim negativnim utjecajem na okoliš. Svi sudionici ovog projekta, tvrdi Barić, imaju zajednički, dugoročni cilj, a to je potaknuti i druge poslovne subjekte da se okrenu ekološki prihvatljivijim rješenjima te da svojim djelovanjem konstantno poboljšavaju kvalitetu života svoje zajednice.

To se, osim primjene digitalnih procesa o kojima ovisi hoćemo li provoditi zeleno gospodarstvo, odnosi i na trajno ulaganje u zaposlenike i u društvo u kojem djeluju.

“Uz digitalnu izvrsnost, nositelji Premium zelenog certifikata moraju kontinuirano provoditi mjere društveno odgovornog poslovanja, ulagati u edukaciju, poticati izvrsnost, nagrađivati i podupirati privatni život svojih zaposlenika. Primjerice, naš partner tvrtka Saop, zelenu politiku provodi na svim razinama poslovanja. Osim što svojim korisnicima pružaju logičan i intuitivan računovodstveni program, poznati su po humanitarnom djelovanju”, ističe Barbara Barić.

Fintech čuva okoliš

Nositelj Premium zelenog certifikata, tvrtka Saop, također je započela integraciju ePlati u svoje programsko rješenje Minimax.

“Inoviranjem fintech usluga u infrastrukturu mojeRačun mreže koju čini oko 455 partnerskih ERP i računovodstvenih rješenja, nastavljamo aktivno provoditi digitalnu tranziciju hrvatskog gospodarstva. Kroz naše usluge i projekte usmjerene na zaštitu okoliša i društveno odgovorno poslovanje želimo pokazati široj javnosti da su promjene na zeleno ne samo moguće, nego i jednostavne. Fintech rješenja dodatan su vjetar u leđa zelenoj tranziciji”, zaključila je Barbara Barić, voditeljica Sektora prodaje, CRM-a i marketinga tvrtke Elektronički računi.

* Sadržaj omogućio mojeRačun

New Report

Close