Poslovna 2021.
Hrvoje Kolarić, predsjednik Uprave Belupa

EU treba industrije koje će posve razvijati u Europi. Farmaceutsku svakako

Hrvatskoj farmaceutskoj industriji treba neposredna strateška podrška države kako bi oslobodila sve svoje potencijale, na korist cijeloga društva.

Poslovni.hr
29. studeni 2020. u 22:01
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Ova je godina, kao nijedna u novijoj povijesti, pokazala da Europska unija treba strateške industrije koje će ubuduće u potpunosti razvijati u Europi. Jedna od njih je, svakako, učinkovita i djelotvorna farmaceutska industrija, odnosno industrija tzv. pametnog zdravstva. Na tom je tragu i nužnost definiranja pet ključnih pitanja koja uključuju: sigurnost opskrbe; održive i dostupne proračune za lijekove; usklađivanje propisa o lijekovima s digitalnim dobom; zadržavanje i podržavanje proizvodnih tehnologija od interesa za Europu te u konačnici usklađivanje ciljeva industrije s ciljevima javnog zdravstva. Iz hrvatske perspektive, farmaceutska industrija, osim što je ključni partner nacionalnog zdravstvenog sustava, svoje proizvode izvozi u šezdesetak zemalja svijeta, uključujući i najrazvijenija farmaceutska tržišta, te je jedna od najsnažnijih industrijskih grana uopće. Proizvođači lijekova u Hrvatskoj u ovoj su se krizi prioritetno fokusirali na održavanje proizvodnje, opskrbe i distribucije lijekova bolnicama i pacijentima, uz sve teškoće koje je uzrokovalo povremeno zatvaranje granica te povećanih troškova transporta i nabave aktivnih supstanci. Hrvatskoj farmaceutskoj industriji treba neposredna strateška podrška države kako bi oslobodila sve svoje potencijale, na korist cijeloga društva.

Proces je započet promjenom ključne regulative u području politike lijekova, za što je trebalo gotovo desetljeće, a koja je završena početkom 2019. godine donošenjem novih Pravilnika o lijekovima. Predstojeći dio procesa je dodatno snažnije uključivanje generičkih lijekova u liječenje pacijenata u Hrvatskoj, po uzoru na bogatije zemlje koje u svojim piramidama liječenja koriste upravo ovaj portfelj lijekova, radi širenja njihove dostupnosti većem broju pacijenata te ostvarenju značajnih ušteda. Isto bi trebalo učiniti i u Hrvatskoj, što je neposredna nadležnost i ovlast Ministarstva zdravstva te HZZO-a.

Iskreno vjerujem da će nova farmaceutska strategija Europske unije, čije usvajanje očekujemo do kraja godine, pružiti potporu inovacijama u farmaceutskoj industriji EU, zauzeti se za jačanje europske proizvodnje lijekova i aktivnih farmaceutskih supstanci te time omogućiti poboljšanje i ubrzanje pristupa pacijenata sigurnim lijekovima. Svima nama ova je kriza dala priliku za proaktivnim pristupom, propitivanjem i mijenjanjem postojeće logike poslovanja. Rješenje krize uvijek leži u što bržem identificiranju slabosti postojeće paradigme poslovanja i kreiranju nove te izgradnji organizacije, ponude i tržišta koji će biti usklađeni s novom logikom. Dosadašnje iskustvo mi govori da ćemo ih znati iskoristiti.

New Report

Close